• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalistom Levíc sa podarilo odvrátiť katastrofický scenár, keď by v semifinálovej sérii s Prievidzou prehrávali už 0:3 na zápasy. „Žlto-zelení“ sa zobudili v správnej chvíli, po najlepšom výkone v sérii zvíťazili 80:69 a rozhodne ešte tak nepovedali posledné slovo v boji o finále.

Úradujúci majster a víťaz Slovenského pohára sa pri tom stále borí s maródkou, v treťom zápase opäť absentovala dvojica Dwayne Benjamin a Dino Pita. Dokonale ich však zastúpili spoluhráči, ani na jedinú sekundu totiž nepustili Prievidzu do vedenia. Základom duelu bola prvá štvrtina, Levice do nej vstúpili šnúrou 6:0 a neskôr zaznamenali 12 bodov v rade. „Vedeli sme, o čo hráme. Ak by sme prehrali a išli na 0:3, tak by bolo veľmi ťažké zo psychickej stránky. Tak sme k tomu pristúpili. Ani prvé dva zápasy neboli z našej strany zlé, taktika vychádzala, ale nechali sme si to uniknúť na konci stretnutí. Povedali sme si, že musíme zostať koncentrovaní celých 40 minút. Vyšiel nám úvod, začali sme s veľkou energiou a veľmi dobrou obranou. Keď si ešte lepšie postrážime obranný doskok, tak myslím si, že bude veľmi ťažké proti nám skórovať. Víťazstvo nás samozrejme teší, ale stále prehrávame v sérii 1:2, takže nemáme čo oslavovať. Rovnako musíme pristúpiť k zápasu v Prievidzi a musíme tam vyhrať jeden zápas, ak chceme pomýšľať na úspech,“ načal pozápasové hodnotenie rozohrávač Levíc Šimon Krajčovič.

Prievidza mala evidentné problémy s rýchlym tempom a nasadením levickej obrany. Do toho chytil Boris Bakič tri fauly za 98 sekúnd, neskôr mal podobné problémy aj ďalší rozohrávač Jahmal Jones. Vysoký pressing súpera navyše priniesol takmer päťminútové strelecké mlčanie hostí. „Gratulujem Leviciam, zaslúžili si vyhrať. Hrali lepšie, hlavne v prvom polčase, kde si vytvorili výraznejší náskok. Udržali si ho až do konca. Toto je play off, každý zápas bude podobne náročný ako tento,“ uviedol kouč Prievidze Tihomir Bujan.

Domáci tak rýchlo získali dvojciferné vedenie, prvú štvrtinu vyhrali 26:12. V druhej časti sa nevyvarovali chybám, čo umožnilo tímu z Hornej Nitry stiahnuť manko na rozdiel piatich bodov. Patrioti hrali v tejto fáze trochu zbrklo, strácali loptu a aj často faulovali. Nakopnúť ich musel až Krajčovič, ktorý opäť raz potvrdil, že patrí v tejto sezóne k hráčom s najlepším zlepšením. Nebál sa zobrať zodpovednosť na seba a svojimi bodmi prispel k tomu, aby jeho spoluhráči išli do šatní za stavu 47:33.

DSC 3594

„Vychádzame z obrany, vyvinúť tlak na súpera a z toho potom dávať ľahké body. Teraz je play off, možno už nepadá toľko bodov, keďže sa hrá viac takticky. Bojuje sa o každý kôš, každá obrana, doskok a 50/50 lopta je dôležitá. Treba bojovať, takto to musí vyzerať v play off. Takticky sme nezmenili nič. V prvých dvoch zápasoch nám celkom vychádzala, čo sme si povedalo, to vychádzalo. Tam to bolo o koncentrácii na konci. Teraz nám vyšiel úvod, vytvorili sme si náskok a ten sa nám podaril udržať až do konca. Myslím si, že nemáme čo meniť na taktike. Musíme hrať svoju hru, zostať koncentrovaní v útoku a v obrane. A vydržať to celých 40 minút,“ zamyslel sa domáci playmaker.

Hostia sa nevzdávali aj napriek dvojcifernému manku, v istých chvíľach sa dokázali k súperovi priblížiť, ale ich tlak nemal nikdy dlhšie trvanie. Levice tentoraz neponechali nič na náhodu, nechceli pripúšťať aj do tretice rovnaký scenár, kedy prišli o víťazstvo v záverečnej štvrtine. „Myslím si, že Levice hrali dobre od úvodu zápasu. My sme dobre nebránili, oni plnili svoj zápasový plán. Umožnili sme dávať body hráčom, ktorí obvykle neskórujú. Tým získali pohodu, čo ovplyvnilo ďalší priebeh,“ povedal prievidzský Stacy Davis.

To sa napokon neudialo, pevným krokom sa „žlto-zeleným“ podarilo dopracovať k domácej výhre a k zníženiu stavu série na 1:2. Pre družstvo trénera Tea Hojča to môže byť cenná vzpruha pred ďalším čiastkovým cieľom – ukončiť po šiestich rokoch čakanie na víťazstvo v Niké aréne. Triumf na Hornej Nitre by zároveň znamenal vyrovnanie stavu série. „Dúfam, že prišiel ten čas. Odkedy som tu, tak Prievidza je jediným tímom, na ktorej palubovke sa mi ešte nepodarilo zvíťaziť. Verím, že v tejto sérii sa mi toto miniprekliatie zlomiť. Dúfam, že sa to podarí a bude to ešte dlhá séria,“ zakončil Krajčovič hodnotenie zápasu.

Highlighty zo zápasu Levice – Prievidza:

Foto: Lukáš Droppan