• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Máme za sebou 28. kolo, ktoré odštartovalo poslednú štvrtinu základnej časti ročníka 2014/15. Že ide do tuhého a každá prehra môže pri konečnom účtovaní hodne mrzieť, si uvedomujú aj hráči. Aj preto sa zo seba snažili dostať to najlepšie. Komu sa to podarilo a komu menej, hodnotíme aj v našom tradičnom ohliadnutí.

Udalosť kola

Stredajšie 28. kolo bolo pomerne bohaté na zaujímavé momenty, no vybrať jeden a označiť ho za udalosť kola je takmer nemožné. Šláger kola sa hral v Svite, no domáci už od začiatku nedokázali príliš vzdorovať Interu. Zaujímavou udalosťou bol aj duel v Prievidzi, kde „baníci“ rozobrali levických Patriotov na súčiastky, vyhrali 108:57 a poslali tak najlepšiu možnú vizitku Interu, s ktorým si to v sobotu rozdajú o prvú priečku. Významným momentom je aj návrat Karlovky na piatu pozíciu a teda do hornej polovice tabuľky, čo je na nováčika hrajúceho výlučne s mladými slovenskými basketbalistami vskutku výborné umiestnenie. Nemenej významný je pre Spišiakov vydretý návrat na ôsmu pozíciu. Vyberte si sami, čo považujete za udalosť 28. kola.

Prekvapenie kola

Na prekvapenie kola ašpirovali aj Banskobystričania, ktorí dlho trápili Komárno. Favorit však nakoniec pod Urpínom zvíťazil 97:88. O prekvapenie sa tak „musela“ postarať Spišská Nová Ves. Tá si vôbec po prvýkrát v sezóne poradila s aktuálne Handlovou, ktorej uštedrila len druhú prehru z posledných siedmich duelov. Hrdinom víťazného duelu (72:62) bol srbský veterán Aco Mandič, ktorý nezišiel z palubovky (ak nerátame time-outy a polčasovú prestávku) a na konto si pripísal 25 bodov a 11 doskokov. Víťazstvo je o to dôležitejšie, že po dlhom čase vrátilo Spišiakov na priečky zaručujúce postup do play-off. Na ôsmom mieste majú teraz bilanciu 9 víťazstiev – 19 prehier. Deviate Levice majú rovnaký počet výhier, ale dohrávané stretnutie 22. kola s Nitrou majú k dobru. Dodajme ešte, že siedma Banská Bystrica má bilanciu 10 – 18 a teda o istote postupu ešte nemôže byť zatiaľ reč ani v jej prípade.  

Strelec kola

Najlepším strelcom 28. kola sa stal nitriansky Roman Vido. Symbolicky nastrieľal 28 bodov. Nitriansky kapitán navyše doskočil 16 lôpt a získal ďalšie 3. Jeho tím však nemohol pomýšľať v Bratislave na úspech. Karlovka si už v prvej časti utvorila dvojciferný náskok a napokon vyhrala rozdielom triedy 80:59. O jeden bod menej ako Vido dosiahol svitský Sven Smajlagič, o dva menej Petar Babič z Interu. Z tohto tria sa z víťazstva tešil len posledný menovaný.

Osobnosť kola

Nie vždy sa náš výber zhoduje s MVP kola určovaným výlučne podľa indexu efektivity. V tomto prípade však čísla neklamú. V stredu nik nezažiaril tak ako Petar Babič, rozohrávač Interu. Chorvátsky búrlivák dosiahol 26 bodov, keď premenil všetky tri pokusy za dva body, tri zo štyroch trojkových a všetkých jedenásť z čiary trestných hodov. Okrem toho nemal ďaleko k zriedkavému triple-double, keďže doskočil 8 lôpt a rozdal 9 asistencií. Navyše získal 3 lopty, stratil jedinú, a nadelil aj blok. V indexe efektivity dosiahol úctyhodnú hodnotu 45. Vyššiu v tejto sezóne mali len dvaja hráči: v 17. kole jeho spoluhráč Ondřej Starosta (47) a v 27. nitriansky Justin Ward (48). Dôležité však je, že aj vďaka Babičovi si Bratislavčania bez väčších starostí pod Tatrami poradili s obrodeným a posilneným Svitom 107:77. Tvorca hry s euroligovými skúsenosťami na diaľku prekonal aj Aca Mandiča, ktorý sa skvelým výkonom podieľal na prekvapivom víťazstve Spišskej Novej Vsi v Handlovej (72:62).

Smoliar kola

John Petrucelli, americký rozohrávač v službách Svitu, sa v sobotu pri svojej premiére proti Leviciam (101:66) uviedol 16 bodmi, 4 doskokmi a 5 asistenciami. Lenže hneď vo svojom druhom stretnutí proti Interu si privodil bolestivé zranenie ramena. Po súboji o loptu s hosťujúcim Martinom Rančíkom musel opustiť palubovku a viac už do boja nezasiahol. Ako vážne je jeho zranenie, ukážu až lekárske vyšetrenia. Skorý návrat na palubovky mu prajú nielen priaznivci a činovníci svitského basketbalu, ale aj Martin Rančík, ktorý o nešťastnom okamihu povedal: „Je mi ľúto zranenia Petrucelliho. V súboji sa nám vyšmykla lopta, obaja sme o ňu bojovali. Jemu vyskočilo rameno, neviem, z akého dôvodu. Nepotiahol som ho za ruku. Veľmi ma to mrzí, prajem mu skoré uzdravenie. Verím, že na ihrisko sa vráti čo najskôr.“

FOTO: P3GUE.SK