• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Šláger tretieho kola Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy medzi BC Prievidza a MBK Rieker Com-Therm Komárno naplnili papierové predpoklady, diváci v Niké aréne videli na začiatku sezóny mimoriadne atraktívny basketbal s víťaznou koncovkou pre zverencov trénera Ryana Pannoneho.

Prievidžania začali veľmi dobre, po 140 sekundách viedli už 7:0 a dobrou obranou dlho nevedeli „obuvníkov“ pustiť do tlaku. Zbytočne veľkým množstvom faulov sa však Komárno dotiahlo, ale domácich držala dobrá úspešnosť streľby za tri body. „Myslím si, že tím odohral veľmi dobré stretnutie. Dobre sme si posúvali loptu, mali sme 24 asistencií. Je to veľké víťazstvo, ktoré sme potrebovali. Verím, že sme konečne prelomili ten tlak, ktorý bol na nás. Po dvoch prehrách sme nemohli pripustiť ďalšiu stratu bodov na vlastnej palubovke,“ uviedol po stretnutí domáci Grant Sitton.

Vicemajster potvrdil svoju kvalitu v druhej štvrtine, v priebehu pár momentov dokázal zmazať manko a sám sa pri tom dostať do menšieho bodového trháku. Lenže potom prišla famózna šnúra 15:0 v podaní domácich, takmer päť minút nepustili hostí k bodom a prvý polčas napokon vyhrali 41:34. „Všetko to bolo o obrane. Vôbec sme nehrali dobre po defenzívnej stránke. Kým v prvej štvrtine to bolo ešte dobré, tak od druhej štvrtiny sme vôbec nebránili. Šnúra 0:15 bola o tom, že sme si neprebrali správne hráčov. Nechávali sme strelcov voľných, nevedeli sme ich zastaviť. Mali vysokú úspešnosť streľby,“ vyjadril sa najlepší strelec Komárna Miles Bowman.

V jednom momente vyhrávala Prievidza už dvojciferným rozdielom a už sa zdalo, že komárňanský tlak nepríde. Lenže hostia opäť zabrali v správnom momente a pred poslednou štvrtinou prehrávali rozdielom jediného koša 60:62. „Basketbal je o bodových šnúrach, v tomto smere musíte byť mentálne pripravení. Mali sme šnúru 15:0, potom sa oni bodovo dotiahli, a tak to pokračovali po väčšinu súboja. Nakoniec to však je všetko o sústredení v útoku a tiež v obrane,“ myslí si Sitton.

Podľa očakávania bola záverečná 10-minútovka bojom o každý centimeter na palubovke. Na malý moment vyhrávalo aj Komárno, ale prievidzský tlak nedokázali zastaviť. „Nakoniec to bolo v záverečnej desaťminútovke o tom, že sme si nepokrývali tých hráčov, ktorých sme mali. Pokiaľ by sme vedeli zastaviť, tak neskórovali. To sa však nestalo, oni dali svoje body a rozhodli zápas vo svoj prospech,“ vyhlásil Bowman. Domáci totiž zodpovedne doskakovali v obrane i v útoku, v závere definitívne zlomil odpor súpera deviatou trojkou Sitton (autor 30 bodov, 6 doskokov, 3 ziskov a 3 blokov): „Rozhodli skúsenosti na strane našich skúsených hráčov. Každý sa snažil reagovať a pôsobiť pokojne, aby bol tím súdržný. Ako basketbalista nikdy nemôžete byť spokojný so svojimi výkonmi. Som však rád, že už takto od začiatku sezóny môžem prispievať svojimi výkonmi. Je to pre mňa prvý rok medzi profesionálmi. Dôležité je to, aby som pomohol tímu akokoľvek to je potrebné - bodmi, doskokmi alebo asistenciami. Na profesionálnej úrovni ide o môj najlepší výkon, to je jasné. Mnoho bodov sa mi darilo dávať aj na univerzite, ale medzi profesionálmi to je asi najlepšie, hlavne po streleckej stránke,“ povedal Sitton.

Jeho spoluhráčom sa podarilo v sobotu zmazať v tabuľke nulu v kolónke prehier, preto malo pre nich víťazstvo veľký význam. „Každé víťazstvo je dobré, hlavne ak je vybojované a zaslúžené. Dúfam, že po tomto môžeme čakať budovať víťaznú sériu,“ dodal na záver americký krídelník. Zatiaľ čo doma zvíťazili, tak vonku basketbalisti Komárna čakajú na plný bodový zásah. Čím to je podľa Bowmana? „Na palubovkách súperov nám proste chýba také sebavedomie, aké máme doma. Neviem čím to je v tomto tíme, ale nejdeme do tých zápasov s takým srdcom a nasadením, ako doma. Stále sme na začiatku sezóny, určite niečo vymyslíme, aby sa naša hra zlepšila,“ odpovedal Američan.

Čo ukázal zápas: Komárno malo o dvanásť striel viac za dva body, ale úspešnosť bola o 14 percent horšia oproti Prievidzi. V ostatných streleckých ukazovateľoch bolo vyrovnaným súperom, rozdielom bol však aj kolektívnejší výkon na strane Prievidze či vyšší počet dosiahnutých bodov domácich po stratách.

Highlighty zo zápasu Prievidza – Komárno:

Foto: Samuel Alexander Petráš