• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

V šlágri 15. kola Eurovia SBL zvíťazili Košice, ktoré tak potvrdili dobrú formu z predchádzajúcich zápasov. Proti Prievidzi to bol ofenzívne ladený zápas, rozhodlo sa až v samotnom závere, po ktorom „býci“ uspeli výsledkom 99:95.

Prievidžania len podčiarkli týmto duelom, že koncovky zápasov v tejto sezóne nezvládajú a tiež, že sa im nedarí proti vyššie postaveným tímom. Šesť minút pred koncom totiž viedli ešte o osem bodov – 84:76, ale napokon prehrali o štyri body. Oba tímy mali nadpriemernú úspešnosť streľby, Prievidza premenila každý druhý pokus, Košice sa dostali až na 58 % úspešnosť. Takisto doskočili o 16 lôpt viac a aj to určite zohralo svoju úlohu pri konečnom výsledku.

Domácim nestačilo ani 15 trojok. O štyri z nich sa postaral Marek Jašš, autor 14 bodov: „Súperi nás preskákali pod košom, mali sme oveľa menej doskokov ako Košice. To bolo podľa mňa dosť dôležité. Darila sa im aj trojková streľba, kde mali vyše 50-percentnú úspešnosť. Aj sme sa na to pripravovali, že tam bude množstvo trojkových pokusov, ale nepodarilo sa nám ubrániť trojky a aj v doskokoch sme mali rezervy.“

Košice sa naladili na správnu notu, proti Prievidzi získali už šieste víťazstvo v rade a postupne prehovárajú do boja o najvyššie pozície. „Bol to výborný zápas, domáca Prievidza odohrala veľmi dobré stretnutie. Myslím si, že im ani nie je čo vyčítať. Dá sa povedať, že my sme mali na konci viac šťastia, vyšli nám aj nejaké dôležité signály, z ktorých sme zaznamenali cenné body. Záver sme už potom zvládli, čo ma veľmi teší. Za Prievidzu odohral výborný duel Marek Jašš. Bol problém ho brániť, padli mu aj trojkové strely. Atmosféra na tomto stretnutí bola výborná. Šláger kola, ktorý mal všetko, čo mal mať. Padlo veľa bodov, boli pekné akcie, ktoré sa museli divákom páčiť,“ hodnotila duel hosťujúca podkošová opora Peter Sedmák.

Prievidžania prehrali na svojej palubovke ešte len druhé stretnutie v tomto ročníku. Prvá prehra prišla hneď v prvom kole proti Interu. „Boli to také podobné prehry po koncovkách, ktoré nám príliš nevyšli. Musíme sa vyvarovať niektorých chýb, ktoré sme urobili. Dúfam, že v priebehu sezóny sa to zlomí, lebo tieto závery duelov neboli také, aké by sme si predstavovali. Basketbal v zápase s Košicami bol však podľa mňa kvalitný, len škoda, že sa  nám nepodarilo zvíťaziť,“ dodal Jašš.

U „býkov“ sa karta obrátila správnym smerom. Najskôr prišla séria štyroch vonkajších prehier za sebou, teraz je z toho šnúra štyroch víťazstiev u súperov. „Potrebovali sme to zlomiť. Dávali sme dokopy systém, ktorý sme si nacvičovali. Prišiel aj nový rozohrávač Fletcher, s ním sme sa museli zosúladiť. Trvalo to trochu dlhšie, ale už si myslím, sme na dobrej ceste. Dôležitá bola výhra v Handlovej, potom to už išlo lepšie. Verím, že sa nám bude dariť aj naďalej,“ povedal svoj pohľad na vec Sedmák.

Čo ukázal zápas: O čosi lepšiu streľbu za dva a tri body z pohľadu Košíc, naopak až deväť zahodených trestných hodov môže byť pre „býkov“ varovaním. Kľúčové tiež bolo, že Prievidza prehrala súboj v doskakovaní o priepastných 16 lôpt. Pozitívnom je lepšia bodová produkcia lavičky.

Highlighty zo zápasu Prievidza – Košice:

Foto: Vladimír Králik