• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Konfrontácia Levíc s Prievidzou priniesla výbornú zápletku, v ktorej sa rozhodlo o víťazovi doslova v záverečnej sekunde. Všetky tromfy mali v rukách hostia, ale domáci mali na palubovke Lawrencea Alexandra. Ten zobral na seba v koncovke zodpovednosť, po výhre 87:86 udržal pre svoj tím druhé miesto v tabuľke a tiež domácu neporaziteľnosť v aktuálnom ročníku.

Stredajšie stretnutie 15. kola možno radiť k tým najlepším, ktoré táto sezóna zatiaľ priniesla. Súboju nechýbalo nič, veľké nasadenie, boj o každú loptu, emócie a napokon aj dramatické rozuzlenie. Poďme však pekne po poriadku, Prievidza pricestovala s najlepšou formou spomedzi tímov SBL-ky. Levice zase chceli udržať druhé miesto a tiež nulu v kolónke domácich prehier.

Podľa toho vyzeral aj priebeh na palubovke, tímy sa predháňali hlavne v prvom polčase v bodových šnúrach. Mierne navrch mali Patrioti, ale Prievidza bola v neustálom závese. Hosťom sa vždy podarilo vyrovnať, ale nikdy nie otočiť. „Veľmi cenné víťazstvo, stál proti nám dobrý súper. V predchádzajúcich týždňoch predvádzali dobrú formu. Majú vo svojom tíme niekoľko dobrých hráčov, preto bola dôležitá defenzíva. Všetko to je o sebadôvere a obrane, to je to, čo sa snažíme robiť celú sezónu. Vedeli sme, že majú dobrých rozohrávačov, ktorí vedia pripravovať dobré šance pre ostatných. Našťastie, v závere sme premenili viac kľúčových útokov, čo nám prinieslo víťazstvo,“ uviedol rozohrávač Levíc Lawrence Alexander.

Za BC sa premiérovo objavila na palubovke aj staronová tvár – Mike Rostampour. Aj s jeho prispením patril hosťom druhý polčas. Hneď po prestávke prevzali vedenie na svoju stranu a po väčšinu času boli v malom trháku. „Zvýšili sme našu intenzitu v obrane, sťažili sme im to, ale oni si dokázali aj napriek tomu nájsť cestu na strely. Bolo to vyrovnané. Bol to dobrý zápas, oba tímy išli do toho naplno. Súper premenil kľúčové strely a trestné hody, to bolo rozdielové v tomto meraní síl,“ povedal prievidzský Jahmal Jones.

V druhom polčase sa patrične priostrilo, čo rezultovalo do mnohých technických chýb, respektíve nešportových faulov. Všetko teda smerovalo k tomu, že koncovka prinesie výborné basketbalové divadlo. „Oba tímy začali hrať fyzicky, či už obrane, ale aj v útoku. Rozhodcovia sa snažili kontrolovať dianie na palubovke, to je proste basketbal,“ vyhlásil Alexander.

Tromfy boli na strane Prievidze, necelé dve minúty pred koncom trojkou upravoval Jones na 80:75 pre hráčov v čierno-bielych dresoch. Lenže prišli momenty amerického rozohrávača, najskôr stiahol na rozdiel jediného bodu, potom vyrovnal a „and-one“ akciou rozhodol o víťazstve domácich. Hostí môžu obzvlášť mrzieť tri zahodené trestné hody, dva v podaní Richarda Körnera a jeden v podaní Jonesa. „Rozhodli trestné hody a útočné doskoky. Dovolili sme im body po druhých šanciach, pod košom sme ich nedokázali zastaviť a púšťali sme ich k trestným hodom,“ zamyslel sa hráč Prievidze.

Domáci playmaker tak podržal svoj tím v kľúčových okamihoch, ktoré rezultovali do mimoriadne cenného triumfu. Levice totiž zostali na druhom mieste a po strede si vytvoril aj menší náskok pred trojicou prenasledovateľov. „Necítil som na sebe tlak. Basketbal hrám už 14 – 15 rokov, takéto niečo som trénoval sám v telocvični – päť, štyri, tri, dva, jedna a strela. Pracujeme na tom počas leta a teraz sa to vyplatilo. Kľúčová výhra, keďže Prievidza bola hneď za nami. Zdvihlo nám to sebavedomie po prehre na Interi. Udržali sme si tiež výhodu domácej palubovky, zatiaľ sme tu neprehrali a chceme v tom aj naďalej pokračovať,“ zakončil hodnotenie zápasu Alexander.

Highlighty zo zápasu Levice – Prievidza:

Foto: Martina Zigová