• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Priama bitka o piate miesto dopadla lepšie pre Prievidzu. Nielenže ukončili krátku sériu prehier, ale víťazstvom 103:78 nad Komárnom dokonca poskočili na štvrté miesto v tabuľke.

Všetko dôležité sa udialo v prvej štvrtine, podobne ako v stretnutí Prievidze s Interom. Tentoraz to však bolo na radosť domácich fanúšikov, keďže úradovali zverenci trénera Ryana Pannoneho. Už po troch minútach viedli v zápase dvojciferným rozdielom 12:2, v ôsmej minúte už bolo manko súpera priepastné, Prievidza totiž vyhrávala 29:5. Domáci sa dostali v tejto fáze do pohody šnúrou 19:1, hráči Komárna sa naopak nedokázali vôbec dostať do zápasu. Nakoniec prehrali úvodnú časť 11:35.

„Myslím si, že si tím uvedomil, že vieme byť dobré obranné mužstvo, tak sme to chceli aj dokázať. Nikdy neviete, čo môžete očakávať od zápasu, ale náš tréner nám povedal, že k akémukoľvek úspechu je kľúčová obrana. Hocijaké vedenie v úvode je tiež výborne. Vieme o našich útočných možnostiach, chceli sme ich ukázať. Tiež však bola kľúčom obrana,“ povedal po zápase s 25 bodmi najlepší strelec Prievidze Grant Sitton.

„Obuvníci“ nezabalili po zbabranej úvodnej 10-minútovke zápas, tú druhú vyhrali o sedem bodov. Na kolená ich však zložila tretia štvrtina, ktorú prehrali opäť vyšším rozdielom - 19:33. „Prievidza vstúpila do zápasu s omnoho väčšou energiou. V prvom rade, chceli sme zastaviť ich rýchly protiútok, čo sa nám však vôbec nepodarilo. V hre päť na päť sme hrali veľmi nekoncentrovane a k ľahkým košom sme sa nedostali, keďže takmer každý útok súpera končil úspešne. Nemyslím si však, že bolo po prvej štvrtine rozhodnuté, zápas sme mohli otočiť. Dokázali sme sa predsa dvakrát dotiahnuť na hrateľnejších asi 15 bodov. To by sme však museli v tomto rytme vydržať zvyšných 30 minút. Prievidza ale odohrala výborný zápas a tak žiadnu drámu nedopustila,“ vyjadril sa k priebehu komárňanský rozohrávač Matúš Jurčina.

 

Prievidzi nepomohlo víťazstvo len k pretrhnutiu krátkeho čakania na dva body, vzhľadom aj na výsledok zo zápasu Inter – Svit dokonca poskočili v tabuľke opäť na štvrté miesto. „Vďaka tomuto triumfu sme poskočili v tabuľke, nadobudli sme väčšie sebavedomie a tiež dôveru v to, že vieme hrať lepšie,“ myslí si Sitton.

Komárno naproti tomu opäť doplatilo na to, že zatiaľ u súperov nepredvádzajú ideálne výkony. Z jedenástich zápasov získali víťazstvo len dvakrát. „Nemyslím si, že hráme vonku úplne zle. Už aj na palubovkách súpera sme totiž dokázali predviesť našu hru. Horšie však je, že začneme hrať neskoro alebo sa nám nepodarí hru udržať počas celého zápasu,“ zamyslel sa Jurčina.

Čo ukázal zápas: Víťazstvo o 25 bodov, ale pri pohľade na čísla nie sú rozdiely až také markantné. Prievidza premenila za dva body o deväť pokusov viac, z čiary trestných hodov zaznamenala o jedenásť bodov viac. Hrala kolektívnejšie, v asistenciách predčila Komárno o 12 asistencií. V počte stratených lôpt mala na konte o jedenásť menej. Asi najkľúčovejšie bolo práve využívanie strát, domáci zaznamenali v tomto ukazovateli o 20 bodov viac.

Hráči zápasu: Za Prievidzu to bol rozohrávač Jaytornah Wisseh, umne dirigoval hru a výrazne dopomohol k zisku dvoch bodov. Na svojom konte mal napokon 17 bodov, 2 doskoky a 8 asistencií. Na strane hostí bol veľkou hrozbou s 23 bodmi Saša Jankovič (21 bodov zaznamenal po pokusoch za tri body).

Čo ďalej: Prievidzu čaká ďalší diel tradičného hornonitrianskeho derby, tentoraz sa predstavia na palubovke svojho odvekého rivala. V náročnom programe pokračuje aj Komárno, doma privítajú aktuálneho lídra Inter Bratislava.

Highlighty zo zápasu Prievidza – Komárno:

Foto: Samuel Alexander Petráš