• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Posledný zápas roka 2016 zvládli Býci bravúrnym spôsobom. Nádeje levických Patriotov na víťazstvo v Angels aréne zahasili hneď v úvode a dôležitým stretnutím preplávali ako ľadoborec severskými moriami. 

“Od začiatku sme do toho išli s tým, že to vyhráme. Hneď na začiatku sme si vytvorili náskok a polčas bol už o osemnásť bodov. To je vždy dôležité, pretože viete, že ani prípadná jedna či dve chybičky neposunú súpera do nejakej výhodnej pozície. Druhý polčas sme si potom kontrolovali a bol z toho pekný výsledok,” vyslovil sa pivot Michal Baťka po triumfe 96:80.

Základom úspechu bol kolektívny výkon, veď až osem hráčov sa dokázalo zabodovať do bodovej listiny. Jeden muž však na palubovke predsa len vynikol o čosi viac. Radenko Pilčevič nastrieľal 20 bodov (5 trojok), doskočil štyri lopty a rozdal 15 asistencií. Mimochodom, celý tím Levíc dohromady zaznamenal iba 14 asistencií.

“Radenko hral vynikajúco. Videl nás všade a okrem toho nasúkal 20 bodov. K takému výkonu mu môžem len pogratulovať a verím, že mu to takto vydrží aj v novom roku,” pochválil srbského spoluhráča Baťka. 

Okrem výkonu Pilčeviča predstavovala výrazný rozdiel i streľba spoza perimetra. Košičania nasúkali deväť trojok, hostia z Tekova trafili strelu z diaľky prvýkrát až v poslednej minúte. Mohla za to i obranná hra Býkov, ktorá mala Levičanov dokonale pod kontrolou.

“Poznáme silu Levíc zvonku a tak sme si na to dávali veľký pozor. Toto nám vyšlo, trochu väčší pozor sme si ale mali dať v druhom polčase na ich zakončenie spod koša. Tam si to musíme strážiť viac,” upozornil Baťka, na ktorého nadviazal Milan Žiak. “V posledných zápasoch sme trochu poľavili v obrane a tak sme si povedali, že musíme v tomto smere pritvrdiť. Nepúšťali sme ich do otvorených striel a z tohto pohľadu môžeme byť spokojní.”

Domácemu publiku sa prvýkrát prejavila dvojica nových hráčov. Srb Stefan Matovič debutoval už v Lučenci, Američan Anthony Lee zažil absolútnu premiéru. Svojim výzorom divákom pripomenul LeBrona Jamesa a takýto imidž len podčiarkla briadka a čelenka na vyholenej hlave.

“Prišiel k nám LeBron a ak bude aj hrať tak ako vyzerá, tak môžeme byť v ´klídku´,” pousmial sa Žiak, na ktorého nadviazal Baťka: “Hral dobre v obrane, podoskakoval tam lopty a verím, že v ďalších zápasoch bude veľkou pomocou. Mal to určite ťažké, veď je tu s nami len od stredy a v kolektívnych športoch potrebujete na súhru a naučenie systému nejaký čas.”

V zostave Býkov už naopak chýbal Bosniak Emir Zimič. “S Emirom sme si už vytvorili nejaký vzťah a odchod spoluhráča nikoho neteší. Prišli ale dvaja noví chalani, ktorí vyzerajú dobre a ja sa teším, že máme takýto silný tím,” skonštatoval Milan Žiak. V pozícii hráča tímu ťahajúceho osemzápasovú víťaznú sériu si môže užiť dokonalý Silvester. “Sme spokojní. Posledné zápasy nám vyšli a to je dôvod na malé uvoľnenie. Nemôžeme to ale prehnať, pretože nás čoskoro čakajú ďalšie ťažké zápasy.”

Veľmi podobne to vníma i Mišo Baťka: “Nebudem prezrádzať presné miesto, ale pôjde len o taký relax niekde vonku. Hneď po Novom roku nás totiž čaká hustý program plný dôležitých zápasov. Nie je teda čas na nejaké veľké rozbíjanie. Symbolické priťuknutie šampanským tam samozrejme bude a dôležitá je vždy hlavne pohoda s priateľmi.”

Mimochodom, ako hodnotia opory Býkov končiaci sa rok 2016?

“Bol to dobrý rok, samé pozitíva. Hrám basketbal a to je tá najlepšia práca na svete. Čo viac si teda môžem od nového roku želať? Individuálne hlavne to zdravie a okrem toho samozrejme verím, že to dotiahneme do vytúženého finále. Všetci preto urobíme maximum,” prisľúbil Žiak a rok 2016 následne zhodnotil i Baťka. “Rok sme začali výmenou trénera a pán Brajkovič je tu s nami už dvanásť mesiacov. Za ten čas sa tu odviedol kus dobrej práce. V lete sme ostali z pôvodného tímu iba traja, ale môžem povedať, že sme si s novými spoluhráčmi sadli. Aj teraz v závere prebehlo pár zmien, ale myslím si, že teraz sa to už usadí a pomaličky začneme gradovať formu smerom k najdôležitejšej časti sezóny, čiže k play-off. Pre mňa osobne bolo z pohľadu tohto roka veľkou vecou ocenenie zväzu, ktorý ma vyhlásil za tretieho najlepšieho Slováka. V reprezentácii sa stretla nová skupina ľudí, mali sme tam vynikajúcu prípravu a ťažké leto. Do samotnej sezóny mi to veľmi pomohlo a z pohľadu klubu si užívam možnosť hrať doma. V porovnaní s predošlými potulkami po Slovensku môžem skočiť za najbližšími kedykoľvek a to beriem za veľkú výhodu. Bol to teda dobrý rok a verím, že ten nasledujúci bude ešte lepší.”

V mene KB Košice teda ostáva poďakovať všetkým našim fanúšikom za prejavenú priazeň a zaželajme si spoločne Šťastný nový rok 2017!

Autor a foto: Peter Jesenský, zdroj: kbkosice.sk