• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Levickí Patrioti zvládli najdôležitejší zápas aktuálneho ročníka, prvýkrát v sezóne zdolali Inter Bratislava, čím si zaručili druhé miesto po základnej časti. Pri návrate trénera Tea Hojča na lavičku zvíťazili jeho zverenci 82:65.

„Pomohla nám prítomnosť trénera na lavičke. Aj keď sa nemôže až tak pohybovať a gestikulovať, tak nás vie povzbudiť a použiť správne slová na motiváciu, v šatni a aj na lavičke,“ začal s hodnotením duelu rozohrávač Levíc Milan Žiak. Na jednej strane prítomnosť Hojča, na strane druhej chýbala Interu zranená dvojica Stefan Matovič a Aleksandar Vlahovič. Domáci basketbalisti sa pustili do dôležitého zápasu s veľkou energiou, vysoká úspešnosť v priestore pod košom im priniesla už v šiestej minúte prvé dvojciferné vedenie. „Žlto-čierni“ sa naopak len ťažko presádzali do agresívnej obrany súpera. „Chceli sme ísť do play off s víťazstvom a určite nie s pocitom, že sme posledný zápas základnej časti prehrali. Nevadí, máme týždeň na prípravu, oddych a byť na sto percent pripravení na play off. Začína nová súťaž, nechceme nič podceniť a nedopustiť žiadne prekvapenie,“ povedal pivot Interu Michal Baťka.

V druhej štvrtine preukázal víťaz základnej časti svoje kvality, ale Levice zastavili ich snahu v správnom momente. Svedčí o tom aj fakt, že Inter ani raz v stretnutí neviedol. Naopak, Patrioti využívali ponúknuté šance na zveľaďovanie náskoku. Preto aj po prvom polčase viedli 44:33. „Nám niektoré strely nepadli, obvykle si nachádzajú cestu do koša. Dali sme málo bodov, to bol asi dôvod našej prehry. Zvykneme dávať 85 – 90 bodov, teraz sme dali 65. To bol asi kameň úrazu. Možno, keby niečo padlo a priblížime sa na päť bodov, tak by to vyzeralo úplne inak na konci. 33 bodov za prvý polčas nie je v Leviciach najhoršie číslo, len 44 inkasovaných od nich je trochu veľa. Musíme si pozrieť, kde sme robili v obrane chyby a poučiť sa z toho,“ zamyslel sa Baťka.

Ako rozhodujúci sa ukázal vstup do druhého polčasu, Levice ho zvládli, Inter naopak nie. „Chceli sme hneď na nich vyskočiť a ukázať im, že cesta tadeto nevedie. Hlavne v obrane sme chceli pritvrdiť, boli sme dostatočne agresívni a odstavovali sme ich. Aj na polčase, aj počas zápasu sme si hovorili, že takto chceme hrať. Napokon sme si to udržali do konca. V Prievidzi sme si to už mohli potvrdiť, žiaľ, nepodarilo sa to. Bol to teraz oveľa koncentrovanejší výkon ako v predchádzajúcich dvoch zápasoch, ale nemyslím si, že sme hrali úplne zle v tých stretnutiach. Teraz sme mali menej výpadkov. Sme šťastní, o to nám išlo. Podarilo sa nám to, čiže nálada je super. Tešíme sa na play off,“ vyjadril sa Žiak.

Hostia ešte kontrovali úspešnými trojbodovými pokusmi, ale definitívu urobili Levičania v úvode záverečnej 10-minútovky. Hneď v úvode zaznamenali osem bodov za sebou a šesť minút pred koncom bol ich náskok dokonca 20-bodový. Inter už aj pod vplyvom užšej rotácie nemal nárok pomýšľať na výhru. Patrioti mohli pošetriť sily na ďalší dôležitý duel, už v pondelok ich čaká odveta semifinále Alpsko-jadranského pohára. „Boli sme desiati, ktorí môžu pokojne hrať zápasy. To úplne stačí. Verím, že chalani sa dajú do soboty dokopy. Čaká nás Handlová. Dúfam, že budeme ešte o dvoch hráčov silnejší,“ zakončil hodnotenie pivot Interu.

Čo ukázal zápas: Vo všetkých streleckých ukazovateľoch boli domáci hráči lepší, v ich prospech hovorí aj vyšší počet doskokov, asistencií, ziskov a tiež menší počet strát. Inter kontroval len v bodovej produkcii lavičky.

Hráči zápasu: Z levického kolektívu by sme vyzdvihli Borisa Bojanovského, autora 14 bodov, 12 doskokov a troch blokov. Na strane Interu odviedol svoj tradičný a vysoký štandard Nemanja Barač. Do štatistík si pripísal 16 bodov, 4 doskoky, 2 asistencie a 3 zisky.

Čo ďalej: Ako sme už spomenuli vyššie, Levice ešte čakajú povinnosti v Alpsko-jadranskom pohári. Proti USK Praha budú v odvete naháňať trojbodové manko. Až potom sa môžu sústrediť na štvrťfinálovú sériu s Karlovkou. Inter má pred sebou celý týždeň, aby sa pripravil na súboje s basketbalistami Handlovej.

Foto: Lukáš Droppan