• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Mal to byť papierovo jednoznačný duel, Spišiaci už totiž nemali šancu postúpiť do play off a Svit si plánoval poistiť piatu pozíciu. Napokon však bola z toho veľká dráma, no so šťastnejším koncom pre „medvede“, ktoré zvíťazili po obrate v závere 94:89.

Zverenci trénera Ericha Korfantu sa chceli s neúspešnou sezónou rozlúčiť víťazne, v hre bola možnosť postupu na predposledné miesto v tabuľke. K zápasu pristúpili správne, po väčšinu času totiž viedli nad favoritom aj napriek tomu, že hrali v mimoriadne úzkej rotácii. „Určite sme chceli našich fanúšikov potešiť a odvďačiť sa im výhrou. Určite aj pre nich to bola veľmi ťažká sezóna, veľmi rád by som sa im poďakoval, že aj napriek tomu, čo všetko sa udialo, tak stále chodili na zápasy a podporovali nás,“ vyhlásil pivot Spišskej Novej Vsi Viktor Juríček.

Jeho spoluhráči ešte päť minút pred koncom viedli o bod, potom však zaúradovali skúsenosti na strane Iskry. Či už Pavol Lošonský, Anthony Jackson alebo Saša Avramovič, tí všetci premenili takmer všetko, čo bolo v tých chvíľach potrebné. „Náš súper odohral veľmi dobrý zápas. Bolo to ich posledné stretnutie v sezóne, preto ju chceli zakončiť víťazne. My sme neboli pod žiadnym tlakom, akurát nám chýbal prvý rozohrávač A.J. Walton,“ uviedol Jackson.

Veľkou udalosťou bol súťažný návrat rozohrávača Iskry Marka Radonjiča, pre ktorého to bol prvý duel od 11. novembra 2017. Proti Spišskej Novej Vsi sa prezentoval 7 bodmi a 3 doskokmi. „Marko je späť v zostave, čo je veľká pomoc do play off. Je totiž veľkou súčasťou našich úspechov v úvode sezóny,“ povedal rozohrávač Svitu. Napokon aj on prispel k zisku dvoch bodov. „Myslím si, že zápas sme rozhodli našou energiou v druhom polčase. Hrali sme ako kolektív. Toto treba využiť na tréningoch, aby sme boli pripravení na prvý zápas play off,“ dodal Jackson.

Spišiaci sa však nemusia za svoj výkon hanbiť, aj bez viacerých zahraničných hráčov dokázali hrať so Svitom až do konca vyrovnanú partiu. „Svit odohral dobrý zápas a ukázal svoje kvality na čele s Avramovičom a Lošonským. Myslím si, že nám na konci došli sily. Niektorí z nás odohrali dosť minút, no napokon to nestačilo. Dali sme však do zápasu všetko,“ vyhlásil Juríček. Pivota Spišskej Novej Vsi môže mrzieť skorý koniec sezóny, keďže sa po dlhej absencii dostal rýchlo do formy. „Sezóna určite nedopadla podľa predstáv, ale už je koniec. Ja som bol rád, že som si vôbec ešte túto sezónu zahral. Už v apríli začínam spolu s Martinom Blahom a Samuelom Bahnom prípravu na ďalší ročník,“ dodal na záver 24-ročný basketbalista.

Čo ukázal zápas: Ak to napíšeme trochu nadnesene, tak Svit triumfoval z čiary trestných hodov. Oproti Spišskej Novej Vsi totiž zaznamenal o šesť bodov viac. Lepší bol však aj v priestore pod košom, efektívnejšie ťažil zo strát súpera a viac bodov zaznamenala aj ich lavička.

Hráči zápasu: Vydarený zápas mal Viktor Juríček, ktorý sa prezentoval 12 bodmi, 10 doskokmi a 5 asistenciami. Hostí potiahol Saša Avramovič, autor 23 bodov, 7 doskokov a 5 asistencií.

Čo ďalej: Pre Spišskú Novú Ves sa už sezóna skončila, v najbližších dňoch a týždňoch môžu analyzovať príčiny ďalšej absencie vo vyraďovacích bojoch. Svit si zmeria sily v papierovo najvyrovnanejšej štvrťfinálovej sérii, ich súperom budú hráči Košíc.

Foto: Michal Búza