• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Až v šiestom kole Slovenskej basketbalovej ligy prišlo v zápase na predĺženie, konkrétne v dueli medzi Spišskou Novou Vsou a Komárnom. „Novovešťania“ ho napokon bez väčších problémov zvládli, širšia lavička prispela k víťazstvu 91:85. „Obuvníci“ doplatili na nedisciplinovanosť a naďalej predvádzajú nevýrazný štart do sezóny.

Na Spiši to bol klasický hore-dole zápas, v jednom momente boli v laufe domáci basketbalisti, neskôr sa momentum presunulo na stranu hostí. Už v druhej štvrtine viedla Spišská Nová Ves o trinásť bodov (28:15), aby v tretej časti vyhrávalo Komárno o dvanásť bodov (54:42). „Bol to zápas hore-dole, dvakrát sme stratili vedenie, nakoniec sme však dokázali vyhrať zápas. Veľmi nám pomohol 'Židzo' (poz. Ivan Židzik) z lavičky. Podržal nás tiež Eric Nottage na rozohrávke. Bol to tímový výkon, bojovali sme až do konca. Bola to asi strata koncentrácie, detaily. Ešte stále hľadáme ako tím svoju identitu. Máme nového rozohrávača, ktorý riadi hru. Spoznávame sa, ale veľmi nám chýbal Lošonský,“ otvoril hodnotenie zápasu pivot Spišiakov Viktor Juríček.

Komárno vycestovalo na východ bez Nenada Miloševiča, počas duelu prišli aj o ďalšieho rozohrávača Dalibora Hliváka. Hlavne na tomto poste tak boli „obuvníci“ dosť limitovaní. Aj napriek menšiemu počtu možností dokázali zápas vynútiť do predĺženia. „Bol to ťažký zápas, hralo sa tvrdo. Mali sme dobrý vstup, ale v tretej štvrtine sme doplatili na priveľké množstvo stratených lôpt,“ myslí si hosťujúci rozohrávač Liam O'Reilly.

Šestnásť sekúnd pred koncom to pri tom vyzeralo na celkom bezproblémové víťazstvo domácich, na tabuli svietil stav 71:66. Lenže súhra okolností dostala zápas do predĺženia. Najskôr Dayon Goodman premenil svoj pokus za tri body, následne Eric Nottage zahodil jeden trestný hod, potom sa Lukáš Krajňák dopustil technickej chyby a opäť Goodman poslal stretnutie za stavu 72:72 do predĺženia. „Prišlo k technickej chybe, keď si myslím, že spoluhráč preskočil za čiaru. Následne sme mali faulovať, došlo k zlej komunikácii. Nefaulovali sme, dostali sme trojku a nasledovalo predĺženie,“ opísal záverečné sekundy Juríček.

Extra čas už bol jasne v rukách „Novovešťanov“, výborne zapracovalo podkošové duo Juríček a Židzik. Na strane Komárna sa postupne vyfaulovala až trojica hráčov - O'Reilly, Jamal Hunter a Ladislav Stojanov. Spolu so zranením Hliváka tak boli veľmi úzke možnosti na zvrátenie negatívneho stavu. „Bol to skvelý výkon, keďže sme dokázali dostať zápas do predĺženia. Necelé dve minúty pred koncom som sa vyfauloval, bolo potom už ťažké sledovať duel z lavičky a vidieť ako sa spoluhráči snažia. Vydali však zo seba všetko. Myslím si, že nám došli sily. Mali sme užšiu lavičku, pretože sa viacerí vyfaulovali, respektíve nemohli zasiahnuť do duelu kvôli zraneniam,“ povedal komárňanský playmaker.

V tíme trénera Georgiosa Bitzanisa sa začínajú veci uberať správnym smerom, najskôr prelomili čakanie na víťazstvo vonku a teraz sa dočkali aj pred svojim publikom. „Myslím si, že nám strašne pomohli naši fanúšikovia, taktiež sme možno chceli viac vyhrať. Máme súpisku na to, aby sme takéto zápasy vyhrávali. Musíme len zistiť, čo funguje a čo nie. Prvé dva zápasy to nefungovalo, tréner s manažmentom si to všimlo a prišlo k zmene, nielen na rozohrávke, ale aj v hernom štýle. Williams nezapadal do koncepcie a Nottage vyzerá, že bude veľkou oporou,“ vyhlásil pivot Spišskej Novej Vsi.

Juríček sa postupne dostáva do formy, doma sa prezentoval 11 bodmi, 8 doskokmi, 4 asistenciami a 2 blokmi. Spomedzi svojho tímu mal navyše najvyššiu hodnotu plus/mínus - +12. „Trvá mi to dlhšie, ako som chcel, ale verím, že som na správnej ceste. Musí to byť lepšie z mojej strany,“ povedal sebakriticky samotný hráč.

Pre Komárno to bola už štvrtá prehra v sezóne, zatiaľ sa tak opakuje situácia spred roka, kedy tiež „obuvníci“ zažívali nevýrazný vstup. Krátka prestávka im podľa O'Reillyho môže pomôcť hlavne na vyliečenie zdravotných starostí v tíme: „Chceme sa dať do poriadku a zlepšovať sa.“

Čo rozhodlo: Vo vyrovnanom zápase rozhodovali detaily, ako väčšia disciplína na strane domácich (22 vs. 29 faulov), ale hlavne bodová produkcia lavičky. Spišiaci totiž prestrieľali svojho súpera v tomto smere o 21 bodov.

Kto zaujal: Ústrednou postavou domáceho výberu bol Eric Nottage, jeho 35 bodov, 7 doskokov, 8 asistencií a 14 plusových faulov mu priniesli honor zahraničného hráča kola. U hostí vyčnieval Dayon Goodman, autor 21 bodov, 10 doskokov, 2 ziskov a 7 plusových faulov.

Foto: Oliver Búza