• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Prvý semifinálový duel HUSTE.tv Eurovia SBL play off medzi BK Inter Bratislava a BC Prievidza vyšiel lepšie hosťujúcim basketbalistom, dobrá hra v druhom polčase ich doviedla k víťazstvu 90:78 a vedeniu 1:0 v sérii.

Týždňová prestávka od súťažných zápasov sa podpísala na hernom prejave oboch celkov hlavne v prvom polčase. Inter a Prievidza sa rozbiehali pomalšie, diváci mohli vidieť množstvo chýb, prvých 20 minút tak veľa basketbalovej krásy neprinieslo. Hostia sa opierali o efektívnu streľbu za tri body, domáci bodovali hlavne z priestora pod košom. "Bol to taký prvý play off zápas. Nebol to pekný basketbal, obidve družstvá cítili tlak a prvé tri štvrtiny bola očividná nervozita. Družstvá sa striedali, nikto neurobil nejaký výraznejší náskok. Týždeň voľna nám určite prospel, ale vždy je to tak v prvom zápase série - nervozita, hráči stratili v niektorých situáciách kontrolu. Som rád, že sme ako tak udržali kontrolu aj v tretej štvrtine a som rád, že sme využili niektoré situácie na začiatku štvrtej štvrtiny a myslím si, že zaslúžene vyhrali," povedal po víťazstve svojho tímu tréner Prievidze Miljan Čurovič.

Inter sa dostal ku svojej hre počas druhej a tretej štvrtiny, ale zlými rozhodnutiami dovolili majstrovi pomýšľať na obrat. Ten napokon prišiel v závere tretej 10-minútovky, keď útočne produktívny Jones dal sedem bodov a dostal Prievidzu do vedenia 60:58. "My sme stratili koncentráciu, nie úplne, ale stratili sme ju. Oni nám dávali veľa ľahkých otvorených striel, to je problém. Na druhej strane, trochu zbrklo sme hrali v útoku. To všetko však napravíme, séria je dlhá. Musia vyhrať ešte ďalšie tri zápasy, my štyri. Celkovo, musíme sa riadiť tým, čo sme robili v prvom polčase. Ten bol celkom pekný, musíme si to pozrieť, zhodnotiť a ísť ďalej. Netreba vešať hlavy dole," vyjadril sa pivot Interu Radoslav Rančík. 

Pravdepodobne kľúčový moment stretnutia prišiel v druhej minúte záverečnej štvrtiny za stavu 60:63 pre hostí. Domáca lavička si neustriehla, že nemá na ihrisku žiadneho slovenského hráča. Prišla technická chyba a za dve minúty sa Prievidza dostala razom do náskoku o 10 bodov, ktorý už nepustila do záveru z rúk. "Hlava rozhodla. Z hlavy ide všetko, my sme premenili naše situácie, Inter nepremenil niektoré, ktoré mal. To je v play off najdôležitejšie, aby hlava pracovala ako má," zamyslel sa Čurovič nad faktormi, ktoré rozhodli duel. "Žlto-čierni" ešte v závere skúšali niečo so zápasom urobiť, ale strelecká muška im v týchto chvíľach zlyhávala. "Treba pozrieť video, zhodnotiť to, rozobrať a pozrieť naše chyby. Ja som mal straty, ktoré boli úplne nezmyselné. Také veci sa mi nemôžu stávať v takýchto zápasoch," uviedol Rančík. 

Prievidza zahodila v stretnutí až 11 trestných hodov, čo je určite varovným signálom pred ďalšími zápasmi semifinálovej série. Čurovič si však myslí, že táto bilancia vyplynula z nervozity jeho hráčov: "To je všetko nervozita, zahodili sme veľa šestiek, ale niečo také som čakal. Nečakal som ideálny zápas. Ruky sa triasli aj nám aj hráčom Interu, ale potom ako sme prešli cez krízu, tak si myslím, že sme v pohode zahrali a dotiahli do víťazného konca." Úradujúcemu majstrovi sa podarilo získať pred stredajším druhým stretnutím veľkú výhodu, ktorú môže potvrdiť pred svojim publikom. "Treba zostať pevne na zemi. Podľa všetkého nie sme neskúsené družstvo, musíme zregenerovať, pretože nás zápas stál určite mnoho síl," dodal na záver prievidzský kormidelník. 

Čo ukázal zápas: Lepšie riešenie situácií na strane Prievidze počas kľúčových momentov zápasu. Hostia sa nenechali vyviesť z miery aj keď sa dostával Inter do trháku, opäť sa vrátili k svojej hre, ktorá im napokon priniesla prvý bod v sérii. Jednoznačne predčili svojho súpera v streľbe za tri body - 46% vs. 19%, naopak Inter mal neomylnú ruku pri trestných hodoch, keď premenil všetkých 19 pokusov, zatiaľ čo majster zahodil z rúk až 11 možných bodov. "Žlto-čiernym" sa darilo v priestore pod košom, kde dali 38 z celkových 78 bodov. 

Highlighty zo zápasu Inter - Prievidza:

Foto: Vladimír Dorňák