• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nováčik z Lučenca bol na domácej palubovke blízko k zisku ďalšieho skalpu tímu z vrchnej polovice tabuľky, ale Košice zvládli dramatickú koncovku a po výsledku 77:73 si brali dva body za víťazstvo.

„Býci“ to však nemali ľahké, pred vypredanou lučeneckou arénou museli odrážať útoky nováčika doslova až do záverečných minút. „Celkovo si myslím, že sme odohrali dobrý zápas. V predchádzajúcich stretnutiach sme sa viac zamerali na obranu, čo sa prejavuje aj na našom výkone. Som hrdý na výkon nášho tímu,“ začal s hodnotením domáci basketbalista Garrick Sims.

Lučenec mal výborný druhý polčas, manko na súpera dokázali zmazať a dokonca päť minút pred koncom viedli rozdielom jediného bodu. „Dôležité je, že sme vyhrali, aj keď sme samozrejme čakali ľahší priebehu zápasu. Povedal by som, že Lučenec hral dobre v obrane a my sme nemali svoj deň. Veľkú energiu im dodali diváci, ktorí sú úžasní. Počas celého zápasu ich povzbudzujú. V závere sme hrali lepšie a som rád, že mi padla trojka, ktorá to ukľudnila,“ vyjadril sa k duelu rozohrávač Košíc Milan Žiak.

Práve slovenský reprezentant sa stal ústrednou postavou koncovky zápasu, nováčikovi sa podarilo 78 sekúnd stiahnuť na rozdiel jediného bodu (71:72), na čo Žiak následne odpovedal úspešnou trojkou. „Košice dali dôležitú strelu, ktorá ich dostala do vedenia a my sme už comeback nezvládli,“ prezentoval svoj názor Sims. Hra Lučenca sa pri absencii Strahinju Stojačiča výraznejšie zmenila, na poste tvorcu hry má tréner Ivan Kurilla dvojicu nízkych amerických tvorcov hry Rashuna Davisa a Kareema Storeryho. Ich doterajšie výkony pochválil aj spoluhráč: „Hrajú výborne v obrane a svojou hrou dostávajú rozohráváčov až do frustrácie, čo presne od ich tréner vyžaduje.“ Aj Košičania hrali s novou tvárou v tíme, konkrétne Stefanom Matovičom, v zápase sa prezentoval 3 bodmi, 8 doskokmi a 2 ziskmi. „Noví chalani prišli do tímu a potrebujú čas na to, aby si zvykli. Na nový rok hráme ťažké zápasy vonku. Dúfam, že nám pomôžu,“ povedal Žiak.

Kalendárny rok zakončia Lučenčania na palubovke Handlovej, kde cestujú s ambíciou uspieť. „Ak budeme hrať tak, ako proti Košiciam, tak budeme získavať viacej víťazstiev,“ myslí si Sims. Zverencov trénera Dražena Brajkoviča čaká domáca skúška v podobe Levíc. „Levice sú silným tímom. Musíme sa na nich zodpovedne pripraviť a nič nepodceniť. Ideme vyhrať,“ vyhlásil na záver Žiak.

Highlighty zo zápasu Lučenec – Košice:

Foto: Marcela Ballová