• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Úradujúci majster BK Levickí Patrioti nedopustil na svoj úkor žiadne prekvapenie, proti BKM Lučenec nasadil od začiatku vysoké tempo a v kombinácii s produktivitou v útoku, nemal väčšie problémy pri uhájení domácej palubovky. Nováčik tak zatiaľ čaká na premiérovú výhru, v metropole Tekova prehral 71:97.

Levičanom tentoraz výrazne pomohla úvodná štvrtina, úvodné minúty boli síce vyrovnané, ale postupne sa začala prejavovať skúsenosť a kvalita na strane zverencov trénera Tea Hojča. „Začali sme agresívne tak, ako chceme. Od začiatku zápasu to bol náš plán. Rýchlo sme sa dostali do vedenia, potom síce prišli lepšie a horšie momenty, ale myslím si, že sme sa dokázali skoncentrovať a zaslúžene sme zvíťazili,“ začal pozápasové hodnotenie rozohrávač Patriotov Boban Tomič.

Lučenec začal nebojácne, tvrdšou hrou držal krok. Problémom však bola efektivita v útoku, dlho mali na svojom konte viac pokusov ako súper, no premieňanie sa ukázalo ako výrazná slabina. „Levice sú veľmi dobrým tímom. V zápase boli momenty, kedy sme mali premeniť šance, ktoré sme mali. Zle sme odstavovali pod košom, na doskokoch nás zničili. Tréner nám o tom hovoril, aby sme sa snažili vyrovnať, nedávali im druhé šance a držali sa taktických pokynov. Myslím si, že sme to však nerobili, nesústredili sme sa dostatočne. Ak sa obzrieme za niektorými vecami, ktoré sme mali robiť, tak napríklad v ofenzíve sme v istých chvíľach stagnovali. Strieľali sme na konci útokov, respektíve sme strácali loptu alebo sme mali ťažké pokusy. Keby sme boli v tomto smere viac pripravenejší v zápase, tak by k takýmto veciam neprichádzalo,“ uviedol hosťujúci pivot Ethan Jacobs.

Už v ôsmej minúte Levice dvojciferným rozdielom (25:14), do konca štvrtiny navýšili náskok na 15 bodov (33:18). V ďalšom priebehu sa nič nezmenilo na pohodlnej kontrole zápasu, Lučenec dokázal na niekoľko chvíľ zatlačiť favorita, ale výraznejšiu zmenu to neprinieslo. Podľa levického tvorcu hry bol úvod kľúčový: „Bolo to dôležité, pretože chalani získali sebavedomie, vrátane lavičkových. Je dôležité dobre začať zápas, pretože v predošlých dvoch stretnutiach sme nezačali veľmi dobre, ale teraz sa to začalo zlepšovať. Som šťastný z toho. Hrali sme agresívne, premieňali sme strely a ľahké vniky do koša. Držali sme sa plánu. Som rád, že sme ukázali, že vieme mať dobrý vstup do duelu.“

Až v záverečnej štvrtine poľavil tlak nováčika, čo úradujúci majster využil na to, aby výraznejšie navýšil skóre zápasu. „Lučenec hrá dosť tvrdo. Bol som trochu prekvapený z toho, že majú nižších rozohrávačov. Myslím si, že bude ťažkým orieškom pre každého. Ak nepôjde niekto proti ním na sto percent, tak to bude ťažké,“ vyhlásil Tomič. Výsledkom bol triumf o 26 bodov. „Z tohto zápasu sa môžeme ponaučiť. Pozrieme sa na video, kde si urobíme analýzu toho, čo by sme do ďalších stretnutí mohli urobiť lepšie,“ dodal Jacobs.

Zatiaľ čo Lučenec na premiérové víťazstvo v SBL čaká, tak Levice zaknihovali už tretí triumf v rade (vrátane stretnutí Alpsko-jadranského pohára). „Dobre sme začali sezónu, ale teraz je pred nami náročnejší program. Ideme do Komárna, do Svitu, doma proti Interu a do Prievidze. Ideme však od zápasu do zápasu,“ uzatvoril slovinský basketbalista.

Čo rozhodlo: Ako sme už poznamenali, efektivita v streľbe, ktorá bola na strane Levíc. Svojho súpera preskákali aj pod košom (o 14 lôpt) a boli aj oveľa viac kolektívnejší (21 vs. 6 asistencií)

Kto zaujal: Práve Boban Tomič patril k najvýraznejším postavám levického družstva, v zápase zaznamenal 18 bodov, 4 doskoky, 8 asistencií, 3 zisky a 7 plusových faulov. V hosťujúcom tíme podal veľmi solídny výkon Johnny Griffin, autor 19 bodov (80% streľby z poľa) a 9 doskokov.

Highlighty zo zápasu Levice – Lučenec:

Foto: Lukáš Droppan