• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti Levíc nedovolili v domácom prostredí Komárnu osláviť postup do semifinále. Po dvoch nevýrazných výkonoch zabrali naplno, v treťom zápase si na svoje konto pripísali víťazstvo 95:91 po predĺžení.

Na hre Patriotov bola od začiatku vidieť badateľná zmena. Zverenci trénera Tea Hojča sa totiž vrátili k hre, ktorá ju zdobila počas celej základnej časti. Komárno bolo tentoraz v pozícii tímu, ktorý sa musel neustále doťahovať. "Som veľmi šťastný, že sme zápas vyhrali. Myslím si, že práve toto sme potrebovali, aby sme opäť nabrali sebavedomie a trochu ich zneistili tým, že sa im vieme rovnať. Hrali sme náš basketbal, ktorý nás doviedol k štvrtému miestu po základnej časti. Vrátili sme sa na správnu cestu, hrali sme totiž takým spôsobom, ako najlepšie vieme hrať - dobrá obrana a aktivita po celom ihrisku," uviedol k zápasu rozohrávač Levíc Dejan Djokič.

"Obuvníci" si vedeli poradiť s veľkým tlakom, ktorý na nich vyvíjali domáci basketbalisti. Svojho súpera nepustili k viac ako 9-bodovému náskoku a v druhej a tretej štvrtine sa dokázali aj sami dostať do tesného vedenia. Ani v jednom prípade im však dlhšie nevydržalo. "Myslím si, že sme hrali dobre. Ukázali sme veľkú snahu, keď sme doviedli zápas až do predĺženia. Vyhrávať vonku po predĺžení je náročné, hráme totiž proti silnému súperovi, ktoré má výraznú fanúšikovskú podporu. Bolo vidieť na nich, že nemajú čo stratiť. Nechali na palubovke všetko. Vedeli sme, že sa niečo takéto stane. V úvodných dvoch zápasoch sme ich zdolali až príliš hladko, neočakávali sme, že by sa niečo takéto mohlo zopakovať aj v treťom stretnutí po sebe. Musíme sa poučiť z tejto prehry. Ideme domov, kde chceme ukončiť túto sériu," vyjadril sa hosťujúci hráč Farad Cobb.

Citeľnou stratou pre hostí bola absencia Vuka Djordjeviča od tretej štvrtiny, pre druhú technickú chybu sa musel porúčať z palubovky. Aj bez neho však Komárno bojovalo vo veľkej intenzite v zápase nabitom emóciami. V štvrtej 10-minútovke to bolo klasické kto z koho. "Vždy som veril každému jednému hráčovi v tomto tíme. Som rád, že každý sa podieľal svojim spôsobom na tomto víťazstve. Je to úspech, ale stále je to len jeden zápas. Je to však zmena, keď prvé dva zápasy v sérii prehráte jasným spôsobom a v treťom stretnutí série sa vám podarí triumfovať po predĺžení. Každý mal svoju úlohu v tomto stretnutí," vyhlásil Djokič.

Ešte minútu pred koncom bol stav vyrovnaný 83:83, Keely však 14 sekúnd pred koncom premenil svoj pokus súčasne s klaksónom. Poslednú akciu mali napokon hostia, do predĺženia poslal zápas Langston 1,1 sekundy pred koncom. Tam už to však vicemajstrovi nepadalo, takmer štyri minúty nedal kôš z hry. Vo vedení boli Patrioti, definitívu spečatil osem sekúnd pred koncom práve Djokič. "V Srbsku máme také príslovie - 'Šťastie nasleduje statočných'. Konečne prišiel čas, aby sa šťastie otočilo aj na našu stranu. Nešťastne sme doma prehrali napríklad s Prievidzou, možno teraz prišiel náš čas," povedal autor víťazného pokusu. 

Štvrťfinálová séria tak napíše minimálne jednu ďalšiu kapitolu, Komárno bude mať už v utorok šancu ukončiť levické nádeje pred svojimi fanúšikmi. "Myslím si, že nám táto prehra môže len pomôcť. Ak pôjdeme do semifinále, tak je dobré, keď prehráte aspoň jeden zápas. Aspoň budete vedieť porovnať svoje výkony, prvé dva zápasy totiž nepriniesli reálne zrkadlo. Musíme kontrolovať tempo zápasu, byť agresívnejší, znížiť počet stratených lôpt a zlepšiť úspešnosť trestných hodov," uviedol kľúč k výhre Cobb. Levice môžu ukázať, že sobotňajšia výhra nebola náhoda, ale podľa Djokiča musia pokračovať vo výkone z tretieho zápasu: "Nie je potrebné nad tým zbytočne filozofovať. Treba vybehnúť na palubovku, nechať tam srdce, bojovať o každú jednú loptu a dobre brániť."

Čo ukázal zápas: V prvom rade takú hru Levíc, ktorá im počas sezóny prinášala víťazstva aj nad top tímami. Patrioti sa konečne dokázali merať aj v streľbe za tri body, pevnejšie nervy mali aj z čiary trestných hodov. Problémom bolo opäť doskakovanie, kde malo Komárno na svojom konte o 11 lôpt viac. "Obuvníci" mali aj viac bodov z druhých šancí a väčší bodový príspevok priniesla aj lavička.

Highlighty zo zápasu Levice - Komárno:

Foto: Lukáš Droppan