• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Tabuľkovo boli pred zápasom na tom basketbalisti Karlovky a Handlovej rovnako, zhodne mali na konte dve víťazstvá a päť prehier. Ich vzájomný súboj napokon lepšie zvládli „vysokoškoláci“, výborný druhý polčas ich doviedol k triumfu 81:61.

Už z pohľadu na doterajšie výsledky bolo jasné, že divákov čaká veľká bitka o dva body. Papierové predpoklady sa aj potvrdili, takmer 30 minút sa striedali oba tímy vo vedení. Karlovka držala šance na triumf kolektívnym výkonom, Handlová mala výhodu v rýchlejšej hre, ktorá robila súperovi problémy. Basketbalová krása to nebola, skôr to bola veľká bitka o každú loptu a kôš. To sa potvrdilo aj v skóre prvého polčasu, ktoré bolo nerozhodné 33:33.

Zmena prišla po prestávke, hra sa pritvrdila, z čoho viac ťažili domáci basketbalisti. Dostali sa do mierneho trháku, Handlová však nezaostala a stiahla na rozdiel jediného bodu. „Každý, kto vybehol na ihrisko, tak priniesol potrebnú energiu, ktorá bola našou vodou na mlyn. Výhra je dôležitá najmä zo psychologického hľadiska, odohrali sme totiž viacero zápasov, ktoré neboli zlé, ale víťazstvo neprišlo. V sobotu sme utrpeli vysokú prehru v Leviciach, preto verím, že toto nás pozitívne nakopne,“ začal s hodnotením stretnutia tréner Karlovky Peter Ivanovič.

Kľúčové momenty prišli na prelome tretej a štvrtej štvrtiny. Halmešova úspešná trojka a získaný nešportový faul dostali Karlovku do vedenia 54:47 po tretej štvrtine. Potom prišla šnúra 11:2, tá už mala rozhodujúci efekt z pohľadu konečného výsledku duelu. „Myslím si, že tam sa to rozhodlo. Išli sme do väčšieho vedenia a súpera sme nepustili späť do zápasu,“ povedal Ivanovič. Handlová nemohla počítať na Karlovke so zranenou dvojicou Jakub Novysedlák a Boris Stanojevič, počas duelu prišli aj o ďalšieho člena zostavy – Marcusa Tyusa. „Ťažko sa hodnotí zápas, prišli sme sem totiž s cieľom zvíťaziť. Nevyšlo nám to jednoducho. Musíme si prejsť naše chyby a zapracovať na nich. Je ťažké zodpovedať, v čom bol rozdiel v porovnaní so zápasom proti Komárnu. Sme sklamaní, ale musíme sa čo najskôr vrátiť na víťaznú vlnu. Nemáme to teraz ľahké, zranil sa nám ďalší hráč – Marcus Tyus. Verím, že bude čo najskôr k dispozícii,“ vyjadril sa k priebehu hosťujúci Tomislav Gabrič.

Karlovka v druhom polčase chytila strelecký rytmus, výsledkom čoho bolo až 48 bodov na ich strane za tento úsek hry. Výhra zároveň posunula Ivanovičovu družinu na siedme miesto v tabuľke. „Sme radi, že sme zvíťazili. Potrebovali sme sa chytiť domácim víťazstvom. Výkon by som mohol oceniť za druhý polčas, v prvom sme totiž boli nekoncentrovaní viackrát pri obrannom odstavovaní, keď sme dali súperovi šancu na druhé a tretie možnosti na skórovanie. Trošku sme boli zakríknutí v útoku, za polčas sme dali len 33 bodov, ale súpera sme ubránili na rovnaký počet bodov, čo je dobré. V druhom polčase sme zlepšili obranu, hrali sme odvážnejšie, vďaka čomu sa nám podarilo ísť do vedenia, ktoré sme napokon pretavili do víťazstva,“ dodal na záver kouč Karlovky.

Čo ukázal zápas: Karlovka zvíťazila rozdielom dvadsiatich bodov, takže prirodzene bola lepšia vo väčšine ukazovateľov. Ako rozhodujúca sa podľa nás ukázala streľba za tri body (34 vs. 16 percent v prospech domácich), netreba však zabúdať aj na lepšie doskakovanie. Dôležitým faktorom bola väčšia rotácia na strane domácich, v tomto ukazovateli sa postarala lavička o 30 bodov. Handlová mala len osembodový príspevok od pätice „lavičkových“ hráčov.

Highlighty zo zápasu Karlovka – Handlová:

Foto: Martin Šopinec