• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti Žiliny nechali zabudnúť na nevydarený strelecký večer pod Tatrami. V domácom prostredí im to už padalo oveľa lepšie a odmenou bolo premiérové víťazstvo vo vyraďovačke. Svit zdolali 91:79 a vo štvrťfinálovej sérii s Iskrou ešte rozhodne nepovedali posledné slovo.

Zverenci trénera Ivana Kurillu mali pomalší rozbeh, za tým však možno hľadať nervozitu zo prvého zápasu play off a vypredanú halu, ktorá hnala „bielo-červených“ vpred. V úvodných minútach mali preto mierne navrch hostia, ale postupne preberala taktovku nad zápasom Žilina. „Som veľmi rád, že sme vyhrali. Zápas sa zo začiatku vyvíjal podľa našich predstáv, boli sme aj vo vysokom vedení, ale menšou stratou koncentrácie sme ho stratili. Povedali sme si, že sa musíme vrátiť k tomu, čo sme hrali celý zápas,“ okomentoval stretnutie žilinský rozohrávač Róbert Rožánek.

Zatiaľ čo v prvom zápase nešla streľba za tri body Žiline, tak v druhom meraní síl sa trápil z tejto vzdialenosti Svit. Manko hostí postupne narastalo, ešte pred prestávkou bolo dvojciferné „Myslím si, že to bol veľmi dobrý zápas. Oba tímy hrali počas celého jeho priebehu veľmi agresívne. Žilina nastúpila s väčšou energiou ako my. Podarilo sa im lepšie strieľať ako v prvom vzájomnom meraní síl,“ povedal hosťujúci Andrew Guillory.

V tretej štvrtine mali domáci už jasnú prevahu, dokumentuje to 16-bodové vedenie, no „Podtatranci“ stretnutie nezabalili. Krok po kroku sťahovali, až sa v jednom momente dostali na rozdiel jediného bodu. Žilina však opäť podľa Rožánka zapla v správny moment: „Súper nás trochu zaskočil zόnovou obranou. Na konci sme si však dokázali vypracovať trochu vyšší náskok a ten sme už dokázali do konca zápasu udržať. Dúfam, že nás to nabudí aj do stretnutia vo Svite.“

zilina svit 2 article 

Zverencov trénera Michala Madzina tak môže mrzieť, že ich od prípadného obratu, respektíve víťazstva delil len povestný krôčik. Ako sa však hovorí, ten býva vždy najťažší. „Mali sme všetko, čo bolo treba k tomu, aby sme dobre zakončili zápas, ale nekoncentrovali sme dostatočne pri niektorých akciách. To Žilina využila a opäť získala výraznejšie vedenie. Zdolali nás na doskokoch. Umožnili sme im až priveľké množstvo bodov z druhých šancí,“ zamyslel sa rozohrávač Svitu.

Potlesk si po zápase zaslúžili oba celky, ale oveľa väčší sa ušiel žilinským basketbalistom. Hneď vo svojom druhom vystúpení v rámci play off totiž získali premiérovú výhru v tejto fáze od príchodu do SBL. Tá bola o to sladšia, keďže znamenala vyrovnanie štvrťfinálovej série na 1:1. Dianie sa tak opäť sťahuje pod Tatry. „Vo Svite sa hrá ťažko, hala je tam trochu užšia ako zvyčajne. Musíme sa tomu prispôsobiť a snažiť sa vyhrať aj na pôde súpera. Ukázali sme, že sa dá s nimi hrať aj na ich palubovke. V určitých fázach zápasu sme hrali dobre aj vo Svite. Budeme chcieť nadviazať aj na náš domáci výkon. Skúsime zlepšiť úspešnosť streľby, ubrániť ich kľúčových hráčov a vynikať v doskakovaní,“ ozrejmuje hráč Žiliny recept na prípadný úspech.

Iskra aréna je však v tejto sezóne miestom, z ktorej len máloktorý hosťujúci tím odchádza víťazne. Zopakuje sa tento scenár aj v treťom stretnutí papierovo najvyrovnanejšej série? „Našim hlavným cieľom v zápase č. 3 je, aby sme hrali lepšie. Pozrieme si video, poučíme a uvidíme, čo dokážeme do tohto stretnutia z našej strany zlepšiť,“ uzatvoril hodnotenie Guillory.

Highlighty zo zápasu Žilina – Svit:

Foto: Jakub Ruman