• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Až v štrnástom kole Eurovia SBL zaznamenali hráči MBK Rieker-Com Therm Komárno prvú domácu prehru v sezóne. Postarali sa o to basketbalisti Iskry Svit, po konsolidovanom výkone zvíťazili výsledkom 87:77.

Začiatok bol pri tom jasne v réžii „obuvníkov“, po štyroch minútach viedli 11:0, hneď na to dokonca dvojciferným rozdielom – 12:2. Svit síce prišiel len s osmičkou hráčov, ale zlým úvodom sa nenechali zaskočiť. Za niečo vyše dve minúty vyrovnali na 12:12, po prvej štvrtine dokonca vyhrávali 28:20. „Po štyri a pol hodinovej ceste som sa cítil v úvode úplne 'vyfľusnutý', nemal som energiu. Myslím si, že sme začali bez energie. Vedeli sme však, že sú to len prvé tri-štyri minúty zápasu. Stretnutie sa však hrá 40 minút. Potom sme sa dostali do tempa a už to išlo. Z Komárna sa body často neodnášajú, preto si o to viac ceníme toto víťazstvo. Prišli sme sem v oklieštenej zostave, ale osem statočných bojovalo jeden za druhého. Veľmi nám pomohol náš nový rozohrávač A.J. Walton, perfektne rozohráva a myslím si, že veľmi dobre vidí spoluhráčov a ihrisko. Je to pre nás veľká pomoc. Samozrejme, je veľká škoda, že sme stratili Marka Radonjiča, s ním by sme boli ešte lepší. Bolo to náročné a vydreté víťazstvo,“ začal s hodnotením stretnutia krídelník Svitu Pavol Lošonský.

Jeho spoluhráči nabrali sebavedomie, ktoré priniesli aj do ďalšieho priebehu zápasu. Druhá štvrtina bola oveľa bojovnejšia, ale aj vyrovnanejšia. Iskra sa držala v trháku, minútu pred polčasovou prestávkou sa prvýkrát dostala do dvojciferného trháku (43:33), ale napokon išli do šatní za stavu 45:36 v ich prospech. Začiatok bol dobrý, ale neviem čo sa stalo po piatich minútach. Prestali sme brániť, ale aj útočiť. Dúfam, že toto sa stalo naposledy. Problém bol v každom aspekte našej defenzívy. To je však šport, niekedy vyhráte, niekedy však prehráte. Toto bol náš najhorší zápas v tejto sezóne. Na ihrisku sme pôsobili unavene. Toto sa už nemôže zopakovať. Zle sme bránili, tiež v útoku to nebolo dobré. Je to naša prvá domáca prehra v tomto ročníku,“ zamyslel sa rozohrávač Komárna Vuk Djordjevič.

Hostia nespomalili ani po prestávke, práve naopak, ich náskok nebezpečne rástol. V 29. minúte bol dokonca rozdiel už 20-bodový – 67:47. Komárno totiž púšťalo až priveľa bodov z priestoru pod košom, sami sa pri tom v istých momentoch strelecky trápili. Rozhodli doskoky, nebol to jeden alebo dvaja hráči, ale všetci sme bojovali na doskoku. Vedeli sme, že Bowman a Diminič sú veľmi dobrí v doskokoch. Snažili sme sa ich oboch odstavovať. Ak sa nám podaria plniť tieto úlohy v zápase a plniť to, čo nám tréner povie pred stretnutím, tak sa už potom hrá ľahšie. Myslím si, že nám to dopomohlo k víťazstvu, pokyny od trénera sme totiž plnili,“ uviedol Lošonský.

Nemalou mierou sa na zisku dvoch bodoch podieľal nový rozohrávač Svitu A.J. Walton. Jeho prínos bol citeľne vidieť, keď sa vyfauloval. Komárno sa v tom momente dotiahlo na rozdiel deviatich bodov, ale „medvede“ drámu nuž nepripustili. U A.J.-a je vidieť, že je z dobrých škôl v Amerike. Hral v Poľsku, chápe tímový obranný koncept. Veľmi vypomáhal v obrane, komunikuje, to je veľmi dôležité. Nebolo to o defenzíve jedna na jedna, ale piati hráči bránili kôš. Tak sa má hrať basketbal,“ vyhlásil hráč Svitu.

Komárno zaznamenalo prvú prehru doma, celkovo však už ôsmu v tomto ročníku. Aj preto sú v tabuľke na šiestom mieste. „Táto prehra nám môže pomôcť vtedy, ak prídeme na naše chyby a odstránime ich. Čakajú nás tri domáce zápasy v rade, tie musíme všetky vyhrať,“ myslí si Djordjevič.

Pre Svit sa začala séria zápasov vonku najlepším možným spôsobom, na palubovke súpera uspeli len druhýkrát v tejto sezóne. V prvej štvrtine základnej časti sme nemali moc zápasov vonku, ale až teraz nás to preverí, z deviatich stretnutí hráme osem vonku. Začali sme výborne, v Komárne je veľmi náročné vyhrať. Teraz nás čaká Handlová. Musíme ku každému zápasu pristupovať zodpovedne a snažiť sa každý jeden vyhrať,“ dodal na záver Lošonský.

Čo ukázal zápas: Výborné percento úspešnosti streľby za dva body a tiež zisk bodov z priestoru pod košom, kde zaznamenali o 14 bodov viac. Komárno naproti tomu zbieralo viac bodov po druhých šanciach, stratách a o čosi lepšie im aj zahrala lavička.

Highlighty zo zápasu Komárno – Svit:

Foto: Karol Scholtz