• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Takmer identický priebeh a dráma doslova do poslednej sekundy. Taký bol druhý finálový zápas medzi Košicami a Levicami. Ani tentoraz v ňom neuspel domáci celok, Patrioti si totiž zobrali požičané, v Angels aréne prišla prvá domáca prehra v tohtoročnom play off. Levice totiž zvládli koncovku na výbornú, odmenou je vyrovnaný stav v sérii.

Stredajší zápas sa vyvíjal úplne inak, ako ten sobotňajší. Začiatok totiž patril Leviciam, aktivita pod košom im priniesla po necelých troch minútach vedenie 8:0. Po šiestich minútach dokonca viedli o desať bodov, k slovu sa však postupne dostali aj domáci basketbalisti. Tí už mohli počítať so Svetozarom Stamenkovičom, no v úvode doplácali na časté chyby a slabú úspešnosť streľby. Hostia vyzerali na palubovke oveľa živšie a aj ich herný prejav bol zodpovednejší. „Nemyslím si, že fakt, že Sveťo nehral v prvom zápase v Leviciach, niečo zmenil. V prvom zápase sme nehrali dostatočne dobre. Či už by Sveťo hral alebo nie, nemyslím si, že by to niečo zmenilo na našej hre. V tomto zápase sme hrali oveľa lepšie mentálne, fyzicky sme boli tvrdší. Sveťo je správny hráč. Nebol som nadšený tým, že nehral v prvom zápase, pretože si myslím, že si zaslúži hrať vo finále. Je skvelým hráčom a ľudia by mali vidieť hrať skvelých hráčov,“ prezradil tréner Levíc Teo Hojč svoj názor.

Košice sa rýchlo spamätali a ešte do konca prvej štvrtiny znížili manko na rozdiel jediného bodu. Od tohto momentu to bol duel ako na hojdačke. „Býci“ v druhej štvrtine na malý moment viedli, aby potom opäť dovolili súperovi odísť na dvojciferný rozdiel. Lenže Patrioti tiež chybovali, čím umožnili súperovi ďalší návrat do zápasu. „Pravé finále, veľmi dobrý zápas. Chcem pogratulovať Leviciam k tomu, ako zahrali v zápase. V koncovke dokázali zvíťaziť, bolo to o jednej lopte. Celý zápas bol dramatický. Na konci by sme možno urobili niekoľko vecí trochu inak, no čo bolo, bolo. Svoju pozornosť teraz musíme otočiť na tretí zápas v Leviciach. Ťažko mi je teraz analyzovať, hlavou mi prebieha veľa myšlienok. Ako som povedal, koncovka bola o jednej lopte, čo Levice dokázali využiť vo svoj prospech. V Leviciach v sobotu to bolo opačne. V pravom finále sa bojuje o každú loptu a fanúšikovia môžu byť spokojní,“ povedal krídelník Košíc Igor Marič.

Aj z tohto pohľadu bolo polčasové skóre 40:44 reálnym odzrkadlením vývoja na palubovke. Po prestávke sa pridalo na emóciách, bojovnosti a tiež nasadení. Razom boli veľké bodové nástupy súperov minulosťou, v hre o víťazstvo sa držali oba celky. „Bol to skvelý finálový zápas. Prvý bol taktiež tesný, ale ponúkol nižšiu kvalitu ako tento zápas. Zaujímavá zápletka až do konca a verím, že fanúšikovia si ho užili. Toto je to, o čom je finále. Začali sme dobre, ale pred koncom prvého polčasu sme namiesto toho, aby sme išli do šatní s dvojciferným vedením, sme išli len so štvorbodovým. Rovnaká vec sa stala dvakrát v druhom polčase. Dostali sme sa do sedembodového vedenia, ale dovolili sme im, aby sa vrátili späť do zápasu. Bol to tvrdý zápas, Košice majú skvelý tím a samozrejme nie je možné ich zastaviť vždy a za každých okolností, preto sme ešte o to viac šťastní, že sme dokázali zvíťaziť,“ vyjadril sa pivot hostí Žarko Djurič.

Predsa len, o čosi lepšie boli stále na tom Levičania. Držali si po väčšinu času náskok, Košice tak stálo veľa síl, aby živili svoju nádej na zisk druhého finálového bodu. Práve kolektívnejší výkon Patriotov bol cestou k úspechu v Angels aréne. „Veríme našej hre, ktorú hráme počas celej sezóny a keďže nás doviedla do finále, nevideli sme dôvod robiť žiadne veľké zmeny. S hráčmi sme rozobrali prvý zápas, videli sme, čo sme robili zle a vykonali sme malé zmeny v príprave. V tomto zápase hráči plnili herný plán omnoho lepšie ako v prvom zápase. Úvod stretnutia sme mali omnoho lepší v porovnaní s prvým duelom v Leviciach, to nám veľmi pomohlo k výhre. Ak nehráte ako tím, tak nie ste dobrým tímom. Náš tím nie je založený na superhviezdach. Ak hráme ako tím, tak máme šancu poraziť kohokoľvek a hovorím to od prvého zápasu v tejto sezóne a svoj názor nezmením. Ak hráme sebecky a individualisticky, tak nie sme dobrí a nebudeme vyhrávať žiadne zápasy. Je to také jednoduché,“ vyhlásil Hojč.

„Býci“ mali viacero šancí na obrat, ale v poslednej štvrtine si vybrali hluchú chvíľku. Levice ju využili k menšiemu trháku, ale ten bol v samotnom závere zmazaný. Ešte 30 sekúnd pred koncom bol stav vyrovnaný – 79:79. „Neviem si to vysvetliť, boli sme dobre pripravení. Tak ako som hovoril, musíme si postrážiť začiatok, nepostrážili sme si ho a nakoniec to bolo 50/50. Levice to dotiahli do úspešnejšieho konca. Bolo to ťažké celý zápas. Fauly, ktoré boli odpískané, nejdem komentovať, nech si každý urobí vlastný obraz. Ťažko dohrávať zápas bez troch hráčov základnej päťky, neviem čo mám k tomu povedať. Každý, kto má dve oči a videl, čo sa stalo, tak nech si to rozanalyzuje sám. Emócie opadnú a uvidíme, aký záver sa z toho vyvodí. Jednoznačne si myslím, že to nebol pekný basket pre diváka a finále mužskej basketbalovej ligy by malo byť o tom, že divák má prísť a vidieť špičkový basketbal a nech vždy vyhrá ten lepší a nech sa to nerozhoduje inak,“ hovoril po zápase kapitán Košíc Richard Körner.

Ešte predtým prišla dôležitá trojka Djuriča, na ktorú však prišla odpoveď v podobe troch úspešných trestných hodov Vladimira Djordjeviča. „Lopta prišla ku mne a ja som vystrelil. Neskôr som urobil hlúpy faul. Necítim sa ani trochu hrdinom. Bolo to skutočne tímové víťazstvo, pretože sme hrali spolu ako tím, nikto neutekal pred zodpovednosťou a zaslúžene sme vyhrali,“ dodal Djurič. Košice nevyužili ponúknuté šance, Rahmon Fletcher v závere stratil loptu a krkolomný pokus Mariča si už cestu do koša nenašiel. „V závere to bola lotéria. Počas celého zápasu to bolo medzi oboma tímami vyrovnané a v takýchto momentoch rozhodujú detaily,“ myslí si hosťujúci krídelník Tanel Kurbas.

Séria je otvorená, po dvoch dueloch je stav vyrovnaný 1:1. V oboch prípadoch platí, že práve vo finále prišli Levice a Košice o svoje domáce víťazné série v play off. Čo prinesie tretí zápas? Ostáva veriť, že podobne dramatický duel, v ktorom sa bude riešiť hlavne priebeh zápasu. „Nemôžeme byť šťastní, v play off sme doma nechceli prehrať žiadny zápas. Doteraz sa nám to darilo, žiaľ, nepodarilo sa nám to udržať. Hovoril som, čo bolo, bolo. Musíme sa sústrediť na ďalší zápas. Hrá sa na štyri víťazstvá, nič nie je rozhodnuté. Sme určite trochu smutní, keď prehráme takýto zápas. Bola plná hala, chcel by som sa poďakovať fanúšikom, ktorí prišli, bola parádna atmosféra. Mrzí ma, že sme nedokázali zvíťaziť,“ zakončil Marič.

Čo ukázal zápas: Lepšia streľba na strane Levíc, zmazanie rozdielu v priestore pod košom. Tieto faktory stáli Patriotov prvý zápas, teraz im to prinieslo výhru. Výraznejšie zabrala aj lavička, ktorá mala na svojom konte o deväť bodov viac ako súperova.

Hráči zápasu: Keď bolo treba, tak zobral na seba zodpovednosť a takmer vždy mu vyšla. Pedja Stamenkovič zaznamenal v zápase 16 bodov, 2 doskoky a 3 asistencie. V hosťujúcom drese sa postaral o dva kľúčové trestné hody, no po celý zápas odovzdával mimoriadne zodpovedný výkon. Milivoje Mijovič mal na svojom konte 13 bodov, 8 doskokov, 2 asistencie a 4 zisky.

Highlighty zo zápasu Košice – Levice:

Foto: Peter Jesenský