• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Absencia dvoch členov základnej zostavy BC Prievidza sa citeľne podpísala na priebehu piateho semifinálového súboja s Interom Bratislava. "Žlto-čierni" nepustili svojho súpera k ničomu a po víťazstve 104:75 si opäť po dvoch rokoch zahrajú vo finále Eurovia SBL.

Prievidzské šance na predĺženie série výrazne opadli po informácii, že na Pasienkoch sa nepredstaví dvojica Mike Rostampour (otras mozgu) a Omar Krayem (zranenie ruky). S úzkou rotáciou sa tréner Miljan Čurovič pokúšal vymyslieť nejakú taktiku na súpera, ale prvá štvrtina mu nastavila tvrdé zrkadlo. "Asi každý kto má oči a nerozumie sa basketbalu, tak videl, že sme prišli len siedmi. Vymýšľať nejakú stratégiu bolo ťažké. Povedali sme, že budeme odstupovať od ich hráčov, vyskúšame či im budú padať trojky. Vyskúšali sme to, nastrieľali nám asi 10 trojek v prvej štvrtine a bolo vyriešené. Zariskovali sme, nič iné nám nezostávalo. Nemohli sme hrať agresívnu obranu, pri trende pískania rozhodcov so siedmimi hráčmi sa hrať agresívnu obranu nedá. Riskli sme to, že ich necháme otvorených na vystrelenie. Trafili. Tam to skončilo," povedal po zápase otvorene krídelník hostí Richard Körner.

Inter vyhrával už v piatej minúte 14:3, potom zaznamenal trinásť bodov za sebou a v podstate už v deviatej minúte rozhodol o zápase. Prievidza sa len chvíľkovo dostala ku svojej hre, úzka rotácia však nemala nárok na s energiou hrajúce domáce družstvo. "Chýbali im dvaja hráči - Krayem a Rostampour. V prvom rade Rostampour je kvázi nepríjemná situácia, pretože som ho nechtiac trafil po strete. Bolo by lepšie keby obe družstvá boli v plnej sile, nech je to zaujímavý basketbal. Napriek tomu, musíme to tak či tak odohrať. Potvrdili sme, že sme lepším tímom," uviedol pivot Interu Radoslav Rančík.

Zverenci trénera Olivera Vidina si v ďalšom priebehu bezpečne kontrolovali taktovku nad duelom, občasne sa ich protivník nadýchol k menšej šnúre, ale tú vedeli vždy rýchlo zastaviť. V ostatných štvrtinách už skóre iba narastalo, Hant aréna sa dočkala na záver semifinálovej série aj prekonania stobodovej hranice. "Ja som čakal dobrý basketbal, čo sa aj potvrdilo počas celej série. To, že sme vyhrali tak hladko, bolo vďaka tomu, že sme nastúpili do prvej štvrtiny naozaj zodpovedne. Rýchly basketbal, tvrdá obrana, ľahké koše. To sa ukázalo ako veľmi účinné," dodal k svojmu pozápasovému hodnoteniu Rančík.

Okrem zranení sa podpísala na hre prievidzského tímu aj stredajšia tesná prehra pred domácim publikom. S týmto faktom súhlasil po piatom zápase aj Körner: "Prehrali sme aj tu jeden zápas, ktorý sme mali dobre našliapnutí. Prehrali sme doma nepochopiteľný zápas, tam niekde treba hľadať chybu. Musíme si to celé zrekapitulovať a nejako uzavrieť sezónu, čo bolo zlé a čo bolo dobré."

Pre Inter sa skončilo po dvoch rokoch čakanie na finále, úradujúceho majstra vyprevadili víťazstvom 4:1 v semifinálovej sérii. Meno svojho súpera v boji o majstrovskú trofej zatiaľ nepoznajú, jedno je však isté, prvý zápas je na programe už v prvú májovú sobotu. "Podstatné je to, aby sme hrali dobrý basketbal. Pokiaľ budeme hrať basketbal na takej úrovni, ako doteraz, tak máme šancu poraziť hocikoho," myslí si Rančík, ktorý zároveň dodal, že Interu stúpala forma počas play off: "Viac sme sa zomkli, naša energia je na vyššej úrovni a vďaka tomu hráme lepší basketbal."

Highlighty zo zápasu Inter - Prievidza:

Foto: Vladimír Dorňák