• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti Interu a Komárna majú za sebou prvú finálovú bitku. Podľa očakávania priniesli fanúšikom atraktívny súboj až do záverečných sekúnd, prvý bod si napokon vybojovali "žlto-čierni" po výsledku 75:70.

Stretnutie muselo byť atraktívne aj pre nezaujatého diváka, kým prvá štvrtina vyznela jasne v prospech hostí, tak v druhej sa dostali k slovu domáci hráči. Tímy sa striedali vo vedeniach, na palubovke sa bojovalo o každú loptu a k dobrej úrovni duelu prispeli aj oba fanúšikovské tábory. "Finále tak ako má byť. Bolo to celý zápas vyrovnané, na oboch stranách bola agresívna obrana, veľmi fyzický a rýchly basketbal. Pre fanúšikov a všetkých, ktorí to sledujú, je to atraktívne. Pre nás je smola, že nám nevyšiel koniec, ale myslím si, že je to ponaučenie. My sme nemali čo stratiť, začali sme u nich. Ideme k nám, tam máme peklo spolu s fanúšikmi. Myslím si, že doma to bude lepšie. Celé finále bude podľa mňa veľmi vyrovnané," vyjadril sa po stretnutí hosťujúci Filip Halada. 

Komárno začalo výborne, Inter im dovolil hrať ich hru z predchádzajúcich stretnutí play off. Djordjevič strelecky ťahal "obuvníkov", po prvej štvrtine viedli 28:18. "Žlto-čierni" však v druhej časti duelu odpovedali šnúrou 12:2 a razom sa vrátili do stretnutia. S väčšou rotáciou dokázali promptne reagovať na zmeny v komárňanskej hre. "Začali sme vlažne, mali veľa útočných doskokov. Povedali sme si len základné veci. Dá sa povedať, že sme začali viac bojovať, sústrediť sa na naše chyby, ktoré sme robili. Obidve družstvá začali sústredene, ich útočné doskoky nám robili problémy, ale skonsolidovali sme sa. Dali sme sa do poriadku, v obrane sme začali oveľa viac makať, hrať agresívnejšie. V útoku sme sa snažili vytvárať voľné pozície. Bola to bitka, kvalitný zápas a dobrá reklama na ďalšie stretnutie," vyjadril svoj názor rozohrávač Interu Marek Kozlík. 

Po polčasovej prestávke sa priebeh ešte viac vyrovnal, mierne navrch však začínali mať domáci basketbalisti. Komárnu dochádzali sily, čo sa odrážalo aj na nižšej úspešnosti streľby. "Asi to, že sme sa snažili udržať agresívnu obranu. Myslím si, že výkon bol solídny. Budeme sa snažiť ísť do Komárna s tým, aby sme bojovali o čo najlepší výkon. Bol to defenzívnejší zápas z obidvoch strán. Obidve družstvá bránili agresívne, bol to tvrdý zápas. Finálový zápas, ktorý spĺňal kvality," zamyslel sa Kozlík nad tým, čo zmenilo jeho družstvo v druhom polčase. Svoj názor na zmenu herného prejavu uviedol aj hráč Komárna: "Maličkosti ako doskok a trochu rotácia v našej obrane. Musíme popracovať na tom, k akým hráčom budeme chodiť bližšie, k akým hráčom si môžeme alebo nemôžeme dovoliť. Každá maličkosť môže totiž zavážiť. Myslím si, že to bude ovplyvňovať aj to, kto dá do toho väčšie srdce, kto bude chcieť viac a kto bude na tom fyzicky lepšie."

Inter dobre bránil, veď v druhom polčase dovolil vicemajstrovi len 23 bodov. V štvrtej minúte záverečnej štvrtiny viedol dokonca už o dvanásť bodov a len málokto predpovedal, že by hostia mohli ešte klásť odpor. Za niečo vyše štyri minúty však stiahli len na rozdiel štyroch bodov, Halada dokonca upravoval na rozdiel jedinej trojky. Potom však Langston nedal ani jeden trestný hod a Rančík naopak svoj pokus premenil. "Bolo to vyrovnané až do konca, rozhodli malé drobnosti. Prehrali sme o päť bodov, čo nie je veľký rozdiel, ale musíme sa z chýb poučiť a doma to zvládnuť," myslí si Halada.

Prvý finálový bod tak napokon zostal v domácich rukách, ale súboj na Pasienkoch naznačil, že to môže byť dlhá finálová séria. S týmto názorom súhlasil po stretnutí aj Kozlík: "Nikto neočakáva ľahkú sériu. Komárno má kvalitné družstvo. Vo finále už nie je ľahký súper. Ideme sa pripraviť, pozrieť si chyby, ktoré sme urobili a snažiť sa ich vyvarovať."

Séria sa sťahuje na juh Slovenska, kde ešte "obuvníci" neokúsili chuť prehry v zápasoch vyraďovacej časti. Na čo si musia domáci basketbalisti dávať pozor? "Vyvarovať sa útočným doskokom, čo môžeme ovplyvniť našou lepšou rotáciou v obrane," odpovedal Halada. Inter sa pokúsi prelomiť túto sériu, ale ľahké to mať určite nebude. "Pozrieme si zápas a uvidíme, čo najviac bude platiť, aké chyby robili a z čoho môžeme profitovať. Budeme múdrejší na tréningoch pred ďalším zápasom," dodal Kozlík. 

Čo ukázal zápas: Inter lepšie strieľal za dva body, Komárno za tri body. "Žlto-čierni" síce mali o dve doskočené lopty menej, ale z tohto priestoru vyťažili o dvanásť bodov viac ako ich súper. Na víťazstve zverencov Olivera Vidina sa podieľala významne aj lavička, ktorá zaznamenala dvadsať bodov. "Obuvníci" musia znížiť počet stratených lôpt, ich súper ich v tomto ukazovateli vytrestal 15 bodmi. 

Highlighty zo zápasu Inter - Komárno:

Foto: Vladimír Dorňák