• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Bitka o priebežné prvé miesto Slovenskej basketbalovej ligy bola dramatická od prvej do poslednej minúty. Spokojnejší napokon odchádzali z palubovky hráči Interu Bratislava, Prievidzu zdolali v priamom súboji tesne 70:67.

Na Pasienkoch to bol duel plný zvratov, „žlto-čierni“ vstúpili do zápasu razantne, v jednom momente viedli 18:9, ale Prievidza sa rýchlo otriasla. Vývoj otočila na svoju stranu, po prvom polčase viedla 41:35. Lenže po prestávke prebrali taktovku do svojich rúk domáci a víťazstvo si už nenechali ujsť z rúk. V poslednom dejstve rozhodovali maličkosti, Prievidza znížila na 65:66, ale Interisti potom ustrážili dôležité záverečné strely súpera.

„Som veľmi rád, že sme to dotiahli do víťazného konca. Prvý polčas nám nevyšiel podľa predstáv, nedarilo sa nám najmä v druhej štvrtine. Nehrali sme v nej dobre, robili sme zbytočné chyby. Do tretej sme nastúpili skoncentrovaní, vyhrali sme ju o 12 bodov a ustrážili sme si výhru,“ hovoril po zápase najlepší strelec domácich, 17-bodový pivot Michal Baťka.

Prievidza mohla v Bratislave vyhrať. V závere sa však najmä kvôli kvalitnej obrane Interu nedostala do pokojného zakončenia. Skórovať v rozhodujúcich fázach stretnutia sa nepodarilo ani Američanovi Timovi Derksenovi. „Nepodarilo sa nám získať lopty, ktoré rozhodovali. Či už ide o doskoky alebo zisky. Mali sme ich menej, potom sa hrá ťažko. Súper mal viac druhých šancí, čo bolo rozhodujúce. Vyvinuli na nás väčší tlak ako my na nich. V závere sme nemali dostatočný priestor na vytvorenie si lepších streleckých príležitostí. Aj preto sme prehrali,“ zhodnotil strelecký líder Prievidze Derksen.

V zápase dominovali obrany. Bratislavčania vyhrali, ale v ich hre sa dali postrehnúť momenty, na ktorých naďalej pracujú. „Toto víťazstvo sme veľmi potrebovali. Sme radi, že sme si ustrážili domácu neporaziteľnosť. Verím, že tomu tak bude v celej sezóne. Prievidza je kvalitné družstvo. Vedeli sme o tom, že zdolali doma silné Levice. O to je naše víťazstvo cennejšie. Dá sa povedať, že musíme trochu vylepšiť koncentráciu, aby sme sa v zápasoch nedostávali do slabších pasáží,“ povedal Baťka.

 

V Bratislave zvíťazila naposledy Prievidza pred rokom a pol v semifinále play off. Len maličkosti rozhodli o tom, že sa to tentoraz nezopakovalo.

„Vedeli sme, že na Interi to bude vyrovnaný zápas. Stálo nás veľa energie, keď sme sa museli na súpera v závere doťahovať. Nemali sme hru tak pod kontrolou, ako by sme chceli. Nevytvorili sme si také pozície, z ktorých by sa dalo lepšie zakončovať. Keď však mám niečo aj pochváliť, tak to bola naša kvalitná obranná hra,“ dodal na Derksen.

Čo rozhodlo: Lepšia efektivita Interu po stratených loptách (14 vs. 5 bodov), respektíve využívanie druhých a ďalších šancí (21 vs. 6 bodov). O čosi lepšie zahrala aj lavička „žlto-čiernych“.

Kto zaujal: V drese Interu bolo viac lídrov, vybrali sme však Leeho Skinnera, autora 15 bodov a 8 doskokov. U hostí mu viac ako zdatne sekundoval Delvon Johnson so 16 bodmi, 8 doskokmi, 2 asistenciami a rovnakým počtom ziskov.

Highlighty zo zápasu Inter – Prievidza:

Foto: Vladimír Dorňák