• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Druhá finálová konfrontácia medzi Prievidzou a Interom nemala taký jednoznačný priebeh, ako tomu bolo v prvom meraní síl. Domáce BC malo dokonca niekoľko šancí na to, aby ukončilo čiernu sériu so „žlto-čiernymi“ a dokonca uťalo ich víťazné ťaženie. Bratislavský celok však odolal, v správnom momente uderil a po výsledku 83:77 je vo finále v dvojbodovom brejku.

Zverenci trénera Tihomira Bujana sa totiž po vysokej prehre na Pasienkoch rýchlo skonsolidovali, pred svojimi priaznivcami predviedli výkon hodný finalistu SBL. Všetko sa odvíjalo od ich defenzívy, ktorou dokázali dostať Inter z ich obvyklého rytmu. Síce po väčšinu času prehrávali, ale nikdy nie tak, aby ich šanca na víťazstvo nežila. „Bojovali sme, hnal nás dopredu šiesty hráč v hľadisku. Naše publikum je neskutočné. Žiaľ, boli tam chyby, ktoré nás stáli zápas. Zase to vyhral Inter. Chýbalo tomu možno kúsok šťastia a viac sústredenosti. Keby sme sa dokázali sústrediť 40 minút, tak máme veľkú šancu vyhrať zápas. Stačí dať minútku – dve šancu Interu a ten to dokáže využiť vo svoj prospech. V poslednej štvrtine sme za posledných päť minút stratili štyri veľmi zlé lopty v útoku. Hráči Interu následne skórovali z ťažkých striel, preto aj vyhrali,“ otvoril hodnotenie zápasu asistent trénera Prievidze Maroš Helmecy.

Hostia aj napriek absencii Nemanju Barača otvorili duel šnúrou 7:0, v šiestej minúte viedli aj 14:5. Lenže súperovi ponúkali veľké množstvo šancí, aby mohli zmazať manko. Ešte pred koncom prvej štvrtiny sa podarilo Rodneymu Glasgowovi stiahnuť na jednobodový rozdiel, v druhej časti dokonca Delvon Johnson vyrovnával skóre stretnutia. Inter mal však vždy adekvátnu odpoveď, vďaka tomu si držal vedenie. „Som šťastný, že sme z tohto duelu vzišli víťazne. Bolo pre nás dôležité, aby sme zvíťazili. Vedeli sme, že Prievidza vydá zo seba maximum, preto sme sa snažili zo všetkých síl, aby sme na konci boli víťazmi my. Myslím si, že Prievidza urobila niekoľko dobrých zmien v obrane. Začali pokrývať niektoré naše veci, nemohli sme využívať pick n roll. Ten využívame často, pretože sa snažíme hrať rýchlo, ale tentoraz nás v tomto zastavili,“ povedal autor 30 bodov Arik Smith.

Lenže po prestávke sa karta obrátila, Prievidza sa nadýchla k tlaku. V 23. minúte zápasu z toho rezultovalo prvé vedenie, postaral sa o to Stacy Davis. Od tohto momentu to bol pravý play off basketbal. Tímy si nedarovali nič, bojovalo sa o každú loptu a nik si nedokázal vytvoriť výraznejší trhák. Všetkým bolo jasné, že sa bude rozhodovať v samotnom závere.

DSC 8935

Prievidza vyhrávali približne štyri minúty pred koncom o bod, ale vtedy prišiel čas Interu. „Myslím si, že mali trochu viac šťastia. Lámalo sa to v pár útokoch, padli im strely, niekedy aj ťažšie. Bol to však veľmi vyrovnaný zápas, bojovali sme, ako sa len dalo. Snáď to bude lepšie nabudúce. Vravel som, že to nie sú nejakí nadľudia. Odohrali sme oveľa lepšie ako naposledy, ale proti takému silnému veľkoklubu, ako je Inter, musíme obmedziť naše chyby na úplné minimum. Potom môžeme pomýšľať na víťazstvo. Žiaľ, urobili sme trochu viac chýb, to nás stálo víťazstvo,“ prezradil domáci Richard Körner.

Hostia preukázali pevnejšie nervy v kľúčových okamihoch, na rozdiel od súpera premenili takmer všetko, na čo v daných chvíľach siahli. Ich hra mala potrebný pokoj, čo Prievidzi v koncovke chýbalo. „Žlto-čierni“ tak udržali víťaznú sériu a tiež šnúru výhier proti Prievidzi. Čo je však pre nich najdôležitejšie, opäť sa o čosi bližšie priblížili k majstrovskému titulu. „Chceli sme veľmi zvíťaziť. Od prehry vo finále Slovenského pohára chceme vyhrať v každom zápase. To je najväčší rozdiel. Druhý bod vo finálovej sérii je veľmi dôležitý, keby ho získala Prievidza, tak je stav 1:1 a mala by pocit, že dokáže s nami hrať a išla by s nádejou na našu palubovku. Chceli sme vyhrať a teraz sa ideme pripravovať na ďalší duel,“ vyjadril sa Smith.

Jediným negatívom duelu bol nie práve ideálny výkon rozhodcovskej trojice. Ich verdikty vzbudzovali vášne nielen na oboch stranách, ale aj v hľadisku medzi prítomnými divákmi. „Treba uznať, že Prievidza urobila oproti prvému finálovému zápasu veľký pokrok vo fyzickej hre. Obidve družstvá si zaslúžia absolutórium, naozaj predviedli výkon na hranici fyzických možností. Čiernou škvrnou, za ktorú si zaslúžim od vedenia ligy v zmysle našich poriadkov pokutu, bol výkon rozhodcov, ktorý bol nehodný finále. Družstvá bojujú celú sezónu pre to, aby sa sem kvalifikovali. Nemôže sa stať, aby necitlivo rozhodcovia Tomašovič, Fuska a Šarišský vstupovali do zápasu a rozbíjali peknú, fyzickú hru, ktorá je povolená. Verím, že sa vrátime k chlapskému basketbalu, ako tomu bolo v prvom zápase,“ uzatvoril hodnotenie duelu generálny manažér Interu Michal Ondruš.

Highlighty zo zápasu Prievidza – Inter:

Foto: Lukáš Droppan