• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Náročný program úradujúceho majstra BC Prievidza vyvrcholil tretím zápasom v priebehu piatich dní. Na radosť domácich fanúšikov dokázali zverenci trénera Miljana Čuroviča zvíťaziť v dramatickej koncovke predohrávky 10. kola Eurovia SBL nad bratislavským Interom 73:65.

Stretnutie bolo pre oba tímy veľmi náročné, hralo sa s veľkým nasadením a bojovnosťou, čo sa prejavilo aj na menšom počte bodov. V prvom polčase mala mierne navrch Prievidza, ktorá vyhrávala po 20 minútach vďaka dobrej defenzíve 35:29. „Možno sme si zvykli na to, že mávame dva zápasy týždenne a teraz sme mali 10-dňovú prestávku. Asi nám to nepomohlo. Nebol to náš deň, nehrali sme ideálne ani v obrane, ani v útoku. Prievidza bola lepšia. Do stretnutia sme vstúpili dobre, ale neboli sme dostatočne koncentrovaní. Tento fakt využila Prievidza vo svoj prospech, keď po prvom polčase vyhrávala,“ povedal k hodnoteniu zápasu hráč Interu Nemanja Barač.

Karta však po prestávke obrátila, v 25. minúte Prievidza ešte viedla 41:31, ale „žlto-čierni“ dokázali stiahnuť na rozdiel jediného bodu (48:49) pred záverečnou 10-minútovkou. V poslednej štvrtine sa tímy takmer až do samotného záveru striedali vo vedení. „Inter mal desať dní na to, aby sa na nás pripravil. My sme naproti tomu mali len jeden deň na prípravu. Nestratili sme sebadôveru v samých seba. Išli sme krok po kroku, nevzdali sme sa, keď sme prehrávali v štvrtej štvrtine. Vždy sa nájde niekto v tíme, kto zoberie loptu a preberie na seba zodpovednosť. V tomto stretnutí som to bol ja, nabudúce to však bude niekto iný,“ uviedol domáci Rastko Dramičanin.

Interisti viedli ešte necelé štyri minúty pred koncom 57:61, ale práve srbský pivot sa stal hrdinom duelu, keď v priebehu 180 sekúnd zaznamenal 11 bodov (vrátane troch úspešných pokusov za tri body). „Veľké víťazstvo proti silnému súperovi. Som veľmi hrdý na to, že sme zvíťazili. Sme veľmi unavení, preto aj víťazstvo v tak náročnom programe, ako teraz máme, je veľmi dôležité,“ vyslovil sa Dramičanin.

Hostia z hlavného mesta už nedokázali nájsť adekvátnu odpoveď, preto napokon odchádzali z Niké arény s druhou porážkou v aktuálnej sezóne. „Do druhej časti sme sa vrátili oveľa silnejší, skoncentrovaní a viedli sme menším rozdielom. Opäť však prišli ľahkovážne strely, ktoré súper potrestal tak, že napokon vyhral celý zápas. Na palubovke sme videli naše slabé stránky. Hrali sme proti majstrovi, takže určite sa z tohto zápasu môžeme poučiť,“ dodal k hodnoteniu Barač.

Z Prievidze opadol mierny tlak, po dlhšom čakaní prišli dve veľmi cenné víťazstvá, ktoré povzbudili tím Miljana Čuroviča pred kľúčovými stretnutiami v Európskom pohári FIBA. Už v stredu na nich čaká v Bukurešti odveta so Steauou. „Päť zápasov za desať dní, to je pomaly zápasový rytmus ako v NBA. My sa však nevzdávame. Do Rumunska pocestujeme oveľa šťastnejší po dvoch výhrach. Bukurešť je favoritom, ale chceme tam dostať zo seba to najlepšie. Bez šance na víťazstvo určite nie sme,“ myslí si pivot Prievidze.

Rozhodujúce momenty duelu v podaní Rastka Dramičanina:

Foto: Samuel Alexander Petráš