Vytlačiť
Kategória: Návraty k zápasom

Ťahák 25. kola Eurovia SBL medzi basketbalistami Interu Bratislava a KB Košice priniesol víťazstvo hostí 81:75. „Býci“ tak odpovedali najlepším možným spôsobom na nedávnu krátku sériu dvoch prehier za sebou.

„Žlto-čierni“ pôsobili v celom stretnutí na rozdiel od nabudených Košíc unaveným dojmom. „Býci“ chceli dokázať, že prehry v Leviciach a doma s Prievidzou neodzrkadľujú ich aktuálnu formu. Podarilo sa im to najmä vynikajúcou obrannou hrou, Inter zaznamenal v prvom polčase iba 23 bodov, zatiaľ čo hostia 37. V druhom polčase si už skúsení Košičania víťazstvo ustrážili.

„Celý zápas sme hrali asi lepšie ako Inter. Som rád, že sme dokázali zdolať mužstvo, ktoré zatiaľ doma neprehralo a vedie súťaž. Pre mňa je najdôležitejšie, že po dvoch nepríjemných prehrách sme sa dokázali vzchopiť a odčiniť ich práve na palubovke lídra súťaže. Pri príprave na tento zápas sme trochu zdvihli bojovú náladu, ktorá nám chýbala v predchádzajúcich dvoch zápasoch. Z toho sme ťažili a aj preto sme vyhrali. Vyzdvihnúť chcem našu dobrú obranu. Darilo sa nám najmä v prvom polčase, potom sme to už dotiahli do víťazného konca,“ povedal k zápasu tréner Košíc Miljan Čurovič.

Inter v druhom polčase predsa len zlepšil niektoré činnosti, na Košice to však už nestačilo. Jedným z faktorov bola aj slabá streľba za tri body, keď „žlto-čierni“ premenili len štyri z 26 pokusov.

„My sme do zápasu nevstúpili tak koncentrovane, ako si duel vyžadoval. Spravili sme veľa chýb najmä v útoku. Nepresadili sme sa, nepadali nám ani otvorené strely, nepremenili sme ani trestné hody. V druhom polčase sme ešte zabojovali, ale už sme nedokázali otočiť zápas v náš prospech. Mal som pocit, ako by sme si boli vedomí náskoku v tabuľke pred Košicami a aj preto sme nenastúpili maximálne skoncentrovaní. Základná časť je ešte dlhá, stále treba hrať v čo najväčšom nasadení,“ zhodnotil stretnutie kormidelník domáceho tímu Oliver Vidin.

Košice si zápas výborne rozohrali a potom len kontrolovali dianie na ihrisku. Zaznamenali desať trojok a boli úspešnejší aj v premieňaní trestných hodov. Najužitočnejším hráčom zápasu bol srbský pivot Svetozar Stamenkovič, autor 8 bodov, 14 doskokov a 7 asistencií: „Pre nás je to dôležité víťazstvo, lebo po dvoch prehrách za sebou sme ukázali bojovnosť a charakter. Veľmi dobre sme bránili, Inter mal problém presadzovať sa. Veľmi dobre sme sa pripravovali, rešpektovali sme silu Interu a som rád, že to napokon vyšlo. My sme boli veľmi namotivovaní ukázať, že sme aj po tých prehrách stále tímom, s ktorým treba počítať. A kde už to môžeme lepšie ukázať, keď nie na palubovke lídra súťaže? Som hrdý na svojich spoluhráčoch, že sa nám to podarilo.“

Bratislavčania zostávajú aj napriek prehre na čele tabuľky. Po zápase s Košicami sa však budú mať nad čím zamýšľať. Zaujímavosťou duelu bolo až osem vyfaulovaných hráčov, z toho päť na strane Interu.

„Nehrali sme agresívne od začiatku zápasu, druhý polčas sme aj chceli trochu pritvrdiť obranu, ale potom narastali fauly na našej strane. Nám nepadali niekedy ani otvorené strely, potom sme strieľali aj z nepripravených pozícii. Myslím si, že hlavným dôvodom našej prehry bola obrana,“ dodal na záver Tomáš Mrviš.

Čo ukázal zápas: Inter síce premenil za dva body o desať pokusov viac, ale za tri body mal len 15% úspešnosť. To hostia premenili celkovo desať pokusov za tri body (31%) a oveľa lepšiu úspešnosť mali aj z čiary trestných hodov. „Žlto-čierni“ dominovali pod košom, dali viac bodov po stratách a viac bodov zaznamenala aj lavička. Konečne skóre však aj po tomto všetkom paradoxne vyznelo lepšie pre „býkov“.

Hráči zápasu: Za domácich bol najlepším mužom Nemanja Barač, v zápase sa prezentoval 18 bodmi, 5 doskokmi a 2 asistenciami. U hostí sa v najlepšom svetle ukázal pivot Svetozar Stamenkovič, autor 8 bodov, 14 doskokov, 7 asistencií, 2 ziskov a 7 plusových faulov.

Čo ďalej: Inter čaká tzv. „double header“ na východe, najskôr si v piatok predohrá 30. kolo na palubovke Svitu, o deň neskôr si v rámci 26. kola zmeria sily so Spišskou Novou Vsou. Aj Košice sa popasujú so Svitom, v sobotu pred svojimi priaznivcami.

Videoreport zo zápasu Inter – Košice:

Foto: Marek Garai