• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Patrioti tretíkrát za sebou neustrážili súpera na trojkovom oblúku, líder z Košíc premenil až 16 pokusov z tejto hranice, vďaka čomu zvíťazil v stretnutí 32. kola 88:78.

„Býkom“ vyšla premiéra pod taktovkou Richarda Leška, od úvodu mali vyššiu streleckú úspešnosť, ale prvá štvrtina patrila hlavne domácim. S veľkou intenzitou a chuťou sa snažili pretrhnúť sériu troch prehier v rade. „Bol to veľmi ťažký zápas, ale to sme očakávali, pretože Levice majú veľmi dobrú obranu, jednu z najlepších v lige. Museli sme na ihrisku odovzdať to najlepšie, aby sme zvíťazili. Snažili sme sa dať energiu do zápasu, aby sme vyhrali a pomohli aj nášmu novému trénerovi,“ povedal po zápase najlepší strelec Košíc Radenko Pilčevič.

V ďalšom priebehu patrila taktovka duelu hosťujúcemu tímu, v druhej 10-minútovke dovolili Leviciam skórovať až po takmer štyroch minútach. Skvelo im vyšiel záver, do polčasu si vybudovali náskok 14. bodov. „Ako aj minulý zápas na Interi, tak aj tento sme prehrali kvôli prvému polčasu. Nemôžeme si dovoliť mať také prvé polčasy proti top tímom. Myslím si, že toto je už tretí zápas v rade, v ktorom proti nám súper strieľa excelentne. Pravdupovediac, neviem v čom je problém alebo čo je dôvodom tohto. Tri zápasy sme súperom dovolili nastrieľať 16 trojok, čo je príliš veľa,“ zamyslel sa nad stretnutím domáci pivot Žarko Djurič.

Chvíľkami to vyzeralo, že si Košice pripíšu v Leviciam ľahké víťazstvo, ale zverenci Tea Hojča dokázali v priebehu tretej štvrtiny urobiť skvelý obrat. Z 18-bodového manka stiahli na rozdiel jediného koša. Výrazne sa o to pričinil aj autor 22-bodov Djurič: „V tretej štvrtine sme ukázali, že vieme hrať basketbal. Dali sme do toho všetky sily a snahu, aj keď je pravda, že takto by sme mali hrať od začiatku zápasu. Košice sú veľmi dobrým tímom, a preto proti ním nestačí hrať jednu štvrtinu dobre a očakávať, že zápas vyhráme. Keď sme sa dotiahli, stálo nás to veľa síl a oni si uvedomili, v čom je najväčšia hrozba, preto spravili určité zmeny v obrane v štvrtej štvrtine a zápas vyhrali."

Obrat pokračoval aj v úvode záverečnej časti, Nofflet upravoval na 65:61 z pohľadu Levíc. Košičania sa niekoľko útokov strelecky trápili, ale ich skúsení hráči zabrali v správnej chvíli. „Neviem čo sa stalo. Prestali sme sa koncentrovať v útoku. Dostávali sme ľahké koše v obrane ako napríklad v prvej štvrtine, kde sme dostali 23 bodov. V tom bol problém,“ vyjadril sa k obratu Pilčevič. Práve srbský rozohrávač bol jedným zo strojcov výhry, troma trojkovými pokusmi zlomil odpor súpera. "Myslím si, že v štvrtej štvrtine to bolo o tých zmenách v obrane. Ďalším dôvodom bolo to, že oni svoje rozhodujúce/dôležité strely premenili. Vyplýva to z toho, že majú veľa dobrých hráčov s veľkými skúsenosťami. A keď mám tu možnosť tak by som im chcel zagratulovať, odohrali veľmi dobrý zápas,“ vyhlásil pivot Levíc.

Levice síce prehrali tretie ligové stretnutie v rade, ale čas panikáriť nie je podľa Djuriča potrebné: „Stále sme tu, vyhrali sme niektoré ťažké zápasy, ale pripísali sme si aj niektoré hlúpe prehry. S každým tímom hráme štyrikrát v sezóne. Stane sa, že niektorý zápas, ktorý máte vyhrať, prehráte alebo naopak vyhráte zápas, ktorý ste nečakali že vyhráte. To je basketbal, my sme stále tým istým tímom, aký sme aj boli.“ 

Foto: Lukáš Droppan