• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Udalosťou 24. kola Eurovia SBL bolo víťazstvo basketbalistov VŠEMvs Karlovka Bratislava nad MBK Rieker Com-Therm Komárno po výsledku 88:80. Z viacerých pohľadov malo totiž pre zverencov trénera Petra Ivanoviča historický význam.

„Vysokoškoláci“ sú súčasťou najvyššej súťaže už štvrtým rokom, ale až do stredy 10. januára 2018 im unikal čo i len jeden triumf proti niekomu z tzv. „veľkej štvorky“ – Inter, Komárno, Košice a Prievidza. Proti aktuálnemu vicemajstrovi si však verili, čo sa odrazilo aj na konečnom výsledku. „Konečne to prišlo, hlavne si myslím, že sme na jeden dvoj až trojminútový úsek na začiatku tretej štvrtiny dokázali udržať koncentráciu. Konečne to prišlo, že sme dokázali vyhrať nad tabuľkovo silnejším súperom, už to muselo niekedy prísť. Chalani odviedli veľmi dobrú prácu, sme šťastní, že sa to podarilo,“ povedal s 20 bodmi najlepší strelec domácich Dalibor Hlivák.

Komárno už mohlo počítať s novou posilou Nenadom Miloševičom, naopak stále absentovalo dôležité duo Miles Bowman a Boban Tomič. „Boli sme pripravení na všetky varianty, aj na to, že všetci budú hrať. Nemysleli sme na to, ale sústredili sme sa na seba. Od začiatku sme makali, na nič iné sme nemysleli, iba na víťazstvo,“ pokračoval rozohrávač Karlovky.

Na výkone „obuvníkov“ sa to hlavne v úvode nepodpísalo, dlho ich totiž ťahal Lukáš Hoferica. Za necelých 10 minút stihol zaznamenať 11 bodov. Karlovka sa opäť opierala o streľbu za tri body, postupne sa však presádzala aj väčším nasadením. Dve minúty pred koncom prvého polčasu viedla prvýkrát v zápase dvojciferným rozdielom (48:38), do šatní sa šlo za stavu 50:42. „Samozrejme, chýba nám dvojica Bowman a Tomič, ale to určite nie je príčina našej prehry. Musíme jednoducho viac bojovať, zlepšiť tímovú obranu a hrať kolektívnejšie,“ zamyslel sa nad priebehom krídelník hostí Troynell Adams.

Po prestávke sa naopak karta obrátila, šiestimi bodmi za sebou sa Komárno vrátilo do zápasu. Dokonca sa im podarilo otočiť duel na svoju stranu, Karlovke totiž prestalo padať v týchto chvíľach. Tretiu štvrtinu vyhrali hostia jednoznačne 26:13 a do poslednej štvrtiny si držali vedenie 68:63. Lenže domáci v priebehu necelých 100 sekúnd v úvode záverečnej 10-minútovky vyrovnali a zápas sa tak začínal v podstate odznova. „Boli jednoducho lepším tímom, čo sa ukázalo aj na konečnom výsledku. Na ich strane bola aj väčšia energia a chuť po víťazstve. Necelých päť minút do konca bolo ešte vyrovnané, ale potom sme ich pustili, čo sa nám už nedokázali zmazať do záveru stretnutia,“ uviedol Adams.

Vedenie sa striedalo podľa očakávania zo strany na stranu, necelých päť minút pred koncom viedli hostia ešte 78:75. Potom však prišli momenty Karlovky, v správnom momente našli streleckú mušku, padali im ťažké strely a tiež trestné hody. Svojho súpera už nepustili k žiadnemu košu z hry, tento úsek vyhrali 13:2 a celý zápas 88:80. „Vyzerá to tak, že sme síce dostali veľa bodov – 80, ale na konci sme dokázali dva – tri útoky dobre ubrániť. My sme dali dôležité koše a premieňali sme šestky, im to nepadalo na konci. Konečne sme dokázali, že vieme zdolať doma aj silnejšieho súpera,“ dodal k zápasu Hlivák.

Zatiaľ čo si Karlovka upevnila siedme miesto v tabuľke a zvýšila náskok pred priamymi rivalmi, tak „obuvníci“ prehrali už štvrté stretnutie za sebou. Navyše, zo stretnutí na palubovkách súperov majú hrozivú bilanciu dvoch výhier a 11 prehier. „Ťažko povedať, podľa mňa musíme hrať lepšie a sebavedomejšie. Neexistuje žiadne ospravedlnenie toho, prečo sa nám vonku nedarí počas celej sezóny,“ dodal na záver Adams.

Čo ukázal zápas: Hostia síce premenili za dva body o päť pokusov viac, ale Karlovke to viac padalo z diaľky a z čiary trestných hodov. Domáci menej strácali lopty a hrali kolektívnejšie. Paradoxne, Komárno malo vyšší počet bodov z priestora pod košom, po druhých šanciach a viac bodov dosiahli aj ich hráči z lavičky.

Hráči zápasu: Reprezentačný rozohrávač v službách Karlovky Dalibor Hlivák rastie každým duelom, proti Komárnu zaznamenal 20 bodov, 2 doskoky, 6 asistencií a 7 faulov v prospech svojho tímu. U hostí ťahal Vuk Djordjevič, autor 19 bodov, 6 doskokov, 2 asistencie a 9 faulov v prospech tímu.

Čo ďalej: Povzbudení veľkým triumfom čaká Karlovku cesta do Levíc. Komárno má tzv. „double-header“, v sobotu ich čaká ligový duel s Handlovou, o deň neskôr súboj Alpsko-jadranského pohára s maďarským Körmendom.

Highlighty zo zápasu Karlovka – Komárno:

Foto: Martin Šopinec