• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Už niekoľko sezón po sebe sú v úvode na čelných pozíciách tabuľky hráči Iskry Svit. Nakročené k tomu majú aj v tomto ročníku, v domácej premiére jednoznačne preskákali Komárno a zvíťazili nad ním 84:71.

Na papieri pri tom „podtatranci“ vyzerali o čosi slabšie v porovnaní so sezónou 2017/2018, o to príjemnejšie prekvapenie je, že zverenci trénera Michala Madzina zatiaľ bez väčších starostí získali dve víťazstva a majú na svojom konte plný počet bodov. Proti „obuvníkom“ mali opäť výborný úvod, síce na niekoľko momentov viedol ich súper, ale v ďalších momentoch mali zápas vo svojich rukách. „Veľmi dobrý zápas pre nás. Bola to možnosť ukázať našim fanúšikom nový tím, ktorý podľa mňa má na to, aby patril k ligovej špičke. Začali sme veľmi dobre, získali sme vďaka tomu sebavedomie a počas celého stretnutia sme hrali s vysokou energiou a koncentráciou,“ hodnotil zápas rozohrávač „medveďov“ Andrew Guillory.

Jeho spoluhráčom sa podarilo pokryť kľúčové opory na strane Komárna, Nenad Miloševič zaznamenal 2 body, americká dvojica Jamal Hunter a Dayon Goodman mala spoločne na konte 13 bodov. Opäť silná bola najmä základná päťka Iskry, spoločne dala 67 z celkových 84 bodov tímu. „Vedeli sme, že nás čaká ťažký súper. Svit má kvalitné mužstvo na čele s výborným trénerom Michalom Madzinom, Aj keď sme sa poctivo pripravovali na ich, tak počas zápasu sme úplne zlyhali na takých veciach, kde je Svit najsilnejší – útočný doskok, kde sme im dovolili až 12 doskokov za prvý polčas. Nevedeli sme tiež zastaviť ich najsilnejšiu zbraň – Sašu Avramoviča. Za polčas nám dal 23 bodov, tieto dve veci sú hlavným dôvodom, prečo sme prehrali. Mali sme aj smolu, počas rozcvičky sa zranil Laco Stojanov, od ktorého sme očakávali, že by ho mohol zastaviť,“ povedal komárňanský krídelník Saša Jankovič.

Svit preskákal svojho súpera o priepastných 19 lôpt a bez väčších problémov zvládali aj tlak Komárna v druhom polčase. V správnom čase totiž vždy našli odpoveď. „Kľúčové bolo, že sme ich preskákali. Veľmi dobre sme sa pripravovali na nich, videli sme video, naskautovali sme ich a mali sme zápasový plán, ktorý sa nám darilo napĺňať,“ zamyslel sa Guillory. Zverenci trénera Michala Madzina tak preniesli dobrú prípravu aj do súťažných zápasov. „Odohrali sme jedenásť prípravných zápasov, ktoré nám veľmi pomohli, keďže sme vďaka ním mohli lepšie ako tím spoznať. Do ostrých stretnutí sme tak šli v dobrom rytme,“ vyhlásil Američan v službách Iskry.

Komárno zatiaľ nepredvádza úplne ideálne výkony v ofenzíve, v oboch stretnutiach zaznamenali zhodne po 71 bodov. „Svit nás neprekvapil. Vedeli sme, kde sú najsilnejší. Keď sme im dovolili odísť na rozdiel 10 – 15 bodov, tak sa proti tak kvalitnému družstvu, akým Svit je, ťažko doťahuje. Zatiaľ sa trochu trápime strelecky, niekedy berieme aj ťažké pokusy, ale ešte sme len na začiatku sezóny. Je tu mnoho nových hráčov, nový tréner. Všetko si potrebuje sadnúť, a to si vyžaduje čas a veľa práce. Potom sa o nás nebojím,“ neskrýva Jankovič optimizmus.

Svit tak zažíva príjemne chvíle, po dvoch zápasoch má na konte dve výhry a po tú ďalšiu by si rád išiel v stredu do Žiliny. „Je veľmi dôležité, ako začnete sezónu. Máte totiž potom šancu pomýšľať na top pozície v neskoršej fáze sezóny,“ uviedol Guillory. „Obuvníci“ si môžu napraviť chuť v repríze semifinále, doma na nich čakajú Levice. „Čaká nás súboj s aktuálnym majstrom, ktorý má opäť poskladaný silný tím. Bude to veľký boj. Táto prehra vo Svite nám ukázala, na čom máme pracovať. Dúfam, že sa nás príde podporiť veľa fanúšikov a my odovzdáme všetko, čo je v našich silách a dúfam, že ich potešíme víťazstvom,“ uzatvoril Jankovič.

Čo rozhodlo: Aktivita pod košom, kde jasne vyčnievali hráči Svitu. Nemenej dôležitá bola produkcia základnej zostavy domácich, ktorá bola opäť jedným z kľúčových prvkov zápasu.

Kto zaujal: Saša Avramovič opäť úradoval, dôkazom toho je 25 bodov, 7 doskokov, 3 asistencie a 6 plusových faulov v jeho štatistikách. V družstve Komárna držal povestnú zástavu Nenad Delič, autor 17 bodov, 11 doskokov a 3 asistencií.

Highlighty zo zápasu Svit – Komárno:

Foto: Daniel Faix