• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nielen ukončenie čakania na víťazstvo, ale aj dôležitý krok na ceste za miestenkou vo vyraďovacích bojoch urobili hráči MBK Handlová. V „štvorbodovom“ zápase zvíťazili nad Žilinou 91:73.

„Baník“ zvládol vynikajúco najmä prvý polčas, po ktorom viedol komfortným náskokom 52:25. „Do zápasu sme vstúpili s veľkou energiou. Najmä v prvej štvrtine sme mali k dispozícii veľa otvorených pozícii a premenili sme ich skoro všetky. To bol základ nášho úspechu. Navyše sme výborne zvládli aj obranu, o tom svedčí 25 inkasovaných bodov za celý polčas. To nás posilnilo aj do útočnej fázy. Táto výhra by nám mala pomôcť aj preto, že sme si priblížili účasť v play off. Môžeme hrať uvoľnene a keď prenesieme energiu z týchto zápasov aj do ďalších duelov, tak verím, že už to bude len lepšie,“ zhodnotil výhru Handlovej autor 16 bodov Jakub Novysedlák.

Žilinčania prehrali už 15 zápasov za sebou. Z úvodných dvanástich stretnutí zaznamenali štyri výhry, ale už dva mesiace neokúsili víťaznú chuť. V Handlovej šancu zmazať túto bilanciu podľa priebehu zápasu ani nemohli mať, v tabuľke im preto odskočil stredajší súper už na tri víťazstvá.

„V prvom polčase sa nám nedarilo. Zranil sa Onwenu, Wright na zápas ani nenastúpil. V druhom polčase sme sa trochu zlepšili, ale objektívne musím povedať, že to bolo spôsobené aj tým, že Handlová mierne poľavila pod dojmom svojho náskoku. Na začiatku sezóny sme mali viac entuziazmu a aj preto sa nám podarilo vyhrať niektoré zápasy. A myslím si, že aj súperi sa na nás nepripravovali tak dôsledne, ako teraz. Naše šance na účasť v play off poklesli, ale kým bude teoretická šanca, tak sa budeme snažiť o vyraďovaciu časť zabojovať,“ povedal hráč Žiliny Róbert Rožánek.

Naopak Handlovčania už môžu účasti v play off reálne rozmýšľať. V predchádzajúcej sezóne v prvom kole takmer vyradili víťaza základnej časti – KB Košice. Čo na to hovorí kapitán „baníkov“ Ondrej Haviar?

„Bodaj by to tak bolo, aby sme sa už mohli pripravovať na play off. Ešte je to však ďaleko. Do začiatku vyraďovacích bojov ešte zostáva odohrať celú štvrtinu základnej časti. Chceme sa ešte zlepšovať, najmä v obrane. Vyzerá to tak, že po výhre nad Žilinou sa môžeme trochu upokojiť a nebyť toľko pod tlakom postupu do play off. Zostávajúce zápasy by sme mali využiť na vylaďovanie formy pred play off. Vo vyraďovacej časti už rozhodujú mnohé faktory a môže to byť nevyspytateľné,“ odpovedal Haviar.

Čo ukázal zápas: Trojkovú kanonádu „Baníka“, svojho súpera prestrieľali až o trinásť pokusov, čo bol napokon aj veľmi dôležitý faktor ich víťazstva. Žilinčania síce dominovali pod košom a po vyššej úspešnosti dvojbodových pokusov, to však na výhru nestačilo.

Hráči zápasu: V domácom tíme jasne vyčnieval svojim výkonom Djordje Tresač, do štatistík mu pribudlo 33 bodov, 3 doskoky a 2 asistencie. V žilinskom tíme to strelecky najviac sypalo Róbertovi Rožánkovi, autorovi 25 bodov a 6 doskokov.

Čo ďalej: Do Handlovej pricestuje druhý tím súťaže Košice, Žilina sa predstaví doma v ďalšom dôležitom súboji, tentoraz na nich čakajú basketbalisti Karlovky.

Highlighty zo zápasu Handlová – Žilina:

Foto: Jakub Ruman