Vytlačiť
Kategória: Návraty k zápasom

Sedem minút pred koncom štvrtého semifinálového zápasu nič nenasvedčovalo tomu, že by si mohla Prievidza doma nechať ujsť víťazstvo proti Interu. "Žlto-čiernym" však vyšiel risk, po výhre 79:77 môžu už v sobotu spečatiť postup do finále.

"Nedá sa povedať niečo múdre, lebo neviem či som nahnevaný alebo smutný. Bojovali sme, ale oni si verili. V poslednej štvrtine, keď vyhrávaš o toľko a napokon prehráš zápas, tak byť múdry nie je jednoduché. Teraz sa to nedá, hlava je horúca. Musíme si v prvom rade oddýchnuť, poradiť sa, vidieť, čo sme spravili zle," povedal bezprostredne po zápase domáci hráč Marko Batina. 

Prievidžania nepustili oproti predchádzajúcim zápasom súpera k veľkému náskoku, sami sa naopak ujali vedenia, ktoré dlho držali vo svojich rukách. Inter však neskladal zbrane, nie raz dokázal zmazať manko. Zverecom trénera Olivera Vidina ale nevyšla koncovka druhej štvrtiny, v ktorej dovolili svojmu rivalovi odskočiť na polčasových 40:51. "V prvom rade chcem pogratulovať nášmu tímu za to, že sme naozaj hrali 40 minút. Preto sa aj basketbal hrá 40 minút a nie tridsať. Na druhú stranu, Prievidza tiež hrala dobrý zápas až na tú štvrtú štvrtinu, kde my sme naozaj zabrali a zobrali sme im trochu vietor z plachiet. Otočilo sme to v náš prospech, čo je super, že sme dokázali a vyšlo nám to na víťazstvo. Vedieme 3:1, ale ešte stále nie je koniec. Prievidza má tím na to, aby dokázala vyhrávať kdekoľvek a my musíme dávať pozor na to, aby sme dokončili túto sériu doma. To bude ešte bitka," vyjadril sa pivot Interu Radoslav Rančík. 

Obraz hry sa nezmenil ani po prestávke, domáci aj napriek absencii Mikea Rostampoura, ktorý utrpel otras mozgu, kontrolovali zápas a neústale navyšovali svoje vedenie. V jednom momente viedli aj o 19 bodov, pred záverečnou 10-minútovkou svietilo na tabuli 70:56 v prospech domácich. "Je v tom určite nejaký dôvod, ale teraz ho neviem nájsť. Hrali agresívne v obrane, my sme neodohrali to, čo zvyčajne hrávame. Je to o psychike, ale to je play off. Každý zápas v tejto sérii bol taký, že to bolo dramatické," zamyslel sa nad priebehom poslednej štvrtiny Batina. 

Úvod do štvrtej periódy mala opäť lepší Prievidza, ešte niečo vyše sedem minút pred koncom vyhrávala o 17 bodov. Inter sa však zariskoval, premieňal ťažké a dôležité koše, ktorými postupne živil nádej na obrat. Domáci sa naopak strelecky trápili, dlho nevedeli nájsť recept na hru súpera. "Nebolo to len o tom, že sme dávali koše. My sme hlavne dobre hrali v obrane a konečne sme si postrážili doskok. Klobúk dole naozaj pred našim tímom. Krok po kroku sme sa približovali a cítili sme väčšiu a väčšiu nádej. Napokon sa nám to naozaj podarilo," vyhlásil Rančík. 

Ako kľúčové sa ukázali záverečné dve minúty, Vlahovič najskôr dostal trojkou Inter do vedenia. Jones síce vyrovnal trestným hodom, ale najdôležitejšiu loptu zápasu premenil Rančík. Jeho akcia napokon priniesla Interu víťazstvo 79:77 a pred sobotou vedie v semifinálovej sérii už 3:1 na zápasy. Úradujúci majster sa po troch prehrách za sebou ocitol na pokraji vypadnutia, čo však ešte podľa Batinu nič neznamená: "Vyhrali sme už raz u nich. Ukázali sme, že to môžeme dokázať. Nebude teraz taký tlak, ale ten nebol ani teraz. Tlak bol iba na to, aby sme odohrali naplno, dobre a hrali našu hru, ktorú obvykle hráme. To sa nám nedarilo."

Čo ukázal zápas: Okrem výborného obratu je zaujímavý pohľad aj do štatistík. Prievidza mierne zaostávala v streľbe za dva body, dlho im nevychádzali ani trojky. Presnejšiu mušku mali v trestných hodoch, jasne lepší boli v doskokoch (o 16 lôpt viac ako súper). Inter to však vynahradil v bodoch spod koša a po stratách súpera.

Highlighty zo zápasu Prievidza - Inter:

Foto: Vladimír Králik