• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Len Prievidza dokázala zužitkovať výhodu domáceho prostredia. Všade inde sa z víťazstva tešili hostia. Dokonca aj v hlavnom meste, či pod Tatrami.

Udalosť kola

Duel Interu s Komárnom priniesol azda všetko, prečo fanúšikovia milujú basketbal. Hostia udávali po väčšinu stretnutia tempo, ale domáci sa nevzdávali. I napriek tomu, že im v dôležitých okamihoch chýbalo azda aj povestné šťastie, snažili sa nepredať kožu lacno. Po zaslúženom víťazstve 87:78 sa Komárňania so svojimi fanúšikmi radovali priamo na palubovke Hant Arény, akoby práve vyhrali pohár, či rovno titul – aj to svedčí o význame, ktorý tomuto duelu prikladali.

Pripomeňme si, že naposledy vyhrali v Bratislave nad Interom ešte počas finálovej série v roku 2013. Práve vtedy viedli v šiestom zápase už o 24 bodov a začínali oslavovať prvý titul v klubovej histórii, no napokon prehrali šiesty a doma potom aj siedmy duel a zlato „prenechali“ Interu. Lenže sobotný zápas nebol len stretnutím dvoch rivalov, ale zároveň zaujímavou konfrontáciou dvoch veľmi kvalitných mužstiev a viacerých výrazných individualít.

Čo je azda ešte dôležitejšie, víťazstvo Komárna znova poriadne zamotalo poradie na čele tabuľky. V priebežnej, kde (na rozdiel od konečnej tabuľky) pri rovnosti bodov rozhoduje rozdiel v skóre, sa na prvú priečku vrátila Prievidza, Inter spadol na druhú pozíciu a Komárno zostalo tretie. Tabuľka pravdy by nám však ukázala niečo iné.

Prekvapenie kola

Tvrdiť, že víťazstvo Komárna v Bratislave (87:78), Handlovej v Banskej Bystrici (89:86), či Karlovky v Leviciach (79:78 pp) považujeme sa prekvapenie, by mohlo zaváňať podceňovaním víťazných mužstiev. Áno, Inter doma predtým ešte neprehral, ale kto iný by to mohol zmeniť, ak nie práve Komárno (či Prievidza)? Áno, Karlovka sa poriadne nadrela, ale vzhľadom na jej aktuálnu formu a na nie práve optimálnu výkonnosť Levičanov, sa dalo očakávať, že nováčik nezaváha. A azda sa na nás pod Tatrami nik neurazí, ale ani víťazstvo Spišskej Novej Vsi vo Svite nepovažujeme na prekvapenie. Spišiaci posilnení o Aca Mandiča išli výkonnosťou i výsledkami nahor, vyhrali štyri z posledných šiestich stretnutí a vrátili sa do boja o pozície zaručujúce miestenku v play-off. Naproti tomu Svit prehral osem z ostatných deviatich duelov a postupne sa prepadá tabuľkou nadol, keď najprv „uvoľnil“ štvrtú priečku, ktorú dlhodobo okupoval, Handlovej a teraz „prenechal“ piatu pozíciu Karlovke.

Strelec kola

Najlepším strelcom 25. kola sa stal spišskonovoveský Stanford Brown. Stačilo mu na to nastrieľať „len“ 24 bodov. Boli to však dôležité body, ku ktorým pridal aj 11 doskokov. Aj vďaka tomu sa Spišiaci tešili z dôležitého víťazstva 82:75 v derby na pôde Svitu. Po ňom už majú na konte 8 výhier, čím sa vyrovnali Banskej Bystrici a vrátili sa tak do boja o postup do play-off. Pre úplnosť dodajme, že až štyri basketbalisti dosiahli 22 bodov: Roman Vido (Nitra), T. J. Bannister (Komárno), Luka Drezga (Handlová) a Richard Körner (Banská Bystrica).

Osobnosť kola

T. J. Bannister alebo Saša Jankovič? Prvý menovaný perfektne dirigoval hru Komárňanov v prestížnom zápase s Interom, druhý zas trestal každú ich chybu. Bannister sa blysol 22 bodmi, 4 doskokmi a 7 asistenciami, Jankovič 21 bodmi, 8 doskokmi a 3 asistenciami. Obaja sa stihli v záverečných minútach vyfaulovať, no mrzieť ich to nemusí, keď Komárno aj vďaka ich výraznému prínosu ako prvé v tejto sezóne vyhralo na pôde úradujúceho majstra 87:78. Ak máme teda osobnosť kola vyberať spomedzi týchto dvoch, o čosi viac sa naše sympatie prikláňajú k drobnému Američanovi. Interistickej defenzíve robil značné problémy, pritiahol na seba osem faulov a v zlomových momentoch aj tiesnený dokázal premeniť dôležité strely.

Výbuch kola

V 25. kole sa neudialo nič, čo by sa vehementne tlačilo do tejto rubriky.

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK