• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Ani tretie dejstvo semifinálovej série Levíc s Komárnom nezaostalo za očakávaniami. Ešte desať minút pred koncom to vyzeralo na hladké víťazstvo „obuvníkov“, karta sa však obrátila a z tesného triumfu sa napokon po veľkom comebacku radovali Patrioti. 

Z pohľadu celkového skóre to bola skôr taktická bitka, tretie meranie síl v semifinále totiž prinieslo zatiaľ najmenší počet bodov. Komárno vyrukovalo do tohto duelu s dvoma zmenami v základe, premiérové minúty si pripísal na svoje konto Troynell Adams, od začiatku hral aj Nenad Miloševič. Prvá štvrtina bola vzácne vyrovnaná, nik sa nevedel výraznejšie odtrhnúť. Aj preto skončil tento úsek hry 17:19. „Mali sme výborný začiatok, prekvapili sme ich niečím novým. Snažili sme sa hrať rýchlo, ale na konci dňa to je stále dobrý tím, vrátil sa do zápasu a my sme zostali bez výhry. Bolo to niečo, čo tréner chcel a ja si myslím, že to fungovalo. Nečakali to. Tento zápas sme však mali vyhrať,“ vyjadril sa k vstupu do zápasu a zmenám v zostave hosťujúci Miles Bowman.

Komárno dokonale využívalo potenciál Justina Jacksona, obrana Levíc si s ním nevedela poradiť a tri minúty pred koncom prvého polčasu prvýkrát v zápase viedlo dvojciferným rozdielom – 32:22. Domáci sa v koncovke ešte nadýchli k menšiemu tlaku, manko sa im podarilo stiahnuť na rozdiel piatich bodov. „Jednoducho wow, som teraz veľmi šťastný z toho, že sme tento zápas vyhrali. Náš začiatok bol totiž hrozný, počas takmer celého stretnutia sme nepremieňali voľné trojky a ľahké možnosti na koše. Hrali sme síce zle, ale dokázali sme vyhrať. To je dobré pre sebavedomie. Vieme, že dokážeme vyhrať zápas aj vtedy, keď nepremieňame naše šance. Chceli sme vyhrať, máme výhodu domáceho prostredia, preto prehrať pred našim publikom by znamenalo, že by sme to v Komárne mali ťažké. Súper by sa cítil sebavedomo, bolo by potom náročné proti nemu hrať. Pokúsime sa tam získať jednu výhru,“ neskrýval nadšenie levický rozohrávač „Solo“ Diabate.

Tretia štvrtina bola jasne v rukách Komárna, už len sedembodový nástup Bobana Tomiča v úvode predznamenal, že by „obuvníci“ chceli získať cennú výhodu v sérii. Hostia sa razom ocitli psychicky na koni, Levice totiž nemali recept na ich hru. Ich strelecká efektivita v týchto chvíľach bola na nízkej úrovni, aj preto prehrávali pred záverečnou štvrtinou 45:56. „Tento zápas sme nemali prehrať, viedli sme o 15 bodov, ja som si pripísal na svoje konto svoj štvrtý faul a potom sa vrátili do stretnutia. Myslím si, že prinášam tomuto tímu energiu a pomáham mu. Keď som musel ísť dole z palubovky, tam sme pokazili zápas,“ zamyslel sa Bowman.

V záverečnej perióde však prišli chvíle reprezentanta Pobrežia Slonoviny. Diabate sa nebál na seba zobrať zodpovednosť a dôležitými pokusmi prinavrátil Leviciam šancu na obrat. Jeho spoluhráči v tejto fáze výrazne zvýšili tlak, z čoho napokon pramenili časté chyby na strane Komárna. „Musím to urobiť, pretože sme míňali veľké množstvo striel. Zobral som to na seba, premenil som to. Naši najlepší strelci ako Miha Vašl a Miňo Žiak minuli mnoho pokusov v zápase. Potom však Miha zaznamenal dve trojky za sebou, ktorými nás vrátil do duelu. Zabrali sme aj v obrane. Toto treba robiť celých 40 minút, dobre brániť,“ uviedol dirigent Patriotov.

Ešte deväť minút pred koncom viedli hostia o 13 bodov, ale necelé dve minúty pred koncom už bolo skóre vyrovnané – 63:63. K Diabatemu sa totiž pridal strelecky aj Miha Vašl. „Vo štvrtej štvrtine sa vrátili trojkami. Bolo to o zlej komunikácii medzi nami, vedeli sme, že to budú robiť, ale nedokázali sme to zastaviť,“ vyhlásil Bowman. „Obuvníci“ mali šancu na zvrat, ale Jackson zahodil dva trestné hody. To boli vôbec jediné trestné hody Komárna v zápase. „V záverečných minútach im pomohli rozhodcovia, stačí sa pozrieť na rozdiel v počte faulov. V jednom momente to bolo 14 vs. 5,“ poznamenal americký krídelník.

Šancu tak dostali Levice, Diabate premenil 50 sekúnd pred koncom trojku a Žarko Djurič pridal jeden trestný hod. Posledný útok malo však Komárno, ale pokusy Tomiča a Jacksona si napokon cestu do koša nenašli. „Je to úžasný comeback, tri dni dozadu sa nám niečo podobné podarilo v Komárne, ale napokon sme prehrali. Vieme však, že to proti komukoľvek dokážeme urobiť. Takémuto niečomu sa ale musíme vyhnúť, pretože asi nie často sa podarí takýmto spôsobom vyhrávať. Fanúšikovia boli skvelí, chcel by som sa im touto cestou poďakovať. Aj keď sme od začiatku prehrávali, tak vytvárali výbornú atmosféru. Dúfam, že takéto niečo na nás čaká aj najbližšiu sobotu,“ uzatvoril hodnotenie Diabate.

Aj tretí semifinálový duel potvrdil, že v tohtoročných zápasoch Levíc s Komárnom víťazí výhradne domáce družstvo. Tentoraz to bolo po výsledku 67:65, mimoriadne atraktívna séria sa tak opäť presúva na juh Slovenska.

Čo ukázal zápas: Výrazný rozdiel v počte faulov a trestných hodov. Streľba bola lepšia na strane Komárna, produkcia lavičky zase vyznela lepšie pre domácich.

Hráči zápasu: Bol to súboj elitných rozohrávačov na oboch stranách. U domácich to bol „Solo“ Diabate s jeho 18 bodmi, 4 doskokmi a 8 asistenciami, u hostí Boban Tomič, autor 19 bodov, 11 doskokov, 5 asistencií a 2 ziskov.

Highlighty zo zápasu Levice – Komárno:

Koncovka zápasu Levice – Komárno:

Foto: Lukáš Droppan