• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Aj keď sa stretnutie medzi basketbalistami BK Inter Bratislava a IMC Slovakia Považská Bystrica skončilo podľa očakávania víťazstvom tímu z Eurovia SBL, tak po výsledku 105:63 vládla na oboch stranách spokojnosť.

Inter mal o čosi pomalší rozbeh, postupne však pridával na obrátkach. Chlieb sa začal lámať v druhej štvrtine, kde si zverenci trénera Olivera Vidina vytvorili 19-bodový náskok. Ten dokázali po prestávke ešte zveľadiť, aj s kompletnou rotáciou napokon z toho bolo víťazstvo o 42 bodov. „Žlto-čierni“ tak opäť po roku zvládli úvodnú prekážku v podobe kvalifikanta z prvoligovej súťaže.

„Zápas prebehol podľa našich očakávaní, bolo to povinné víťazstvo z našej strany. Musím pochváliť tím Považskej Bystrice, nevypustili zápas, hrali zodpovedne, snažili sa a robili čo mohli. Klobúk dole aj pred Pištom Svitekom, že v takomto veku ešte predvádza dobrý basketbal. Chcem ich pochváliť, je vidieť, že títo chlapci trénujú a robia to zodpovedne. Nešlo o výsledok, ale o herný prejav. Mali ho oveľa lepší ako minuloročný kvalifikant Petržalka. Hlavné bolo pre nás rozbehať sa a pripraviť sa na ďalší deň. Po dlhej ceste z Bratislavy sme potrebovali rozbeh, toto nám stačilo. Každý hráč dostal vyrovnaný počet minút a nik sa nám nezranil. Myslím si, že sme splnili všetky ciele, ktoré sme si stanovili. Myslím si, že o inom, ako o víťazstve nemohla byť reč. Otázne bolo, či to budeme flákať alebo sa normálne rozbeháme. Bol to však podľa mňa pekný basketbal, na oboch stranách bolo viacero pekných akcií. Treba všetkých pochváliť,“ vyjadril sa k súperovi a stretnutiu tréner Interu Oliver Vidin.

Na strane Považskej Bystrice mali iba dvaja hráči skúsenosti z účinkovania na najvyššej úrovni. Po bohatej medzinárodnej kariére sa vrátil na Slovensko Štefan Svitek, niekoľko sezón obliekal dres Nitry Adam Samek. „Prehrali sme síce o 42 bodov, ale myslím si, že sa za náš výkon nemusíme hanbiť. Pre niektorých hráčov to bola prvá skúsenosť s najvyššou súťažou. Na naše pomery sme hrali veľmi dobre, ale zistili sme, že prvá liga je oveľa slabšia ako najvyššia súťaž. Budeme musieť ešte veľa pracovať na niektorých systémoch a hlavne aj na obrane. Videli sme, čo to s nami spraví, keď sú súperi oveľa fyzickejší. Myslím si, že môžeme byť s našim výkonom spokojní. Potešilo nás, že sme si neurobili hanbu,“ uviedol Samek.

Podobné dojmy mal aj asistent trénera mužskej reprezentácie a úspešný mládežnícky tréner Peter Torda: „Prejavila sa jasná kvalita družstva Interu. Boli miesta, kedy sme ich aj my prinútili brániť a urobiť niečo naviac. To asi v tomto zápase nečakali. Celý prvý polčas, aj napriek tomu, že to bolo nízke skóre, tak sme ho hrali trochu ustráchane na môj vkus. Aj tým, že štýl rozhodovania je iný, ako sme zvyknutí v prvej lige alebo u juniorov. Chlapcom som povedal, že sme uhrali lepší zápas ako Petržalka pred rokom. Je vidieť, že Inter je niekde úplne inde. Jednak, že sa vidia v útoku a my potom nestíhame rotovať. Je to oveľa rýchlejšie, ako sme zvyknutí z našich súťaží. Podľa mňa tam bol až príliš veľký rešpekt celú prvú štvrtinu.“

Tréner Považskej Bystrice má vo svojom kádri viacero hráčov pôsobiacich v mládežníckych reprezentačných tímoch. Aj z tohto pohľadu mala pre nich konfrontácia s Interom veľký význam: „Tí, ktorí majú trocha ambíciu, tak videli, o čom to je v obrane, v útoku a v riešení následných situácií. Buď budú vedieť, na čom majú pracovať ďalej alebo sa tomu poddajú a bude im stačiť to, čo vedia a ako to robia.“

Aj napriek konečnému rezultátu však basketbalisti Považskej Bystrice neľutujú kvalifikačné boje, po ktorých prišla odmena v podobe súboja s úradujúcim majstrom a minuloročným finalistom Slovenského pohára. „Vychádzalo to všetko od Pištu (poz. Sviteka), bol veľmi za to, aby sme to hrali. Chcel sa dostať až sem, aby možno v úvodzovkách ukončil kariéru na úrovni, respektíve na vyššom fóre ako prvá liga. Ja si myslím, že každý jeden zápas proti takýmto chalanom je vysokou školou basketbalu,“ dodal na záver Torda.

Foto: Peter Jesenský