• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Ťahákom programu 18. kola Eurovia SBL bol súboj Levíc s Interom. Nestranného basketbalového fanúšika mohol tento duel potešiť, keďže patril k ozdobám doterajšieho ročníka. Víťazne napokon z neho vzišli hostia, domácim pripravil prvú prehru pred svojim publikom po výsledku 94:82.

Oba tímy vstúpili do zápasu takmer v kompletnej sile, Levice sa už mohli spoľahnúť na služby Tea Petaniho, Inter mohol počítať s Radoslavom Rančíkom. Od úvodu bolo cítiť obrovské nasadenie a túžbu po zisku dvoch bodov. Dlho boli sily vyrovnané, potom však mala mierne navrch zohranosť hosťujúceho tímu. „Som hrdý na môj tím, že sa nevzdal. Dokázali sme sa Interu priblížiť na rozdiel piatich bodov, ale stálo nás to priveľa energie. Tím ukázal charakter, hráči sa nechceli vzdať a byť zdolaní na domácej palubovke. Inter však hrá tvrdú a fyzickú obranu, dobre sme na to nevedeli zareagovať. V útoku si lepšie posúvali loptu, z čoho pramenili otvorené pozície. Mali sme taktiež problémy s obranou v podkošovom priestore, kde mali hráči súpera výškovú a váhovú prevahu. Zamerali sme sa preto práve na obranu podkošových hráčov, čím sme ale išli do risku, ktorý nám nevyšiel, pretože Inter dokázal premieňať otvorený strely,“ vyjadril sa k priebehu tréner Levíc Teo Hojč.

Po prvej štvrtine prehrávali jeho zverenci len 18:21, ako kľúčová sa z pohľadu vývoja zápasu ukázala druhá 10-minútovke. „Žlto-čierni“ úspešne pálil za tri body, v jednom momente na čo siahli, to si našlo cestu do koša. Aj preto si do polčasu vytvorili 13-bodový náskok – 47:34. „Náš cieľ je, aby sme vyhrali v každom zápase. Niekedy sa to bohužiaľ nepodarí, niekedy o tom nerozhodneme my, to je však jedno. Pre nás je podstatné, že sme sa dokázali vrátiť na víťaznú vlnu. Dúfam, že pred Vianocami v zápasoch proti Karlovke doma a v Prievidzi podáme maximálny výkon a pôjdeme na sviatky domov víťazne naladení. Celý zápas sme hrali dobrú obranu, v útoku sme si dobre posúvali loptu a premieňali voľné strely. Rozdiel bol aj v tímovejšej hre na našej strane, kde Levice mali 11 asistencií a my 24. To dokazuje náš výkon v útoku a v obrane, hlavne v prvom polčase sme dokázali pribrzdiť Levice a nedovolili sme im skórovať veľa bodov. Dovolili sme domácim len 34 bodov, čo je dobrý výkon z našej strany,“ uviedol tréner Interu Oliver Vidin.

Dianie po prestávke už bolo oveľa zaujímavejšie, Patrioti sa dokázali prispôsobiť hre súpera, na istý moment dokázali zastaviť aj ofenzívnu produkciu súpera. Aj s dobrou streľbou za tri body stiahli na 65:70, ale vtedy sa ukázala sila Interu. Výraznejší tlak totiž nepripustili, premenili kľúčové strely a ani risk domáceho tímu nepriniesol želaný efekt. „Levice pritvrdili taktiež v obrane, hrali viac pressing. Stratili sme v prvom polčase Bulatoviča, Vlahovič bol v druhom polčase už trochu unavený, čo Levice využili. Vyšli však z toho ako víťazi. Máme totiž hráčov, ktorí sú bojovníci a hrajú až do konca na sto percent. Nikdy sa nevzdávajú či vyhrávame alebo prehrávame. Dokázali sme to aj v Prievidzi minulý rok, kedy sme prehrávali o 17 bodov päť minút do konca a dokázali sme nakoniec zvíťaziť. Pracujeme na tom, budujeme tímový charakter a dúfam, že nám to bude vychádzať až do konca sezóny,“ zamyslel sa kormidelník bratislavského tímu.

Kvalitu súpera pochválil aj domáci kouč: „Inter ukázal svoju individuálnu aj tímovú kvalitu. Každú chybu, ktorú sme urobili, dokázali potrestať. Hrali múdro, dokázali prečítať našu obranu. V play off potrebujeme hrať lepšie a tvrdšie. Celkovo budú play off zápasy určite lepšie. Na oboch stranách padlo množstvo bodov, my sme ich nastrieľali 82, čo nie je zlé, ale ako som povedal, naša obrana nebola na dostatočnej úrovni, aby sme mohli hrať s Interom vyrovnaný zápas.“

Úroveň a nasadenie duelu ukázali postupnú gradáciu formy jednotlivých tímov. „Bolo to blízko play off zápasu. Hralo sa dosť tvrdo a tak to má byť. My chceme hrať ešte tvrdšie a ak aj ostatné tímy nezačnú hrať tvrdšie, tak sa nikam neposunieme. Povedal som to už veľakrát, ideme do Talianska a pomaly tam nevieme urobiť štyri fauly počas štvrtiny. Hrá sa tam tak tvrdo, že ak urobíme faul, tak to nechajú tak. Potom prídeme do Košíc, urobíme 30 faulov a nedokážeme dohrať zápas s piatimi hráčmi. Toto je úroveň, ktorá musí byť v každom zápase, ak chceme byť na úrovni európskych tímov. Európa si pýta fyziku. Nehovorím o nesprávnych fauloch, hovorím o fyzických kontaktoch, ktoré sa nepískajú. Ak sa hrá do tela správnym spôsobom, tak by sa nemalo pískať na jednej ani na druhej strane, má sa nechať hráčov hrať. Keď je veľa faulov, tak sa seká hra, čo si myslím, že nie je dobré,“ uzatvoril Vidin.

Čo ukázal zápas: O sedem pokusov viac za tri body mali na svojom konte hráči Interu, hrali tiež kolektívnejšie, keď zaznamenali až o trinásť asistencií viac. V ostatných štatistikách mali navrch Levičania, ale konečný výsledok vyznel v prospech hostí.

Highlighty zo zápasu Levice – Inter:

Foto: Lukáš Droppan