• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Súboj prvého celku s druhým doručil presne to, čo sa očakávalo. Kvalitný basketbal, drámu až do záverečných sekúnd a výborné individuálne výkony. Inter Bratislava si v ňom napokon zabezpečil definitívu prvenstva po základnej časti, Levických Patriotov zdolal 84:82.

Po úvodných piatich minútach však asi len málokto očakával, že sa bude rozhodovať v poslednej minúte. Inter totiž vybehol na svojho rivala vo veľkom štýle, donútil ho k veľkému počtu chýb a tiež k ťažkým strelám. V tom čase „žlto-čierni“ viedli priepastným rozdielom 18:2. Bolo však jasné, že takto to ďalej v ďalších minútach nepôjde. „Vyhrali sme, to je to najdôležitejšie. Oni zvíťazili nad nami pred pár týždňami v oveľa dôležitejšom stretnutí, čo sme zobrali osobne. Nechceli sme pripustiť, aby sa podobný scenár zopakoval. Energia, kolektívna hra. Začali sme robiť chyby. Musíme sa viac sústrediť. Dobre sme trénovali celý týždeň, podarilo sa nám to preniesť aj na palubovku, za čo som hrdý na každého v našom tíme,“ vyjadril sa k prvej štvrtine domáci rozohrávač James Kinney.

Hostia zobrali oddychový čas, prestriedali a razom ožili. Prišla osembodová šnúra, ktorá ich vrátila späť to zápasu. Z hrozivého scenáru sa dokázali spamätať ešte do konca prvej štvrtiny, ktorú napokon prehrali len o 6 bodov – 17:23. V ďalšom priebehu už hrali s Interom vyrovnanú partiu. „Mimo úvodných pár minút, sme hrali podľa mňa dobrý zápas. Na začiatku na nás súper zatlačil, my sme robili hlúpe straty, ale v ďalšom priebehu sme odviedli dobrú robotu. Zápas sa mohol skončiť akokoľvek. Nepomohol nám len oddychový čas, bol to aj budíček. Inter hral rýchlo, my sme mali byť pripravení na fyzickú hru. Vedeli sme, že to tu nebude jednoduché a preto bolo potrebné rovnať sa ich intenzite. To sme po tom začiatku dokázali,“ vrátil sa k prvému polčasu krídelník Levíc Dino Pita.

Líder súťaže mal dlhé minúty navrch, na každý výraznejší tlak totiž dokázal adekvátne odpovedať, či už vďaka dobrej obrane, respektíve dobrým výkonom Lee Skinnera, Jamesa Kinneyho alebo aj Davida Abrháma. K dráme sa začalo schyľovať až v závere tretej štvrtiny, keď Nikola Gačeša upravoval na 61:63 z pohľadu hostí. „Vychádzalo to z obrany, nechali sme im niekoľko voľných pozícií na trojke, pustili sme ich k doskokom. Dúfam, že s nimi stretneme v play off, sú výborným a ťažkým súperom. Myslím si, že sme mali v hlavách Slovenský pohár. Vtedy nám to nevyšlo, preto som sa chceli pomstiť,“ povedal s úsmevom playmaker Interu.

Levičania zacítili šancu na obrat, tri minúty pred koncom vyrovnával Boris Bojanovský na 75:75. Na oboch stranách sa prehrával scenár z finále Slovenského pohára, Inter totiž nechcel pripustiť ďalšie zaváhanie pred domácim publikom a Patrioti chceli prekaziť víťaznú sériu súpera. Záver bol ako cez kopírák, na trojku Michala Baťku odpovedal rovnakým spôsobom Dino Pita. Podobný scenár prišiel aj z čiary trestných hodov – Baťka zahodil trestný hod, rovnakú bilanciu mal aj Šimon Krajčovič. „Myslím si, že to bolo o jednej lopte. Rozhodli drobné detaily. Začiatok zápasu nás niečo stál, ale ukázali sme charakter, keď sme sa do stretnutia dokázali vrátiť a mali sme šancu na víťazstvo. Inter je lídrom súťaže a my vieme, že dokážeme s ním hrať. Dá sa vyhrať nad nimi na ich palubovke, čo je pre nás veľmi pozitívne,“ zamyslel sa Pita.

Rozhodnutie prišlo z ruky Abrháma, 41 sekúnd pred koncom upravoval trojkou na 84:81. Hostia mali v rukách záverečný útok, ale ťažký nájazd Krajčoviča vyrovnanie nepriniesol. Levičania si želali odpískanie faulu, ale na konečnom výsledku 84:82 sa už nezmenilo nič. Inter tak zostal pod vedením Aramisa Nagliča stopercentný, navyše si zabezpečil prvenstvo po základnej časti. „Toto víťazstvo sme potrebovali, zdvihlo nám to sebavedomie. Chceme zakončiť sezónu dobre, toto má veľkú cenu pred play off,“ uzatvoril Kinney.

Foto: Lukáš Droppan, Vladimír Dorňák