• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Nateraz zvládli basketbalisti Interu Bratislava najdôležitejší zápas sezóny, v piatom stretnutí semifinálovej série totiž odvrátili prvý košický mečbal. Výhodu domáceho prostredia využili vo svoj prospech, nad Košicami triumfovali 103:85 a zároveň si vynútili minimálne ďalší jeden duel.

 

Tlak bol pred zápasom na oboch stranách, domáci celok chcel totiž odvrátiť hrozbu nečakaného konca, hostia zase chceli uštedriť záverečný direkt. Lenže „žlto-čierni“ konečne ukázali, prečo sa stali jasným víťazom základnej časti. Už v prvej štvrtine si vytvorili dvojciferný náskok, v ďalšom priebehu ho ešte dokázali zveľaďovať. Žiaľ, viac ako o priebehu zápasu, sa bude diskutovať o incidente z 25. minúty. Roztržka medzi oboma celkami vyústila do diskvalifikačnej chyby Jermonta Hortona a Svetozara Stamenkoviča. Spúšťacím bodom mal byť údajný pľuvanec hosťujúceho hráča Vladimira Djordjeviča smerom k domácemu Hortonovi.

„Chlapci boli dobre namotivovaní, som rád, že sme to takto zvládli. Je mi však ľúto toho, čo sa stalo v 25. minúte. Jednoznačne sme vyhrávali, myslím si, že Košice neurobili dobre, keď sa snažili podobnými vecami zmeniť priebeh zápasu či série. Nemyslím si, že je to korektné. Djordjevičov pľuvanec či Stamenkovičovo udretie Hortona nerobí basketbalu dobré meno. Na zápase boli aj deti a adepti tohto športu. Je to zlá reklama,“ vyjadril sa po stretnutí tréner Interu Oliver Vidin.

Košický kormidelník Miljan Čurovič férovo ocenil víťazstvo svojho súpera, no zároveň sa pozastavil aj pri rozhodcovských verdiktoch, ktoré podľa jeho slov ovplyvnili priebeh zápasu: „Absolútne zaslúžené víťazstvo Interu. Mali navrch od začiatku zápasu, nastúpili s väčšou energiou. Jednému z najlepších hráčov ligy Stamenkovičovi odpískali rozhodcovia dva fauly za jeho prvé dva dotyky. Očakávam rovnaký rozhodcovský meter v utorok v Košiciach. Pokiaľ ide o situáciu z 25. minúty, poviem to tak, že také je play off. Nemyslím si však, že to malo takto vyzerať, hráčov za to určite nepochválim, ale patrí to k emóciám v play off. Vedu by som z toho nerobil.“

 

Tri stretnutia po sebe mali taktovku jasne v rukách „býci“, tentoraz však udávali tón domáci hráči. V istých momentoch duelu to dokonca vyzeralo tak, že hostia ako keby čakali na utorňajší duel v Angels aréne.

„Inter začal dobre, premieňal svoje strelecké pokusy. Tentoraz nám to nevyšlo. Stále vedieme v sérii 3:2, v utorok hráme doma. Naša pozornosť sa teda teraz koncentruje na najbližšie stretnutie. Máme to vo vlastných rukách. Doma sme v tejto sezóne ešte s Interom neprehrali. Sme skúsený tím, prehru z Bratislavy hodíme za hlavu,“ vyhlásil krídelník „býkov“ Richard Körner.

Prvý semifinálový mečbal je odvrátený, ďalší pokus príde už v utorok na východe Slovenska. Treba pripomenúť, že v aktuálnom ročníku ešte Inter neodchádzal z Angels arény ako víťaz. Lenže tzv. „momentum“ sa môže po sobote otočiť práve na stranu víťaza základnej časti.

„Musíme hrať agresívne, tvrdo a nekompromisne. Uvidíme, ako to bude v Košiciach vyzerať. Incident z tohto duelu môže ovplyvniť šiesty zápas. Teraz musíme hrať úplne opačne ako sme hrali v Košiciach v predchádzajúcom zápase, ktorý sme prehrali o 20 bodov. Musíme hrať živšie, rýchlo dopredu, s veľkou energiou. Jednoducho nadviazať na výkon z tohto domáceho duelu,“ neskrýval odhodlanie krídelník Bratislavčanov Marek Kozlík.

Highlighty zo zápasu Inter – Košice:

Foto: Vladimír Dorňák