• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Dráma doslova do poslednej sekundy. Zápas plný zvratov, ktorý sa musel páčiť každému basketbalovému priaznivcovi. Aj taký bol druhý semifinálový súboj medzi MBK Rieker Com-Therm Komárno a BK Levickí Patrioti. Víťaz mohol byť len jeden, „obuvníci“ po výsledku 95:92 napokon vyrovnali stav semifinálovej série na 1:1.

O zápletku nebola núdza, nechýbali ani emócie, veľké výkony a výborná atmosféra. Tradičné derby medzi Komárnom a Levicami splnilo do bodky všetko, čo sa od tejto série očakáva. A dá sa povedať, že toto druhé dejstvo bolo tým najlepším, čo sa zatiaľ v tohtoročnom play off dalo vidieť. Ale poďme po poriadku.

Patrioti začali toto stretnutie nesmierne sebavedomo, s vysokou úspešnosťou streľby a efektívnou hrou viedli už v siedmej minúte 18:8. Lenže Komárno sa pozviechalo, trestné hody im prinavrátili šance, po prvej štvrtine však prehrávali 26:28. „Myslím si, že vstup do zápasu sme mali veľmi dobrý, hlavne v obrane. V útoku sme si dobre posúvali loptu, dávali sme niektoré ľahké strely. Potom prišla druhá štvrtina, ktorá bola zlá. V tretej 10-minútovky sme sa vrátili do zápasu. V Komárne sa ťažko vyhráva, keď im dáte šancu, tak ju využijú,“ vyjadril sa k stretnutiu hosťujúci Miha Vašl.

V druhej štvrtine sa momentum otočilo na stranu domácich basketbalistov. Hneď v úvode poslal Vuk Djordjevič Komárno do vedenia, v piatej minúte sa dostalo dokonca cez dvojcifernú hranicu. Karta sa razom obrátila, na koni boli zverenci trénera Miloša Šporara. „Bol to dobrý zápas, pretože sme zvíťazili. Nezačali sme však dobre prvú a tretiu štvrtinu. Bolo tam mnoho problémov, v obrane sme nerobili to, o čom sme sa pred zápasom bavili. Do ďalšieho zápasu to musíme zlepšiť, ak tam chceme vyhrať. Vieme však, že to nebude jednoduché. Nemôžeme dovoliť súperovi takú veľkú bodovú šnúru, hlavne doma. V druhej štvrtine sme začali robiť to, čo sme mali už od úvodu. Toľko zlých minút si jednoducho nemôžeme dovoliť, ak sa to bude opakovať, tak môže prísť trest. Levice sú totiž dobrým tímom, musíme byť plne koncentrovaní,“ zamyslel sa nad priebehom rozohrávač Komárna Boban Tomič.

Lavičkoví hráči Levíc v tejto fáze dlho zaostávali, v druhej štvrtine upustili od herného prejavu z úvodu. Aj tento fakt sa podpísal na tom, že do šatní išli s 13-bodovým mankom. „Neviem, čo sa udialo. Možno sme sa až príliš uvoľnili po prvej štvrtine. Umožnili sme im niekoľko otvorených striel. Toto musíme zlepšiť, ak chceme ďalší zápas vyhrať,“ uviedol Vašl.

Tretia štvrtina bola takmer na oko identická tej prvej. Taktovku opäť zobrali do rúk Patrioti, po štyroch minútach bolo manko jednociferné, o ďalšie dve minúty neskôr už posielal Vašl svoj tím do vedenia. Komárno zrážali na zem školácke chyby. „Bolo to podobné ako v prvej štvrtine, začali hrať agresívnejšie, my sme boli mäkkí. Z 15-bodového náskoku bolo razom dvojbodové manko. Do druhého polčasu musíme vstupovať silnejšie a dávať si na toto pozor,“ naznačil Tomič. Napokon išli zverenci trénera Tea Hojča do poslednej časti za stavu 66:64 v ich prospech. „V tretej štvrtine sme sa zomkli, zahryzli sme sa do súpera. Podarilo sa nám zmazať manko a po tretej štvrtine vyhrávať o dva body. Bojovali sme až do konca, ale v tomto stretnutí boli lepším tímom,“ dodal Vašl.

Záverečné minúty už priniesli strhujúcu bitku, Komárno opäť otočilo priebeh na svoju stranu, ale Levice sa stále držali v závese. Bolo tak jasné, že o osude zápasu sa rozhodne až v samotnom závere. „Asi sme neboli úplne koncentrovaní v závere, hlavne v útoku sme urobili chyby,“ myslí si hráč Levíc. Jeden z rozhodujúcich momentov prišiel štyri minúty pred koncom, „obuvníci“ využili technickú chybu Vašla, za dve minúty zaznamenali šesť bodov za sebou. Patrioti sa opäť dotiahli, ale 59 sekúnd prišiel moment Milesa Bowmana. Jeho „and-one“ akcia znamenala zisk prvého bodu v sérii. Hostia síce bojovali až do poslednej sekundy, ale stretnutie už na svoju stranu neobrátili. „Myslím si, že rozhodla jedna lopta. Môžem povedať, že sme boli o čosi šťastnejší, premenili sme trestné hody. Bol to jeden z kľúčových momentov (poz. akcia Bowmana), dostali sme sa do 4-bodového vedenia. Hneď z ďalšieho útoku však prišla trojka. To je nebezpečné, tomu sa musíme vyvarovať. Je to dôležitý bod. Ak by sme tento zápas prehrali, tak by to bolo 0:2 a bolo by to veľmi ťažké. Ideme na ich palubovku, kde sa ľahko nevyhráva. Pokúsime sa tam vyhrať, urobíme pre to všetko,“ zakončil hodnotenie kapitán Komárna.

Čo ukázal zápas: Takmer vyrovnaný duel, čo sa týka streľby. Rozhodli drobnosti, ako úspešnosť trestných hodov Komárna. Patrioti boli lepší vo viacerých ukazovateľoch (zisky, straty, body po stratách), ale prekvapujúco, väčší bodový príspevok mala domáca lavička.

Hráči zápasu: Na domácej strane vyčnieval Justin Jackson, americký pivot si pripísal na svoje konto 23 bodov, 11 doskokov, 3 bloky a 7 plusových faulov. U hostí zaujal komplexným výkonom „Solo“ Diabate, autor 15 bodov, 6 doskokov, 5 asistencií a 5 ziskov.

Highlighty zo zápasu Komárno – Levice:

Foto: Lukáš Droppan, Karol Scholtz