• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti Lučenca už síce stratili šancu na účinkovanie v tohtoročnom play off, no to neznamená, že by ešte nemohli prehovoriť do bojov v rámci základnej časti. Zverenci trénera Tibora Jányho si evidentne užívajú hru bez tlaku a tiež aj prítomnosť DeAngela Isbyho v tíme. S jeho pomocou totiž doma zaskočili Prievidzu, ktorá tak nevyužila možnosť priblížiť sa tretiemu Svitu.

Americký rozohrávač úplne zmenil hernú identitu nováčika, Lučenec hrá totiž razom sebavedomejšie a čo je najdôležitejšie, tak zbiera aj víťazstvá. Až sa natíska otázka, čo by bolo, keby sa Isby pripojil k družstvu skôr. Proti Prievidzi síce nezachytili „Novohradčania“ úvod, keď prehrávali o desať bodov, ale v ďalšej časti diktovali dianie na palubovke oni. „Bola to ťažká prehra. Potrebujeme sa z nej poučiť a zabudnúť na ňu. Prvú štvrtinu sme začali tak, ako sme chceli, ale v ďalšom priebehu sme ubrali z našej intenzity,“ vyjadril sa pivot Prievidze Delvon Johnson.

V ďalších minútach to už bola lučenecká jazda za druhou domácou výhrou v priebehu siedmich dní. Vo veľkej miere ju režíroval práve Isby, autor 35 bodov. Spolu s ním sa však darilo aj jeho krajanom, Ike Agusi a Duke Shelton mali zhodne na svojom konte 15 bodov, Johnny Griffin sa podieľal na cennom triumfe 10 bodmi. „Myslím si, že to bolo dobré stretnutie. Vyrovnali sme sa im, no som rád, že sme vyhrali my. Vstup do zápasu nebol ideálny, ale dobrý. Zostali sme vyrovnaní. Išli sme do toho sebavedomo, stretnutie sa vyvíjalo našim smerom. Som toho názoru, že svojim spoluhráčom viem dať niečo naviac. Ako družstvo sme hrali výborne,“ nešetril chválou rozohrávač Lučenca Isby.

Kým zaváhanie Levíc v Lučenci sa považovalo za najväčšiu senzáciu aktuálnej sezóny, tak prehra Prievidze už toľko rozruchu nespôsobila. Tím z Hornej Nitry mal totiž oveľa viac času na prípravu, čo však nepretavil do výkonu na palubovke. Hráči BC tak možno prišli o veľmi cenné dva body, ktoré môžu hrať významnú rolu v boji o tretie miesto tabuľky.

 

Ich víťazná séria sa tak prekvapivo skončila u nováčika, v Lučenci prehrávali Prievidžania v jednom momente aj o 16 bodov. „Premieňali sme naše šance a v obrane sme zastavovali súpera. Fanúšikovia nás potiahli. Každý premenil kľúčový útok, čím sme sa držali. Myslím si, že moji spoluhráči sa cítia teraz lepšie. Dávam im to, čo chcú a oni to akceptujú. Ako družstvo hráme dobre, ešte sme nepovedali posledné slovo,“ myslí si americký playmaker.

Zverenci trénera Tihomira Bujana síce ešte zariskovali v záverečnej štvrtine, ale aj napriek školáckym chybám súpera, sa víťazný obrat nekonal. Paradoxne, streľbu z poľa mali lepšiu ako Lučenčania, ale po výsledku 91:88 zostali oba body doma. „Na konci sme blízko, ale keď bolo treba, tak premenili svoje pokusy. Za to si zaslúžia kredit, keď bolo potrebné, tak skórovali, to im prinieslo víťazstvo v tomto zápase. Táto prehra nám môže v mnohom pomôcť. Ukázala nám, že musíme hrať celých 40 minút, ak chceme byť takým družstvom, akým chceme byť,“ uzatvoril Johnson pozápasové hodnotenie.

Highlighty zo zápasu Lučenec – Prievidza:

Foto: Vladimír Dorňák, Jozef Mikuš