• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Prvý február 2017, necelé dve sekundy do konca. Prievidzský Marko Batina prihráva Igorovi Maričovi, ten úspešnou trojkou s klaksónom rozhoduje o víťazstve 87:84. O deväť mesiacov neskôr, dvanásť sekúnd pred koncom Šimon Krajčovič premieňa svoj pokus, ktorý znamená víťazstvo Levíc 90:89 nad Prievidzou.

Samozrejme, niekedy treba zaspomínať na minulosť. Kým vtedy boli priaznivci Levíc sklamaní z prehry, tak teraz sa mohli tešiť. Víťazstvo sa však nerodilo ľahko, ani zďaleka to totiž nebola tá Prievidza, ktorú zdolali hladko na predsezónnom turnaji. Hlavne v prvom polčase boli hostia lepším celkom, v tretej minúte druhej štvrtiny viedli už 32:22. Lenže po polčase viedli Patrioti tesne 45:42. „Každé víťazstvo je pre nás dôležité. V zápase sme chceli pokryť hlavne súperovu streľbu za tri body tak, aby mali čo najnižšiu úspešnosť.  Dôležité bolo tiež zastavenie protiútokov. To nám v prvom polčase nešlo až tak, Prievidza dávala totiž trojky a v druhej štvrtine dokonca viedla rozdielom desiatich bodov. Rýchlo sme sa však vrátili späť do zápasu a v tretej štvrtine sme mali desaťbodové vedenie my. Lenže potom Prievidza opäť začala dávať trojky a zápas bol dramatický až do jeho konca,“ zhodnotil duel domáci Tanel Kurbas, autor 26 bodov.

Prievidžania boli extra motivovaní, zdravotné problémy sú vo veľkej miere minulosťou a prvé víťazstvo proti niektorému z top štvorky by mohlo nakopnúť zverencov trénera Ryana Pannoneho. Lenže dobre rozbehnutý zápas sa im nepodarilo dotiahnuť do konca, pri tom 109 sekúnd pred koncom viedli 89:85. „Od posledného vzájomného súboja s nimi sme sa zlepšili. Treba povedať, že Levice majú dobrý tím. Myslím si, že záverečné momenty duelov hráči zbožňujú, pokiaľ sú dramatické. Vtedy je to o skúsenosti. Pokiaľ hráte čo najviac takýchto stretnutí, tak postupne sa cítite komfortnejšie pod tlakom. Ako hráč však po prehre o jeden bod myslíte na všetky tie možnosti, keď ste mohli zastaviť súpera v defenzíve alebo dať v zápase o jednu strelu naviac. Nie je to vtedy len o posledných minútach zápasu,“ vyjadril sa pivot Prievidze Grant Sitton.

Vašlova „and-one“ akcia a Krajčovičova úspešná strela napokon rozhodli o tom, že Levice si pripísali na svoje konto už šieste víťazstvo za sebou a naďalej zostávajú na druhom mieste tabuľky. „Záverečná strela rozhodla o zápase. Vždy je to na 50 na 50 pri koncovke. Nám padla strela, im nie. Prievidza však hrala rovnako, ako v septembri – rýchle protiútoky, vytvárané pozícií pre rozohrávačov a dodávanie lôpt hráčom pod košom,“ zamyslel sa Kurbas. Estónsky basketbalista poznamenal na margo svojho výkonu, že v predchádzajúcej sezóne mal zápasy, keď dal viac ako 20 bodov, ale nikdy nie viac ako 25.

Patriotov teraz čaká na záver prvej štvrtiny základnej časti priamy súboj o prvé miesto, v sobotu sa predstavia na Interi. „Čaká nás veľmi dobrý tím. Šancu na víťazstvo máme len vtedy, ak budeme hrať tvrdo, múdro a budeme sústredení,“ myslí si hráč Levíc. Prievidžania si naproti tomu chcú napraviť chuť proti Karlovke. „Je to pre mňa extra motivácia, žiaden z nás totiž nerád prehráva. Chceme tento pocit využiť na to, aby sme ho preniesli do ďalšieho zápasu a napokon nás doviedol aj k výhre,“ uviedol Sitton.

Čo ukázal zápas: Levičania mali oveľa lepšiu streľbu za dva body, ale až deväť nepremenených trestných hodov je malým varovaním do ďalších súbojov. Inak si pokryli priestor pod košom, kde získali o deväť lôpt viac ako Prievidza. Hostia tvrdo trestali straty súpera a ich lavička bola tiež viac bodovo produktívnejšia. Lenže záverečné momenty dopadli lepšie pre tím Levíc.

Highlighty zo zápasu Levice – Prievidza:

Foto: Lukáš Droppan