• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Obhajca titulu z Prievidze zvíťazil v útočne ladenom zápase vo Svite 97:80 a vo štvrťfinálovej sérii play off vedie 2:0. Tím z Hornej Nitry naplno ťaží zo skúseností z Európskeho pohára FIBA.

Zdá sa, že Prievidžania zabrali v správnom čase. Ich forma gradovala už v závere základnej časti a séria so Svitom zatiaľ ukazuje, že sú jednoznačne herne lepší ako ich súper. Do správnej fazóny sa dostal Omar Krayem a hlavne Richard Körner, ktorý už druhýkrát za sebou získal ocenenie najlepšieho Slovenského hráča zápasov play off. „Zahrali sme veľmi dobre, nechceme však Svit podceňovať, lebo oni sú nevyspytateľní, doma ešte musíme zabrať na sto percent. Mne zápas vyšiel, dobre sa mi proti ním hrá, vyhovujú mi aj typy obrany súpera. Bol som včera efektívny, takže som spokojný,“ netajil radosť z víťazstva Körner.

Svit predvádzal doma po celú sezónu výborné výkony, ale Prievidza im tentoraz veľa príležitostí na úspech nepovolila. Napokon z toho bola najhoršia domáca porážka v sezóne. „Súper zahral veľmi dobre, každá naša chyba alebo zaváhanie bolo automaticky potrestané nejakými košmi. Ťažko sa nám vyrovnáva s hrou Prievidžanov, ktorí v play off vychytili skvelú formu. Aj včera si súper rýchlo vytvoril náskok, my sme ho museli doháňať a po každej strate lopty hrozil rýchly protiútok. K tomu sa pridala ich výborná streľba trojok, nejaké ďalšie koše a už to bolo ťažké,“ zhodnotil dianie na palubovke tréner Svitu Michal Madzin.

Kľúčom k výhre bola trojková streľba, Prievidza premenila 12 pokusov, zatiaľ čo domáci Svit len štyri. „Bolo určite veľmi dôležité, že sme sa dokázali presadiť spoza trojkového oblúka. My sme ich strelcov z väčších vzdialeností pozorne strážili. Vieme, že vedia byť z tohto priestoru nebezpeční. Naša úspešnosť sa zastavila na 50 %, čo je dobré číslo. Máme v tíme vynikajúcich trojkových strelcov. Darilo sa nám. Samozrejme, že v sobotu chceme sériu doma ukončiť. Znamenalo by to aj čo najdlhší oddych pred náročným semifinálovým programom,“ poznamenal Körner.

Svit ešte nezložil zbrane, má pred sebou tretí zápas proti Prievidzi. V pamäti majú stále víťazstvo v štvrťfinále Eurovia Slovenského pohára, tam bol však súper v úplne inom rozpoložení ako v play off. „Kým nie je koniec, netreba sa vzdávať. Stav 0:2 a ďalší zápas u súpera, to je však dosť nepriaznivá situácia. Dáme do toho všetko čo je v nás, lebo to môže byť aj náš posledný zápas v sezóne. Nemáme sa na čo šetriť. Musíme sa pokúsiť o zázrak, bez toho, aby sme sa o neho pokúsili, nemôžeme čakať, že sa stane. Musíme si ísť za tým, urobíme čo bude v našich silách,“ uzavrel Madzin.

Čo ukázal zápas: Výbornú formu Prievidze, ktorá svojho súpera prestrieľala 12:4 na trojky. Prievidžania trafili každú druhú strelu za tri body, Krayem dal 4 trojky. Zaujala aj 70 % streľba Svitu za dva body, ani to však na rozbehnutých hostí nestačilo.

Highlighty zo zápasu Svit – Prievidza:

Foto: Daniel Faix