• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

S blížiacim sa koncom základnej časti naberajú jednotlivé stretnutia na dôležitosti a intenzite. Tento scenár sa naplnil aj v konfrontácii štvrtej Prievidze s druhými Levicami. Žiadne ofenzívne hody to neboli, výsledok 68:56 však znamenal už štvrtú výhru BC za sebou.

Pokiaľ by Patrioti mali hľadať najneobľúbenejšiu halu v lige, tak by to bola prievidzská Niké aréna. K dvom bodom sa tu naposledy dopracovali 14. januára 2013, odvtedy sú už viac ako šesť rokov neúspešní. Ale poďme po poriadku, začiatok stretnutia sa niesol vo vyrovnanom duchu, nikomu sa nepodarilo výraznejšie odtrhnúť, aj preto úvodná štvrtina priniesla nerozhodný výsledok – 18:18. „Náročný duel počas celých 40 minút, museli sme vydať zo seba všetko. Predviedli sme výbornú obranu, ako kolektív sme odviedli skvelú robotu, každý dal do toho niečo. Stále je čo zlepšovať, ale urobili sme to, čo bolo potrebné,“ uviedol bezprostredne po zápase najlepší strelec duelu Tim Derksen.

Chlieb sa začal lámať už v druhej časti, jedna z najlepších ofenzív v súťaži sa na viac päť minút zasekla. Prievidza z tohto momentu mohla vyťažiť, ale výraznejšie sa jej odskočiť nepodarilo. „Začali sme zle v obrane, čo sa následne odzrkadlilo v útoku, kde sme hrali staticky, neposúvali sme si loptu. Bohužiaľ, ťahalo sa to s nami celý zápas. Všetko sa to začalo našou obranou, keď dostaneme ľahké koše, tak to určite nie je ľahké pre našu mentálnu stránku tímu. Neskôr v zápase im padli aj ťažšie strely. Nedali veľa bodov, možno aj preto sme nezvládli, aby sme sa vrátili do zápasu,“ povedal hosťujúci pivot Boris Bojanovský. Po bodovo chudobnom prvom polčase svietilo na tabuli skóre 37:30 v prospech domácich.

Po prestávke prišli bodové šnúry na oboch stranách. Najskôr Prievidza otvorila tretiu 10-minútovkou 8:0, čím odskočila na rozdiel 15 bodov. Z levickej strany prišiel očakávaný nápor, vďaka ktorému sa úspešne vrátili do zápasu. Z dvojciferného manka to bolo razom o jedinej trojke. „Držali sme sa, hlavne v tretej štvrtine sme sa vrátili späť, vďaka našej zónovej obrane, ale potom opäť na začiatku štvrtej štvrtiny nám odbehli dlhšou šnúrou. Už sme nemali sily vrátiť sa do zápasu,“ zamyslel sa hráč Levíc.

 

Lenže domáci potom opäť začali predvádzať, prečo sa im pod taktovkou nového trénera tak darí. Opäť zvýšili intenzitu v obrane a na dlhé momenty nepustili súpera k výraznejšiemu tlaku. Úradujúceho majstra dokázali preskákať o priepastných 17 lôpt, po druhých šanciach mali na svojom konte o 13 bodov viac. „V prvom rade, všetok kredit patrí našim trénerom. Pripravili pre nás správny zápasový plán. Uznanie si potom zaslúži aj celé družstvo, výborná bola obrana 1 na 1 a box out. Ide to od snahy, každý dal do toho niečo, čo sa aj najviac ráta,“ vyhlásil Derksen.

Definitívny úder prišiel na začiatku záverečnej štvrtiny, dve trojky z ruky Derksena a Glasgowa znamenali opäť dvojciferné vedenie, na ktoré už majster nedokázal adekvátne zareagovať. Výsledkom bola napokon štvrtá výhra Prievidze za sebou, čím sa opäť o čosi bližšie priblížili k tretiemu Svitu. „Kľúčová bola snaha a intenzita, hrať naplno počas celých 40 minút. Vieme, že máme atletické a silné družstvo. Ak takto hráme, tak máme veľkú šancu na výhru. Myslím si, že to všetko vychádza z toho, že hráme kolektívne. Nový tréner priniesol v tomto smere pozitívne zmeny. Cítime sa istejšie, sebavedomie je veľká vec. Bolo to o tom, aby našli pre nás ten správny herný štýl. V koncovkách sme si to sami sťažovali, nehrali sme múdro. Teraz nás tréner dostal do pozície, aby to prinieslo úspech v každom hernom aspekte. Každý poznáme svoju úlohu, čo musíme v každom stretnutí robiť. To nám pomáha,“ myslí si hráč Prievidze.

Naopak, Levice nezastihol nový kalendárny rok v ideálnej forme. Z predchádzajúcich štyroch duelov uspeli len v jedinom prípade. Pri všetkých prehrách navyše nedali viac ako 67 bodov, čo je varovným prstom pre inak ofenzívne družstvo. „Musíme hrať podľa mňa tímovejší basketbal. Máme nového hráča, treba si zvyknúť na seba a systém. Všetko musí do seba zapadnúť a dúfam, že sa už budeme iba zlepšovať,“ dodal na záver Bojanovský.

Highlighty zo zápasu Prievidza – Levice:

Foto: Vladimír Králik, Lukáš Droppan