• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Dlho to vyzeralo na jednoznačné víťazstvo Interu Bratislava pred zaplneným publikom, lenže Komárno malo šancu na víťazný obrat. Tej sa však nechopilo naplno, čo „žlto-čierni“ využili a po suverénnom závere zvíťazili nad tradičným rivalom 86:62.

Stretnutie patrilo v úvode rozlúčke s hráčskou kariérou Radoslava Rančíka. Bývalý slovenský reprezentant následne na vlastné oči videl, prečo Interisti patria k favoritom na zisk titulu. Dobrý pohyb lopty, rýchly prechod do ofenzívy a mimoriadne silná lavička zabezpečili domácim už v ôsmej minúte stav 23:12. „Inter zahral veľmi dobre, v mnohých situáciách sa mu podarilo riešiť veci lepšie ako nám. Za všetky by som spomenul veľa protiútokov, z ktorých rezultovali body na konte súpera. Vedeli sme, že majú veľa dobrých hráčov, veľa talentu v tíme a veľa atletickosti. Vedeli sme, že bude dôležité udržať sa s nimi v kontakte najmä po fyzickej stránke, na to sme sa sústredili,“ uviedol po zápase hráč Komárna Dayon Goodman.

Domáci si držali cca. 10-bodový náskok, ale „obuvníci“ neskladali zbrane. V útoku sa po väčšinu času trápili, ale až oddychový čas ich prebudil. K svojmu súperovi sa priblížili, ale „žlto-čierni“ mali opäť dobrý záver, do šatní odchádzali s 13-bodovým vedením – 50:37. „Sme radi za výhru, ale dostať 37 bodov za prvý polčas je viac, ako by sme chceli. Dobrou obranou dosiahne človek dobré výsledky. Musíme sa z toho poučiť. Ani v predchádzajúcom zápase v Lučenci to nebolo v obrane ideálne. Máme však široký káder. Kto príde na ihrisko, tak odrobí kus dobrej práce. Môžeme byť spokojní najmä s poslednou štvrtinou. To bol príklad, ako by sme chceli hrať častejšie,“ povedal pivot Interu Michal Baťka.

Zápas začal gradovať po prestávke, hostia síce nebránili tak dôkladne, ale zabrali po stránke ofenzívnej. Inter upustil z vysokého tempa hry, čo bola voda na mlyn pre komárňanských hráčov. Strelecky sa chytili a krok po kroku začali zmazávať manko. Pred poslednou štvrtinou prehrávali len o šesť bodov (56:62), dokonca v prvej minúte štvrtej štvrtiny to bolo 58:62 z pohľadu zverencov Andrása Vavru. Šance na obrat Komárno malo, ale zostali nevyužité.

„Dôvodom, že sa Komárno dokázalo v tretej štvrtine vrátiť na štvorbodový rozdiel, bolo možno naše uspokojenie. Treba však povedať, že mali v tých fázach vysoké percento úspešnosti streľby. U nás to bolo naopak, nám to v tej fáze strelecky nešlo. Hrali sme zbrklo, pozície sme nemali dôkladne pripravené. Potom sa to v poslednej štvrtine zasa zmenilo v náš prospech,“ zamyslel sa reprezentačný pivot.

 

Vo futbale platí povestné pravidlo „Nedáš, dostaneš“. A taký bol aj údel Komárna na Pasienkoch. Ešte necelých šesť minút pred koncom svietilo na tabuli 69:62. „Obuvníci“ však už žiadne ďalšie body v zápase nepridali, naproti tomu Inter vybavil výhru šnúrou 17:0. „V druhom polčase sme dokázali stiahnuť náskok Interu na štyri body, ale potom začali lepšie brániť, doskakovať. Na tom musíme popracovať. Nám už predsa len chýbali fyzické sily,“ vyhlásil Goodman.

Z dramatického vývoja tak bolo napokon jednoznačné víťazstvo domácich o 24 bodov. Pre Inter to bolo tretie víťazstvo za sebou, pre Komárna už tretia prehra v rade. „Áno, máme už tri prehry za sebou. V ďalších zápasoch musíme niektoré veci zlepšiť. Všetko sa to odvíja od obrany. Neostáva nám nič iné, len sa vrhnúť do tréningov a potom vyhrať nejaké stretnutia. Myslím si, že máme dobré mužstvo. S kvalitnými družstvami vieme zahrať kvalitné súboje. Aj s Interom sme až do poslednej štvrtiny držali krok. Verím, že máme pred sebou dobrú sezónu. Pozbierame ešte dosť výhier a budeme hrať v lige dobré zápasy,“ uzatvoril hráč Komárna.

Čo rozhodlo: Energia a širšia lavička Interu. To sa preukázalo najmä v samotnom závere. Výsledkom je 20 vs. 11 bodov lavičkových hráčov. Okrem toho aj kolektívnejšie poňatie hry (20 vs. 13 asistencií), čiže body z priestoru pod košom (34 vs. 20)

Kto zaujal: Keďže hrajú zverenci trénera Olivera Vidina kolektívne, tak žiaden z jednotlivcov nevyčnieval výraznejšie. Dobré čísla zaknihoval Michal Baťka, autor 17 bodov, 8 doskokov a 2 asistencií. V komárňanskom družstve vynikol s 20 bodmi, 8 doskokmi, 4 asistenciami a 2 ziskmi Dayon Goodman.

Highlighty zo zápasu Inter – Komárno:

Foto: Vladimír Dorňák