• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Výhoda domáceho prostredia zatiaľ udáva tón semifinálovej série medzi Komárnom a Košicami. Aj v štvrtom stretnutí sa radoval z výhry domáci celok, "obuvníci" zdolali "býkov" tentoraz 93:80.

 

Vicemajster nastúpil do zápasu bez zraneného Sinišu Biliča, ktorého však herne aj produkciou ideálne zastúpil jeho kolega Filip Halada. Zverenci trénera Richarda Ďuriša zvládli úvod, po viac ako dvoch minútach viedli už 11:4. Košice sa však rýchlo otriasli zo zlého štartu, pridali na dôraze a nasadení, čo razom prinieslo oveľa vyrovnanejší priebeh. Aj preto bolo po prvej štvrtine 26:24 v prospech domácich. "Vstúpili sme do zápasu dobre, s veľkou energiou a to isté je potrebné zopakovať aj v sobotu, ak chceme uspieť. Dôležitým faktorom tohto zápasu bolo ubránenie priestoru pod košom a udržanie našej intenzity v defenzíve počas celého zápasu. To si myslím, že sa nám napokon aj podarilo. Bol to dôležitý zápas, ktorý nás nabudil na to, aby sme u nich v sobotu zvíťazili," vyjadril sa k zápasu pivot Komárna Wayne Langston. 

Rozhodujúca sa napokon ukázala druhá 10-minútovka, Komárno v nej zabralo hlavne po útočnej stránke, zatiaľ čo Košičania nenašli adekvátny recept na ich hru. Postupne sa dostali až do dvojciferného náskoku, ktoré ešte pred prestávkou zveľadili na 49:35. "Na začiatku zápasu sme neubránili krídla, dostali sa do osembodového trháku. Škoda toho, že keď sme ich dobehli na rozdiel dvoch-troch bodov, tak sme sa nenakopli a nezačali lepšie druhú štvrtinu. Opäť si vybudovali náskok a do konca zápasu si ho udržiavali. Ďalší hluchý moment nás stál zápas. To bol asi hlavný dôvod toho, prečo sme prehrali," povedal hosťujúci pivot Michal Baťka. 

Priebeh stretnutia neovplyvnila ani polčasová prestávka, Komárno totiž pokračovalo v ofenzívnej jazde a bezpečne si išlo za druhým bodom v sérii. V jednom momente vyhrávali aj o 21 bodov a zo svojho výkonu nepoľavili až do samotného záveru. Košice tak aj naďalej čakajú na prvé víťazstvo vonku v tohtoročnom play off. "Treba si trochu strážiť loptu, využiť možnosti máme v útoku, byť oveľa pozornejší a byť s väčšou energiou v obrane. Keď tu dáme v pohode každý zápas 80 bodov, ale proste nemôžeme dostať viac. Je to play off, každé družstvo sa snaží postrážiť si svoj domov, pretože potom je to už ťažko dobehnúť. Doma to robíme dobre, ale musíme sa pokúsiť aj o víťazstvo vonku. Teraz je už v sobotu zápas, nebude to určite pre nikoho ľahké. Vstúpiť do zápasu s veľkou energiou, nedovoliť im nič v priebehu celého zápasu a vyhrať ten zápas. Potom znovu prísť sem a zabojovať o ukončenie série," zamyslel sa Baťka nad tým, čo treba zlepšiť v hre Košíc. 

Aj napriek nabitému programu sa dokázali hráči Komárna popasovať s dlhou cestou a únavou, v domácom prostredí ukázali aj bez Biliča väčšiu túžbu po víťazstve. Teraz ich už v sobotu čaká ďalší náročný duel, tentoraz v košickom prostredí. "Zamrzelo nás to všetkých, že sa zranil. Toto víťazstvo patrí aj Sinišovi. Bude to náročné, ale dáme sa do poriadku, trochu si oddýchneme. Ak chceme pokračovať v sezóne, tak musíme uspieť aj vonku. Musíme hrať s rovnakou energiou, intenzitou, obranou ako v zápasoch doma," vyhlásil si pred sobotou Langston. Podľa košického pivota môže v sobotu zavážiť aj rotácia, ktorá hrá do karát jeho tímu: "Chalanom z Komárna chýbal Siniša Bilič, musíme energiu využiť. Ponaháňať ich rozohrávačov a krídla a byť fyzickí. Nedovoliť im nič doma."

Čo ukázal zápas: Komárno sa opäť mohlo oprieť o svoju silnú zbraň - streľbu za tri body. Takmer každý druhý pokus si našiel cestu do koša, svojho súpera tiež preskákali a viac bodov dali aj po druhých šanciach. Košice sa vyrovnali svojmu súperovi hlavne v bodovej produkcii lavičky, bodoch spod koša a mali tiež lepšiu streľbu za 2 body. 

Highlighty zo zápasu Komárno - Košice:

Foto: Karol Scholtz