• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tabuľkové postavenie a aktuálna forma hovorila pred duelom medzi Handlovou a Lučencom jasnou rečou. Ako sa však hovorí, papier znesie veľa, o všetkom sa rozhoduje na samotnej palubovke. Nováčik totiž využil zápasovú prestávku, na hornej Nitre prišiel s pozmenenou zostavou a po výsledku 84:74 oslavoval prvé víťazstvo v SBL.

„Baník“ nastupoval do zápasu v pozícii favorita, v jeho prospech hovorila séria troch víťazstiev za sebou. Úvodnú štvrtinu vyhrali o päť bodov, ale potom prišli chvíle Lučenca: „Myslím si, že sme ukázali snahu, ale súper hral lepšie ako my. Mali sme dobrý vstup, potom však Lučenec premenil ťažké strely. Získal vedenie, po ktorom už bolo neskoro na obrat,“ stručne zhodnotil zápas rozohrávač Handlovej Montell Goodwin.

Tréner Lučenca Rudolf Jugo urobil počas zápasovej prestávky viaceré rošády v tíme, prišiel Marko Vukovič a odišla dvojica Filip Dratva a Mor Menashe. Na hornej Nitre okrem toho vyrukoval aj s odlišnou základnou päťkou – premiérovo nastúpila nová posila, po zranení sa vrátil do zostavy Branislav Pipíška a hneď od úvod hral Ethan Jacobs. „Tréner sa rozhodol, že premieša zostavou, čo napokon vyšlo dobre. Táto zostava spolu moc nehrala, ale v zápase to klaplo,“ myslí si hosťujúci Johnny Griffin. Na jeho slová nadviazal aj Jacobs: „Týždeň voľna nám pomohol, ako tím sme sa dali dokopy a popracovali sme na veciach, ktoré nám predtým moc nefungovali. V zápase sa to napokon ukázalo. Novú zostavu sme skúšali počas týždňa, aby sme z každého hráča dokázali vyťažiť jeho kvality.“

„Novohradčania“ vyhrali zostávajúce tri štvrtiny, na ich hre bol badateľný nový impulz a väčšia koncentrácia. Svoje vedenie budovali, v štvrtej perióde sa dokonca dostalo do dvojciferných hodnôt. „Náš pomalší začiatok sme rýchlo dali do poriadku. Dostali sme sa do vedenia, zostali sme koncentrovaní, v útoku sme premieňali svoje šance a v obrane sme dokázali zastaviť súpera,“ uviedol Griffin. Všetko však mohlo byť pokojne inak, necelé tri minúty pred koncom stiahla Handlová len na rozdiel štyroch bodov. Lenže Lučenec nepodľahol tlaku, okamžite prišla odpoveď v podobe trojbodovej strely Tihomira Vranjesa, ktorá definitívne zlomila tlak súpera. „V závere sa na nás Handlová takmer dotiahla, ale tréner odviedol dobrú robotu, keďže zobral oddychový čas. Skoncentrovali sme sa a dobre sme zakončili zápas,“ dodal Američan v službách nováčika.

Kým na jednej strane prepukla radosť, tak na strane druhej prevládalo sklamanie, hlavne po nedávnych dobrých výsledkoch. „Nepovedal by som, že je to pre nás budíček, skôr lekcia, aby sme zostali koncentrovaní a robili to, čo ako tím máme robiť. Musíme sa viac sústrediť na defenzívu a bojovať,“ vyhlásil Goodwin.

Až siedmy pokus pretavil Lučenec do premiérového triumfu v SBL-ke. Úspech je o to cennejší, že sa zrodil na hosťujúcej palubovke. „Veľké víťazstvo pre nás, ktoré nám dodalo sebavedomie. Užiť si ho však môžeme iba chvíľu, pretože v sobotu nás čaká zápas proti Svitu,“ povedal Griffin. Podobne to vnímal aj pivot Lučenca: „Výhra ukázala, ktoré naše veci fungujú na palubovke. Verím, že v tom budeme pokračovať a využívať naše silné tímové stránky.“

Čo rozhodlo: Lučenec konečne zabral v ukazovateľoch, kde väčšinou jasne prehrával – streľba za tri body a doskoky. Okrem toho mu výraznejšie zabrala lavička či trestanie stratených lôpt súpera.

Kto zaujal: Za Handlovú jasne vyčnieval Djordje Tresač, ale ani jeho 23 bodov, 4 doskoky, 3 asistencie a 4 zisky však nestačili v konečnom súčte na víťazstvo. Lučenec totiž úradoval pod košom, veľký výkon podal Duke Shelton, autor 25 bodov, 12 doskokov a 2 asistencií.

Highlighty zo zápasu Handlová – Lučenec:

Foto: archív