• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Úvodný semifinálový duel Levických Patriotov s Prievidzou nebol veru oku lahodiacim basketbalom. Na oboch stranách bola badateľná únava z náročného štvrťfinálového programu a diváci sa nedočkali ani streleckých hodov. Hostia však v správnom momente zariskovali a po výsledku 69:62 si odnášajú veľmi cennú výhodu do série.

Obom koučom neboli k dispozícii všetci hráči, levický kormidelník nemohol počítať so službami Nikolu Gačešu, prievidzskému trénerovi absentoval Jahmal Jones. Vstup do zápasu bol podľa očakávania nevýrazný, skôr ako body to bol festival zahodených šancí. O čosi lepšie to však išlo Prievidzi, veľké penzum práce odviedla americká dvojica Stacy Davis a Delvon Johnson, neskôr sa k ním pridal Marek Jašš. „Najskôr by som chcel poďakovať Leviciam za dobrý zápas. Čo je pre nás najdôležitejšie je, že sme vyhrali na palubovke súpera. Verím, že v tom budeme pokračovať. Odohrali sme dobré stretnutie, trápili nás síce drobné zranenia, ale do ďalšieho zápasu sa to zlepší,“ vyjadril sa po zápase hosťujúci pivot Miloš Pajovič.

Levické manko nebolo po prvej štvrtine výrazné – 11:15, v druhej časti sa podarilo obrátiť vedenie na domácu stranu. Najskôr sa Nikolovi Jeftičovi podarilo vyrovnať, následne Vincent Council poslal „žlto-zelených“ do vedenia. Od tohto momentu mali navrch Patrioti, hrali s väčšou energiou a aj v defenzíve im to klapalo. „Myslím si, že niečo vyše 30 minút sme kontrolovali zápas. Potom neviem, čo sa stalo, či sme príliš poľavili alebo sme dávali do toho menej energie, ale mali sme odviesť oveľa lepšiu robotu a vytvoriť na nich tlak. Bolo to stretnutie s malým počtom bodov, oba tímy hrali vo štvrtok, čiže tempo bolo pomalé. Veľa striel, ktoré bežne padajú do koša, tentoraz nepadli. Treba sa pozrieť na video, čo je potrebné zlepšiť. Ak chceme ísť do finále, tak musíme mať viac energie a hrať v niektorých situáciách múdrejšie,“ uviedol domáci Dino Pita.

DSC 1716

V úvode záverečnej štvrtiny to vyzeralo na hladkú cestu domácich za prvým bodom v sérii, Šimon Krajčovič upravoval v jednom momente na 51:41. Hostia však zapli na vyššie obrátky a ich risk priniesol dokonalú odmenu – víťazstvo. Levičania zostali evidentne zaskočení z tlaku, v kľúčových chvíľach im navyše zvlhol strelecký prach. „Bolo to vyrovnané, ale to sa v každom ďalšom zápase bude opakovať. Už nebudú ľahké stretnutia. Myslím si, že všetko to začalo z našej dobrej defenzívy. Potom prišli niektoré ľahké pokusy, ktoré sa nám podarilo premeniť. Vyhrali sme aj vďaka tímovej chémii. Myslím si, že o osude zápasu rozhodla vôľa. Oba tímy boli totiž veľmi unavené. Zisk prvého bodu v sérii je veľmi dôležitý, keďže Levice hrajú doma veľmi dobre,“ vyhlásil Pajovič.

Zápas sa v nervóznej koncovke preklopil na stranu Prievidze. Tá svoju snahu napokon doviedla do víťazného konca a stala sa jediným tímom, ktorý v tejto sezóne dvakrát (dokonca po sebe) uspel na levickej palubovke. Prvý bod v sérii môže mať pre nich cenu zlata, keďže v Niké aréne neuspeli Patrioti už niekoľko rokov. „Boli oveľa viac efektívni v kľúčových okamihoch, ale tiež si myslím, že v týchto momentoch išla naša energia smerom nadol. Neviem, čo bolo toho príčinou. Možno sme si mysleli, že sme už zápas vyhrali. Realizácia v útoku bola slabá, v obrane sme im dovolili ofenzívne doskoky. Využili to. My sa musíme sústrediť na to, čo my môžeme robiť lepšie. Musíme byť na ďalší zápas pripravení,“ zakončil hodnotenie zápasu Pita.

Highlighty zo zápasu Levice – Prievidza:

Foto: Lukáš Droppan