• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Odpich do tejto semifinálovej série mal lepší Inter, ale nasledujúce dva zápasy dopadli lepšie pre basketbalistov Košíc. V treťom stretnutí si „býci“ navyše vybojovali dôležitú výhodu, keď zvíťazili na Pasienkoch 90:81.

Zdá sa, že zverenci trénera Miljana Čuroviča majú v tomto ročníku úspešný recept na hru Interu. Už ôsmykrát sa tieto dva tímy v sezóne stretli a v šiestich prípadoch z toho vzišli víťazne Košice. Sobotňajší zápas bol zo začiatku vyrovnaný, Inter sa postupne dostal do vedenia 33:27, Košice však 10-bodovou šnúrou za necelé tri minúty otočili stav stretnutia na 37:33 vo svoj prospech.

To bolo prvé varovanie pre domáci tím. „Žlto-čierni“ sa z neho príliš nepoučili, štyri minúty pred koncom tretej štvrtiny prehrávali už 50:64. Potom však prišli chvíle domáceho Jermonta Hortona, v tretej štvrtine zaznamenal štyri trojky a bol hlavným strojcom obratu. Inter sa ešte dostal sedem minút pred koncom do vedenia 73:72, to však bolo z ich strany všetko. Záver si zrežírovali Košičania a chladnokrvne presnou hrou dotiahli zápas do víťazného konca.

„Podľa mňa rozhodla energia a tímová hra. Hrali sme rozumne, darilo sa nám realizovať nacvičené signály. A bolo vidieť aj to, že súper mal problémy s našou zónovou obranou. Dôležité bolo, že sme sa dokázali pozviechať aj z toho, že Inter stiahol náš 14-bodový náskok. V tých fázach sme zaznamenali dôležité koše. Ubránili sme, doskočili a potom sme si to už ustrážili,“ povedal s 25 bodmi najlepší strelec Košíc Peter Sedmák. Reprezentačný pivot mal o motiváciu v zápase postarané: „Mám za sebou ťažký týždeň, mama bola v nemocnici so zranením. Chcel som dobre zahrať, venovať jej výhru, aby nabrala silu, aby bola zdravá a v poriadku. Som rád, že sa mi to podarilo.“

Víťaz základnej časti bude mať čo robiť, aby zastavil rozbehnutého súpera. Zároveň dúfa, že už čoskoro sa do zostavy vráti dvojica Tomáš Mrviš a Richard Grznár. „My sme neboli dôrazní v obrane, mnohokrát sme nedoskočili loptu pod vlastným košom, čím sme Košičanom umožnili vytvárať si ďalšie strelecké príležitosti. Vo štvrtej štvrtine sa nám súper odpútal na viacbodový náskok, to v konečnom dôsledku rozhodlo o prehre. Pozrieme si to, čo sme robili zle. Už teraz viem, že nám robila problém zónová obrana súpera. Verím, že sa nám podarí zvíťaziť už vo štvrtom zápase,“ hodnotil pivot Interu Michal Baťka.

 

Tréner domáceho celku Oliver Vidin neprestajne nabádal svojich zverencov k zlepšeniu hry, ale tentoraz sa im nedarilo podľa predstáv. „Košice pôsobili sústredenejším dojmom, hrali rozumnejšie ako my. Boli sme na nich pripravení, ale myslím si, že sme neboli v celom zápase koncentrovaní tak, ako by sme mali byť. Už v stredu to musíme zlepšiť,“ vyhlásil kouč Interu.

Po sobote tak stav semifinálovej série vyznieva lepšie pre „býkov“, k postupu im teoreticky stačí udržať tohtosezónnu domácu neporaziteľnosť vo vzájomných zápasoch so „žlto-čiernymi“. „Boli sme lepším mužstvom, boli sme dobre mentálne nastavení. Nezlomilo nás ani to, že Inter stiahol náš 14-bodový náskok. Aj to ukazuje silu nášho kolektívu. Zostávame nohami na zemi. Budeme sústredení aj naďalej. Štvrtým zápasom sa budem zaoberať až od pondelka,“ uzatvoril hodnotenie zápasu tréner Košíce Miljan Čurovič.

Čo ukázal zápas: Aj napriek tomu, že konečný rozdiel je len 9-bodový, tak Košice mali jasne lepšiu úspešnosť streľby za dva body. Inter zakontroval trestnými hodmi a trojkovými pokusmi, ale hosťom patril priestor pod košom.

Hráči zápasu: O obrat sa pokúšal v najväčšej miere Jermont Horton, autor 18 bodov a 4 doskokov. V hosťujúcom drese to bol zápas Petra Sedmáka, v štatistikách mu napokon svietilo 25 bodov, 3 doskoky, 2 asistencie, 2 zisky a 2 bloky.

Highlighty zo zápasu Inter – Košice:

Foto: Vladimír Dorňák