• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti PP & TV Raj Žilina zastavili sériu nelichotivých výsledkov v správnom čase, na domácej palubovke zdolali aktuálneho vicemajstra MBK Rieker Com-Therm Komárno 87:75.

Kým vonku sa Žiline ešte nepodarilo získať víťazstvo, tak domácu silu potvrdzujú od úvodného zápasu nováčikovskej sezóny v Eurovia SBL. Na dva body siahali už viackrát, ale koncovky niektorých dueloch im nevyšli podľa predstáv. V súboji s Komárnom to bolo inak. Po vyrovnanom prvom polčase vyhrali ten druhý rozdielom dvanástich bodov. Triumf bol o to cennejší, že tímu chýbal zranený Róbert Rožánek. Druhé víťazstvo v sezóne režíroval vo veľkej miere americký rozohrávač Walter Wright, autor 34 bodov. „Dávali sme si pozor na to, aby sme zvládli aj druhý polčas. V predchádzajúcich stretnutiach nám práve toto robilo problém. Najväčším faktorom našej výhry bolo, že sme komunikovali, pomáhali sme si v obrane. Róbert Rožánek nám samozrejme chýbal, je to výborný strelec, ale dobre zahrali ďalší hráči. Dúfam, že bude čoskoro fit. Táto výhra nám dala veľa pozitívnej energie. Ukázala nám, že môžeme byť rovnocenným súperom tímom v najvyššej súťaži. Tešíme sa na zápas v Handlovej, ktorý chceme v sobotu určite vyhrať,“ vyjadril sa domáci Jakub Merešš.

Komárno zatiaľ podáva v sezóne nepresvedčivé výkony, želaný efekt nepriniesla ani zmena trénera. Slovinec Miloš Šporar totiž stále nemá k dispozícii zraneného rozohrávača Bobana Tomiča. Na jeho mieste ho momentálne zastupuje Matúš Jurčina: „Na jednej strane som rád, že dostávam viac príležitostí. Mrzí ma však, že je to za takýchto okolností. Určite nie je jednoduché zrazu byť postavený do pozície prvého rozohrávača, až teraz si uvedomujem aké je to niekedy náročné hrať na tomto poste, možno aj celý zápas. Dúfam, že Boban sa čoskoro vráti a verím, -že aj po jeho návrate sa na nejaké minúty dostanem na palubovku.“

Čo možno hľadať za doterajšími výsledkami „obuvníkov“? Z ôsmich zápasov ich hrali až šesť na palubovkách súperov. Úspešní boli len v jednom prípade, keď uspeli proti Karlovke. „So zápasmi vonku sa trápime už od predchádzajúcej sezóny. V domácom prostredí nám pomáhajú naši fanúšikovia. Je to naozaj veľký rozdiel, medzi domácimi zápasmi a tými na palubovkách súperov. Nejde len o výsledky, ale úplne iný je aj náš herný prejav. Čakáme, kedy sa nám to podarí zlomiť. V Žiline sme nemali dobrý vstup do zápasu, postupne sme sa zlepšovali, ale domáci odohrali naozaj kvalitný zápas. Myslím, že tentoraz to ani nebolo o našom slabom výkone, skôr Žilinu treba pochváliť za výborné predstavenie,“ férovo vyzdvihol hru súpera rozohrávač Komárna. 

Žilina na ihriskách súpera ešte nevyhrala ani raz. Ďalší pokus bude mať v sobotu v Handlovej. Nováčik sa však ukázal pozitívnu reakciu, keď sa dokázal otriasť po troch vyšších prehrách vonku za sebou. „Prehry sme hodili za hlavu, vôbec sme sa nezamýšľali nad tým, že ťaháme nejakú negatívnu sériu. Povedali sme si, že niektoré veci musíme zlepšiť. Naplno sme sa sústredili na Komárno s tým, že pred domácim publikom chceme za každých okolností zabodovať naplno. Som rád, že sa to napokon podarilo,“ uzavrel hodnotenie duelu Merešš.

Čo ukázal zápas: Žilinčania zahodili až dvanásť trestných hodov, ale všetko si vynahradili vyššou úspešnosťou streľby za dva body v porovnaní s Komárnom. Nováčik trestal pod košom, kde mal síce len o dva doskoky viac, ale z tohto priestoru vyťažil o 16 bodov viac. Sklamaním je určite výkon komárňanskej lavičky, ktorá zaznamenala len jedenásť bodov.

Foto: Jakub Ruman