• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Len druhýkrát v aktuálnom ročníku pustili pred svojim publikom Levickí Patrioti body. Po Interi si odvážali z ich palubovky cenné dva body aj basketbalisti BC Prievidza. Svoju víťaznú sériu natiahli po triumfe 90:73.

V zaplnenej levickej hale to bol od úvodu atraktívny basketbal, ktorý podporili svojou účasťou oba fanúšikovské tábory. Prievidza začala o čosi lepšie, Levice sa však dokázali neustále doťahovať. Hneď k prvému významnému momentu zápasu prišlo necelé štyri minúty pred koncom prvej štvrtiny. Patrioti vtedy prehrávali tesne 16:17, potom však prišla 13-bodová šnúra hostí. Zverenci trénera Ryana Pannoneho sa dostali do hernej pohody, prvú štvrtinu napokon vyhrali 29:16.

„Mali sme trochu viac času na prípravu, čo pomohlo. Samozrejme, na každý zápas sa snažíme čo najlepšie pripraviť. Som hrdý na mojich chlapcov. V zápase sme mali niekoľko zbytočných strát, ale držali sme sa pokope. Nestratili sme však sebavedomie, z čoho som veľmi šťastný. Niektorí hráči premenili dôležité strely. Myslím si, že hlavne defenzíva v prvej štvrtine bola výborná. V druhom polčase sme si postrážili doskok, tiež kľúčové. Veľmi dôležitá bola naša vysoká úspešnosť streľby od úvodu. Premenené strely totiž zakrývajú chyby. Naši fanúšikovia nám dodali veľkú energiu, čo je vždy skvelé na stretnutiach u súperov. Sú pre nás šiestym hráčom,“ povedal po zápase tréner Prievidze Ryan Pannone.

Domáci basketbalisti sa otriasli zo zlej štvorminútovky v druhej štvrtine, ale aj po 20 minútach bolo ich manko na súpera dvojciferné – 42:53. „Dalo by sa to tak povedať, že nám chýbala v úvode energia a oni naopak rýchlo nadobudli sebavedomie. Je ťažké pripraviť sa na tréningu na herný štýl, akým sa Prievidza prezentuje. Ich rozohrávači Glasgow a Wisseh sú nesmierne rýchli, dobre behajú aj ich krídelníci. Samozrejme, snažili sme sa pripraviť na to, aj na hru na 1 na 1. V zápase sme však vyzerali zle,“ uviedol kormidelník Levíc Teo Hojč.

Po prestávke jeho zverenci vybehli na súpera s veľkou energiou, za necelých päť minút sa im podarilo vrátiť do zápasu a dokonca stiahnuť na rozdiel jedinej trojky – 55:58. Dve trojky Martina s Bílikom a celkovo šnúra 14:0 však už bola povestným klincom do levickej rakvy. „Asi to bol kľúčový moment zápasu. Druhý polčas sme totiž začali dobre, vyzerali sme tak, ako po väčšinu sezóny. Urobili sme však niekoľko zlých rozhodnutí, zle sme strieľali a nedodržiavali signály. Za to nás potrestali štyrmi úspešnými trojkami za sebou. V tých chvíľach sa však mohol zápas otočiť aj na našu stranu, mali sme totiž dobré momentum. Nebol to ale náš deň,“ myslí si slovinský kouč.  

Prievidza po tejto fáze definitívne zlomila odpor súpera a v poslednej štvrtine si už bezpečne kontrolovala dianie na palubovke. Tím z Hornej Nitry napokon zaknihoval šieste ligové víťazstvo za sebou, len ako druhý tím uspel v Leviciach a práve svojmu sobotňajšiemu súperovi sa priblížili v tabuľke na dve víťazstvá. „Je to veľmi dôležitá výhra pre tím. Celkovo je to už naše siedme víťazstvo za sebou, ak rátame aj zápas s Viedňou. Začíname totiž ťažkú sériu stretnutí u súperov. Vieme totiž, že môžeme prísť k ťažkému súperovi a uspieť u neho,“ vyhlásil Pannone.

Strata bodov neznamenala pre Patriotov len ukončenie štvorzápasovej domácej série triumfov, ale v tabuľke sa im opäť o čosi vzdialili druhé Košice. „Bol to asi najhorší výkon mojich zverencov v tejto sezóne. Prednedávnom sme hrali pri tom proti Košiciam, vtedy to bol náš najlepší výkon. Boli sme hrozní, nevykonávali sme nič z nášho zápasového plánu. Súper hral s veľkou energiou, vo vysokej intenzite. S týmto určite nie som spokojný, to sa nemôže stávať, špeciálne pred domácim publikom. Mali sme veľké problémy s obranou tranzície a situácií 1 na 1. Pri tom sme si potom museli vypomáhať, oni dávali trojky a potom bolo ťažké proti ním hrať. Na druhej strane, naša ofenzíva nevyzerala dobre. Príliš dlho sme držali loptu, driblovali sme loptu, dobre sme si neposúvali loptu. Preto ani neprišli dobré a otvorené strely, preto sme dali len šesť trojek a mali nízku úspešnosť streľby. K tomu si treba prirátať nesústredenosť pri trestných hodoch, minuli sme ich až 13,“ zakončil hodnotenie zápasu Hojč.

Čo ukázal zápas: Prievidza jasne dominovala v streľbe za tri body, v porovnaní so súperom zaznamenala viac ako dvojnásobný počet bodov v tomto ukazovateli. Výkričníkom pre levický tím je úspešnosť trestných hodov, v zápase mali len 40% úspešnosť. Domáca lavička bola síce bodovo lepšia, aj pod košom získali Levičania viac bodov, ale konečný výsledok vyznel lepšie pre hostí.

Hráči zápasu: Na domácej strane ukázal najväčšiu bojovnosť pivot Garrick Sims, autor 12 bodov a 9 doskokov. Za hostí predviedol svoj najlepší výkon v sezóne Martin Bílik, hlavne jeho dve trojky v tretej štvrtine prispeli k cennej výhre. Nakoniec sa prezentoval 22 bodmi a 3 doskokmi.

Čo ďalej: Oba tímy čaká v stredu cesta do hlavného mesta. Levice sa predstavia na Pasienkoch, kde na nich čaká úradujúci majster. Prievidza sa predstaví na neďalekej Karlovke.

Highlighty zo zápasu Levice – Prievidza:

Foto: Lukáš Droppan