• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Levické hradby boli v tejto sezóne takmer nedobytné, do 33. kola sa na ich palubovke podarilo uspieť len Interu Bratislava. Patrioti však nemajú momentálne ideálnu formu, čo náležite využila Prievidza. Nielenže vyhrala až prekvapivo hladko – 75:55, ale urobila aj dôležitý krok na ceste za tretím miestom po základnej časti.

Konfrontácia druhého celku so štvrtým nebola príliš pekná na pohľad, svedčí o tom aj nízky počet bodov. Hlavne prvá štvrtina bola nervózna, plná chýb. V jednom momente dokonca diváci čakali tri minúty na nejaké body. Paradoxne, takýto vývoj vyhovoval viac hosťom. S vláčnym tempom sa dokázali lepšie vysporiadať a až na malý moment, dokráčali za víťazstvom systémom štart-cieľ. „Nervózny zápas, nepadlo veľa bodov na začiatku. Tak sa to vlieklo, zo strany na stranu. Myslím si, že si Levice vybrali slabší deň. My sme to využili. Nepozeráme na to, ako súper proti nám hrá, či dobre alebo zle. My sme proste využili ich slabší deň. Bránili sme celkom dobre a myslím si, že sme zaslúžene vyhrali,“ povedal po zápase hráč Prievidze Richard Körner.

Kým v prvom polčase sa Levičania držali na dostrel, tak obvykle silný druhý polčas, sa tentoraz z ich strany nekonal. Na ich strane to totiž nebola hra, ktorá ich zdobí po drvivú väčšinu sezóny. Zverenci trénera Tea Hojča hrali až často individualisticky, chýbala tomu myšlienka, respektíve niekto, kto by to upokojil a dostal do normálu. „Vyzerali sme unavene, nedodržiavali sme zápasový plán. Do zápasu sme išli až príliš uvoľnene, súpera sme nechali, aby udával tón stretnutia. Konečný výsledok odzrkadľuje všetko. Musíme sa vrátiť k tomu, vďaka čomu sme boli doteraz úspešní. Treba pracovať, zlepšovať sa. Prestali sme plniť zápasový plán, prestali sme rešpektovať jeden druhého. Nevytvárali sme si dobré strely. To je všetko,“ vyjadril sa domáci pivot Nikola Gačeša.

Prievidza naproti tomu dokonale plnila taktické pokyny, hrala tvrdo a rýchlo, ale zároveň rozumne. Keď bolo potrebné, tak vhodne prestriedala a navyše sa jej darilo často dostávať k trestným hodom. V neposlednom rade, opäť dominovala pri vzájomnej konfrontácii v priestore pod košom. „Našu obranu nejdem podceňovať, pretože sme bránili dobre, ale myslím si, že taký dobrý tím, ako sú Levice, by normálne dal viac bodov. Vybrali si horší deň, my sme na nich boli dobre pripravení s dobrou obranou. Nedovolili sme im dať veľa bodov doma. Sme radi za takýto výsledok. Nevedeli sa dostať do tempa, nepadali im strely zvonku. Svedčí o tom aj fakt, že iba jeden hráč dal cez 10 bodov. Myslím si, že oba tímy si vybrali slabší deň. My sme využili to, že Levice neboli na sto percent pripravené,“ zamyslel sa nad duelom Körner.

 

Nedávny víťaz Slovenského pohára sa prvýkrát v sezóne dostal do situácie, keď prehral tri stretnutia po sebe. Všetko odštartovala tesná prehra v semifinále Alpsko-jadranského pohára, nasledoval neúspech na Pasienkoch a teraz sa k tomu pridala až nečakane hladká porážka pred domácim publikom. Patrioti sa evidentne zžívajú s početnými zmenami, ktorými prešiel káder v uplynulých týždňoch, no zápasy play off už klopú na dvere. Je pre to potrebné sa čo najskôr vrátiť ku kolektívnej hre a obrane. „Niekedy nás súper pritlačil k tomu, aby sme hrali mimo našich setov. Riešiť sa to dalo následne individuálne, ale to nebolo dobré. Proste sme nedodržiavali to, na čom sme sa pred zápasom dohodli. Vedeli sme, že takto budú hrať, ale nerešpektovali sme náš plán. Je to výborná lekcia pre nás, je potrebné sa z nej poučiť. Ak sa nepodarí, tak to nebude dobrá lekcia, len ťažká prehra,“ vyhlásil Gačeša.

Prievidzský úspech u úradujúceho majstra opäť o čosi viac zamotal situáciu na čelných priečkach. Leviciam by už síce nemalo ujsť druhé miesto, v ich prospech hovorí ľahší žreb (Spišská Nová Ves – vonku a Žilina – doma), ale v boji o tretie miesto je všetko otvorené. Svit totiž podľa očakávania prehral na Interi, zverenci trénera Tihomira Bujana sa tak na svojho tabuľkového suseda bodovo dotiahli. O všetkom pravdepodobne rozhodne vzájomný zápas, ktorý je na programe budúcu stredu v Niké aréne. „Sme veľmi radi. Čakali sme na nejaké veľké víťazstvo na palubovke súpera, to prišlo. Ideme hrať doma proti Interu a uvidíme,“ uzatvoril krídelník Prievidze.

Highlighty zo zápasu Levice – Prievidza:

Foto: Lukáš Droppan