• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Bitka o tretie miesto medzi Prievidzou a Levicami priniesla podľa očakávania atraktívny basketbal plný zvratov a zaujímavých momentov. Víťazstvo sa priklonilo na stranu domáceho tímu, ktoré dokázalo lepšie zvládnuť kľúčové okamihy súboja. Majster si po výhre 79:67 poistil tretiu pozíciu v tabuľke.

Zverenci trénera Miljana Čuroviča mali razantný vstup do stretnutia, hneď na úvod vyhrávali 7:0 a už po šiestich minútach bolo ich vedenie dvojciferné. Vysoká úspešnosť streľby, trestane akejkoľvek levickej chyby prinieslo po desiatich minútach stav 25:12. Nič nenasvedčovalo tomu, že by to mohol byť ešte dramatický zápas. "Prievidza bola lepším tímom, veď aj vyhrala. My sme však ukázali naše kvality a to, že dokážeme hrať proti najlepším tímom tejto súťaže. Je dobré mať rešpekt voči súperovi, ale nie je potrebné sa ho báť. Možno sme začali nie tak, ako sme chceli, ale potom sme zvýšili nasadenie v obrane, agresivitu, čo sa ukázalo aj na skóre. Musíme hrať takto počas každej minúty zápasu, aby sme mohli pomýšľať na víťazstvu proti komukoľvek," povedal po stretnutí rozohrávač hostí Dejan Djokič. 

Druhá štvrtina priniesla presne opačný priebeh, domáci sa trápili so streľbou z poľa, Patrioti sa šnúrou dvanástich bodov v rade dostali späť do zápasu. Hostí nezastavil ani oddychový čas, v týchto fázach mali taktovku nad duelom oni. Ich nasadenie sa napokon prejavilo aj do polčasového stavu 38:35, ktorý vyznel v ich prospech. "Začali sme veľmi dobre, v druhej štvrtine sme trochu poľavili. Levice na nás pritlačili, zo začiatku zápasu sme neboli zvyknutí na ten tlak, ktorý vytvorili. Neskôr sme sa s tým vyrovnali, hrali sme egálový zápas a nakoniec sme využili voľné strely. Myslím si, že zaslúžene sme vyhrali tento zápas," zhodnotil priebeh rozohrávač Prievidze Mário Ihring. 

Aj po prestávke sa pokračovalo vo vysokej intenzite a nasadení, tímy si často menili vedenie. Domácim sa podarilo po dlhom čase dostať do vedenia, psychicky ich nakopli mimoriadne ťažké a dôležité trojky Mariča, ktoré si našli cestu do koša. Pred poslednou štvrtinou však bolo všetko otvorené, Prievidza vyhrávala len tesne 56:53. Rozhodnutie prišlo necelé štyri minúty pred koncom, keď sa po druhej technickej chybe musel porúčať z palubovky tréner hostí Teo Hojč. V priebehu pár momentov sa majster dostal zo stavu 64:62 na 70:62 a v závere už dokráčal do víťazného konca. "V jednom momente koncovky sme sa asi prestali sústrediť, dovolili sme súperovi niekoľko útočných doskokov a Maričovi sme umožnili niekoľko ľahkých striel. To bolo asi kľúčové. Doskok sme si kontrolovali na oboch stranách palubovky, ale za tri-štyri minúty našej nekoncentrovanosti sme boli potrestaní," myslí si Djokič. 

K záverečnej štvrtine a jej priebehu sa vyjadril aj Ihring: "Bolo to bojovnosťou, ktorou sme sa dokázali nakopnúť. V štvrtej štvrtine sme premenili dôležité strely, ktoré nás doviedli do víťazného konca. Takéto momenty zápasu sú veľmi dôležité, ale nebol to kľúčový moment podľa mňa. To bola skôr naša agresívna hra a premieňanie dôležitých striel." Prievidza tak potvrdila, že menej náročný zápasový program prospel tímu, po hladkom víťazstve v Lučenci, si pripísali doma dôležitý triumf nad Levicami. "Prievidzskí diváci aj levickí fanúšikovia prišli podporiť, za čo som veľmi vďačný. Myslím si, že išlo určite o play off zápas. Už zápas v Lučenci sme hrali ako tím, veľmi dobre sme posúvali loptu a vyhrali sme o tridsať bodov. Tento zápas k tomu iba dopomohol. Myslím si, že do ďalších stretnutí sa majú súperi čoho obávať. Zvýšili sme naše tempo a hráme teraz veľmi dobre," vyhlásil rozohrávač Prievidze. 

Foto: Lukáš Droppan