• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po stredajších prehrách mal súboj 31. kola medzi Interom Bratislava a Levickými Patriotmi veľký význam. Hostia sa prípadným triumfom mohli bodovo dotiahnuť na svojho sobotňajšieho súpera, Inter však nedovolil zaváhanie a po víťazstve znížil stratu na vedúce Košice.

Úrovni samotného stretnutia by sa dalo vytknúť len máločo. Levičania nastúpili na Pasienkoch už v plnej sile, domácim pomohol opäť po absencii Radoslav Rančík. Od úvodu bolo vidieť na oboch stranách veľké nasadenie, z ktorého však v niektorých úsekoch pramenili až časté nevynútené chyby. Menej ich robili v prvom polčase „žlto-čierni“, v obrane slávil úspech vysoký pressing, v útoku si výborne posúvali loptu, výsledkom čoho bola famózna 71% úspešnosť pokusov za tri body (10/14). „Myslím si, že by sme takto mali otvárať zápasy. V obrane sme boli koncentrovaní, bola tam energia, ktorá sa preniesla aj do útoku. Možno prvý polčas bol fantastický, v druhom polčase sme sa asi trochu trápili. Myslím, že sme mali otvorené strely, ktoré nám padli. Levice bojujú do konca, ale ustrážili sme si to,“ začal s hodnotením stretnutia domáci Tomáš Mrviš.

Patriotom chýbala v prvom polčase ľahkosť, do šatní preto odchádzali s 15-bodovým mankom. „Prehrali sme zápas. Mal som pocit, že sme do prvého polčasu nevstúpili dostatočne agresívne. Tréner nám pred zápasom rozdal pokyny, ktoré sme však nedodržiavali. Desať úspešných trojek zohralo podstatnú rolu, ale my sme proste nebránili. Dovolili sme im priveľa otvorených striel, posúvať si loptu, čo sa ukázalo aj ako dôvod našej prehry,“ zamyslel sa levický rozohrávač Jarvis Summers.

Polčasová prestávka však pomohla hosťom, Levice zapli hlavne v obrane a krok po kroku bojovali o svoju šancu na víťazstvo. Na strane domácich sa ukázala rozhodujúca nielen streľba za tri body, ale po väčšinu zápasu agresívna obrana. „Tréner nám povedal, že musíme zmeniť prístup v obrane. V Lučenci sme totiž prehrali, dostali sme 96 bodov. Všetko vychádza od obrany a tak sme pripravili aj tréningový proces. Myslím si, že nás tréner fantasticky pripravil, čo sa aj ukázalo. Nemyslím si, že to bolo silené strely. Všetci boli otvorení, mali voľnú strelu a tak to prišlo. Vychádzalo z dobrej obrany, všetci sa cítili dobre, každý bol zapojený do útoku a vtedy sa hrá lepšie,“ vyjadril sa k obom faktorom súboja Mrviš.

Záverečná štvrtina priniesla drámu, Patrioti otvorili túto časť zápasu šnúrou 11:2 a Ammons dokonca stiahol manko len na rozdiel dvoch košov – 58:62. „Žlto-čierni“ však v týchto momentoch donútili súpera ku chýbam a v útoku premenil Radukič a Mrviš dôležité trojky, ktorými definitívne zlomil odpor súpera. „Bolo to o tom, že sme začali hrať kolektívne a zabrali sme v defenzíve. Rozhodli chyby pri rozhodovaniach, ktoré oni dokázali potrestať,“ vyjadril sa k druhému polčasu Summers. Len málokedy vídaný jav sa podaril zverencom trénera Olivera Vidina, úspešnosť streľby za 3 body mali vyššiu ako za 2 body (59% vs. 35%). Radosť z domáceho víťazstva mohla byť o to cennejšia, pretože sa im podarilo odraziť útok Patriotov, ale zároveň sa priblížili Košiciam, ktoré nečakane zaváhali v Lučenci. „Každá výhra je cenná, po prehre v Lučenci si myslím, že si nemôžeme vyberať s kým môžeme a s kým nie. Ideme od zápasu k zápasu vyhrať,“ zhrnul na záver krídelník Interu.

Highlighty zo zápasu Inter - Levice:

Foto: Lukáš Droppan